Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Doyurucu bir özelliğe sahip olduğu için vatandaşların rağbet gösterdiği ‘Kestane kebap’ Diyarbakır’da seyyar tezgahlardaki yerini aldı. Kilo olarak ve pişirme usulü olarak da satılan kestane geçen sene 25 TL’den satılırken bu sezon 30 TL ile tezgahta yerini aldı. Pişirme usulü olarak satışını yapanlar ise tanesini 1 TL’den satıyor. Vatandaşların özellikle de kış aylarında sıklıkla tükettiği kestane, içeriğinde nişasta, lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve B1, B2 ve C vitaminlerini bulunan kestane doyurucu bir besindir. Diğer yemişlerin aksine yüksek nişasta ve su içeren kestanede protein ve yağ oranı düşüktür. İçeriğinde nişasta, lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve B1, B2 ve C vitaminlerini bulunan kestane doyurucu bir besindir. 100 gram kestane 160 kalori enerji sağlamakta, 34 g karbonhidrat, 3.2 g protein, 1.8 g yağ ve 8-10 g lif içermektedir.

 

Kestane, kolesterol seviyesini düşürür ve kan şekeri seviyesini dengeler. Ayrıca kabızlık riskini ve divertiküloz gibi bağırsak komplikasyonlarını azaltır. Kestane ayrıca sağlıklı cildi destekleyen, kırmızı kan hücreleri üreten ve beyin fonksiyonlarını iyileştiren yağda çözünen B vitaminleri bulunur.

 

DİYABETİN ÖNLENMESİ

Kestane gibi diyet lifleri yüksek olan yiyecekler düşük glisemik yiyecek olarak kabul edilir, bu da yüksek şekerli yiyeceklere kıyasla yavaş yavaş kan şekerinin yükselmesine neden olur. Bu, diyabet hastaları için tehlikeli olabilecek kan şekeri seviyesindeki ani yükselişin önlenmesine yardımcı olur.Şeker hastalığı riskini azaltır.

 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ARTIRIR

Kestane, önemli bir antioksidan olan C vitamini bakımından oldukça zengindir. C vitamini sadece beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda bir antioksidan görevi görür, vücutta serbest radikaller arar ve sağlıklı hücrelerin hayati organların yakınında oksidatif stresi tetiklemelerine veya indüklemelerine neden olmadan önce nötralize eder. Bu, bağışıklık sisteminin patojenlere ve hastalıkların önlenmesine yönelik çabalarına odaklanmasına yardımcı olabilir.

 

KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞUNU ARTIRIN

Bakır ve magnezyum, kemik sağlığı söz konusu olduğunda ilk akla gelen şey değildir, ancak vücudun demiri emmesi sürecinde kemik büyümesi ve gelişimi için çok önemli olan bakır önemlidir. Magnezyum, kemik mineral yoğunluğunu artırmak için çok iyidir ve çok çeşitli başka sağlık yararları sağlar. Kestanelerde bulunan bu hayati minerallerle osteoporoz gibi yaşa bağlı birçok rahatsızlığın başlangıcını önleyebilir veya yavaşlatabilirsiniz.

 

SİNDİRİM SORUNLARINI GİDERİR

Kestane, en yüksek diyet lifi içeriğine sahiptir. Diyet lifi bağırsaklardaki peristaltik hareketi uyarmaya yardımcı olur , böylece bağırsak hareketlerinizi düzenler ve iltihap ve rahatsızlığı önler. Diyet lifi aynı zamanda besin maddelerinin emilimini de optimize eder.

 

BEYİN İŞLEVİNİ GELİŞTİRİR

Kestane, doğrudan doğru nörolojik gelişim ve fonksiyonla bağlantılı olan B ailesi vitaminleri (örneğin, folat, riboflavin, tiamin) bakımından zengindir. Ayrıca, kestanelerde bulunan potasyum , beyine kan akışını artırabilir ve iyi sinir sistemi sağlığını artırabilir, böylece konsantrasyon ve hafızayı arttırır.

 

KAN BASINCINI KONTROL EDER

Kan basıncını düşürmek söz konusu olduğunda, birkaç mineral potasyum kadar önemlidir. Potasyum vücuttaki su hareketini kontrol eder ve ayrıca damar genişletici olarak işlev görür, kan akışını arttırır ve daraltılmış kan damarları ve atardamarlardaki gerilimi serbest bırakır. Kan basıncındaki bu azalma, genel kalp-damar sağlığını artırabilir ve kalp krizi ve felç riskini azaltabilir.

Editör: TE Bilisim