MÜCADELE HABER- Işık, “Gülistan Doku şahsında kadınların kaybedildiği olaylara "intihar odaklı" değil, öldürülme-kaçırılma dahil her türlü ihtimal göz önünde bulundurularak soruşturma işlemleri etkin şekilde yürütülmelidir. Gülistan’ın akıbetinin araştırılması ve bulunabilmesi için gerekli tüm işlemlerin yürütülmesini talep ediyor ve tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.

 

Tunceli Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana yapılan tüm aramalara rağmen kendisinden haber alınamadı. Doku hakkındaki soruşturma dosyası ise kayıp olayından bir yıl geçmesine rağmen herhangi bir ilerleme sağlanmış değil.  Avukatına göre dosyada baş şüpheli Doku’nun erkek arkadaşı Zaynal Abarakov.

 

 

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku, 4 Ocak 2020 tarihinde kaldığı yurttan çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. Üniversitede okuyan kızları Gülistan Doku'dan, 5 Ocak'ta haber alamayan ailesi, memleketleri Diyarbakır'dan gelerek 6 Ocak'ta İl Emniyet Müdürlüğüne kayıp başvurusunda bulundu. Başvuru üzerine İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Gülistan için arama çalışması başlattı. Doku’nun kaybolmasından bir gün önce, Rus uyruklu erkek arkadaşı Zaynal Abarakov ile ailesinin evinde tartıştığı videolar bulundu.

 

Ancak aylar sonra Abakarov’un 4 Ocak tarihinde ifadesinin alındığı ve serbest bırakıldığın ortaya çıktı. Doku’nun İntihar ettiği iddiaları üzerine Munzur Çayı arandı ancak Gülistan Doku’nun bedenine ulaşılamadı.

 

Avukatı ve Gülistan Doku’nun ailesi soruşturma sürecinin etkin bir şekilde gerçekleşmediğini iddia etti. 

 

Baş şüpheli Abakarov’un 4 Ocak tarihinde ifadesinin alınıp serbest bırakılması tepkilere neden oldu. Aile avukatı Ali Çimen, Gülistan'ın köprüden atladığı iddiasıyla başlayan soruşturmada, başlarda intihar algısı nedeniyle Abarakov'dan sadece bilgi alındığını aktardı. Ailenin Gülistan'ın intihar etmediğini savunması üzerine ise dosyaya Abarakov şüpheli olarak geçti. Ancak ifadesi alındıktan sonra hakkında bir tedbir uygulanmadı. Gülistan’ın ailesinin başvurusu üzerine Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı tarafından bir heyet oluşturulmuş ve 17 Ocak 2020 tarihinde kente gidilerek yapılan inceleme ve araştırmalar sonucu hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşılmıştı. Raporda ifade edilen ve soruşturma dosyasında öne çıkan eksiklikler sıralanmıştı. 

 

Kayıp Gülistan Doku olayının üzerinden geçen bir yılın ardından Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi  Asya Cemre Işık, dün bir basın açıklaması yaptı. 

 

Işık, “Soruşturmanın tarafsız ve bağımsız bir birim tarafından yürütülmemesi, şüpheliler hakkında gerekli koruma tedbirlerinin uygulanmaması, tüm delillerin toplanmaması, soruşturmanın “intihar”  eksenli yürütülmesi, aramaların sadece suda devam ettirilmesi hususları karşısında; Gülistan’ın bulunması için gerekli adli ve idari işlemlerin titizlikle ve ivedilikle yürütülmediği açıktır. Kadınların her gün maruz kaldıkları taciz, tecavüz, şiddet, kaçırılma, ısrarlı takip ve öldürülme gerçekliği karşısında; 1 yıldır kayıp olan Gülistan’ın soruşturma dosyasındaki ihmaller silsilesi ve ayrımcı pasiflik hukuken ve vicdanen kabul edilemez. Gülistan Doku şahsında kadınların kaybedildiği olaylara "intihar odaklı" değil, öldürülme-kaçırılma dahil her türlü ihtimal göz önünde bulundurularak soruşturma işlemleri etkin şekilde yürütülmelidir. Gülistan’ın akıbetinin araştırılması ve bulunabilmesi için gerekli tüm işlemlerin yürütülmesini talep ediyor ve tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.  (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim