Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Hayat aslında asosyalliğe doğru yön almaya başladı. Daha fazla bireyselleşme, daha kabuğuna kapanmış bireylere dönmeye başladık. Bütün bunlarda çağımızın zaten büyük sorunu haline gelmiş olan ekran / internet bağımlılığının artmasına sebep olacak gibi görünüyor” dedi.

 

Uzman Psikolog M. Fatih Yiğit, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile ilgili gazetemize yaptığı röportajın üçüncüsü şu şekilde:

 

“HAYAT ASLINDA ASOSYALLİĞE DOĞRU YÖN ALMAYA BAŞLADI”

Mücadele Haber: Pandemi hayatımızı nasıl etkiledi?

M. Fatih Yiğit: Aslında pandemi tüm yaşam tarzımızı revize etti, iyi ve kötü yönleriyle birçok alanda değişime uğradık. Ben sosyal mesafe, maske, hijyen kuralları, toplu taşıma vs gibi fiziksel etkilerden çok psikososyal etkilerinden, değişimlerden söz etmek istiyorum. Pandemi ilk başta sosyal yaşantımızı derinden etkiledi, arkadaşlıklar, akrabalıklar, ilişkiler şekil değiştirdi. Toplumumuzun belkide bir kültürü haline gelmiş, neredeyse her kesimin haftada birkaç kez gittiği kahvehanelere artık gidilmez oldu, orda harcanan vakit değişime uğradı, orda pekiştirilen arkadaşlıklara mesafe kondu ister istemez. Düğünler yapılamaz oldu, yapılanlara katılım azaldı, halaylar değişti, törenler değişti, taziye evleri kapatıldı insanlar kayıplarının acısını paylaşmaktan mahrum kaldı, toplu taşımalar riskli hale geldi, spor salonlarına gitmek düşündürücü oldu, tiyatro ve sinemalar açılsa dahi gitmekten korkar olduk, konserler iptal oldu, hayat aslında asosyalliğe doğru yön almaya başladı. Daha fazla bireyselleşme, daha kabuğuna kapanmış bireylere dönmeye başladık. Bütün bunlarda çağımızın zaten büyük sorunu haline gelmiş olan ekran / internet bağımlılığının artmasına sebep olacak gibi görünüyor. Yeni yaşam internetin daha yoğun kullanıldığı, yüz yüze olmanın daha çok zorlaştığı, eğitimin bile uzaktan yapıldığı ekran köleliği ve bireyselliğe doğru gidiyor. İnsan olmanın gerekliliklerinden biride iletişim ve etkileşimdir. Bunun farkında olmalı ve tüm bu olumsuzluklara rağmen iletişimi canlı tutmalı, yakınlarımızla etkileşimi yine tedbirlere dikkat ederek aksatmamalıyız.

 

“AHBAPLIĞIN, AKRABALIĞIN, TOPLUM OLMANIN DEĞERİNİ ANLADIK”

Mücadele Haber: Pandeminin hayatımıza artısı oldu mu?

M. Fatih Yiğit: İllaki oldu, hijyen kurallarını öğrendik, elimizi yıkamayı, sağlığımıza ve temizliğimize nasıl dikkat edeceğimizi öğrendik. Mahrem alanı daha ötesi sosyal alanı ihlal etmemeyi öğrendik ki bu sosyal açıdan da oldukça önemli bir olgu. Sıra olmayı öğrendik mesela, ailemizle daha çok vakit geçirmeyi, sevgimizi göstermeyi öğrendik belki de. Paylaşmayı öğrendik mesela, zamanı paylaşmayı… Ahbaplığın, akrabalığın, toplum olmanın değerini anladık. Tabi bunları tüm toplum hatta tüm insanlık gerçekten anlayabilmiş olsaydı, ama yine de büyük oranda bir anlaşılmışlığın olduğuna inanıyorum.

 

Mücadele Haber: Bu süreçte bize neyi öğretti?

M. Fatih Yiğit: Tabi ki hayatın ne kadar kırılgan ve hassas olduğunu, sahip olunan yaşamın, sahip olduklarımızın değerini, temizliğin önemini, sağlık çalışanlarının yaşadıklarını anlamamızı, saygıyı ve aslında en önemlisi insanların dünyayı hor kullandığını. Yaşadığımız dünyaya ve dünya üzerindeki canlılara saygı duyacağımız, yaşam hakkının ve sağduyunun hakim olduğu yeni bir dünyaya evirmesini umuyorum bu sürecin insanları.

Editör: TE Bilisim