Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Ticaret Bakanlığı, özellikle de pandemi döeminde zincir marketler karşısında iş yapamadığı için ekonomik olarak zor günler yaşayan küçük esnafa cansuyu olacak bir taslak hazırladı. Taslağa göre, elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerinde sigara, tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik ve beyaz eşya satılamayacak. Küçük esnafı korumak amacıyla, zincir gıda marketleri pazar günleri saat 11.00’den önce açılamayacak. Söz konusu zincir marketlerin elektronik ortamdaki satışlarında ise mevcut yasak ve düzenlemeler geçerli olmaya devam edecek.

 

Rafların yüzde 1’i,nde coğrafi işaretli ürünler yer alacak 

Taslakta  ayrıca, hızlı tüketim ürünleri satan mağaza ve zincir marketlerin raflarının yüzde 1’i, coğrafi işaretli ürünlerin satışına ayrılacak. Coğrafi işaretli ürünlerin yanı sıra bu alanlarda, marketin bulunduğu ildeki yöresel ürünler yer alacak. Taslağın bu maddesiyle hem yöresel ürünlerin satışı artmış olacak hem de tanıtımı yapılmış olacak. Taslağa göre, zincir mağazaların geleneksel perakende işletmelere olumsuz etkilerinin azaltılması ve perakendecilere korunma sağlanması için zincir marketlerin bazı ürünleri satmasına yasaklama getirileceği belirtildi.

 

Geç atılmış bir adım ama yine de…

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı taslağı memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Diyarbakır’daki küçük esnaf, atılan adımın çok geç olduğunu belirttiler. Özellikle de pandemi döneminde küçük esnafın neredeyse her tülü eşya ve ürünü satan zincir marketler karşısında adeta eriyip yok olduğuna dikkat çeken kentteki küçük esnaf,  küçük perakende işletmelerini kalkındıracak olan söz konusu taslağın bir an önce yürürlüğe girmesi talebinde bulundu. Hazırlanan taslağın bakkal gibi küçük perakendecilere cansuyu olacağına vurgu yapan Diyarbakır’daki küçük esnaf, zincir marketlerinin pazar günleri saat 11.00’dan önce açılmamasının da kendileri için faydalı olacağını dile getirdiler.

“Küçük esnafa cansuyu olacak”

Söz konusu taslak ile ilgili düşüncelerini dile getiren mobilya, elektronik ve beyaz eşya satıcısı 44 yaşındaki Hüseyin Hanazay 28 yıldır esnaflık yaptığını söyledi. Küçük esnaf olarak zincir marketler karşısında iş yapamaz duruma geldiğini kaydeden Hanazay, özellikle de pandemi dönemi biz küçük esnafı adeta bitirdiğini savundu.  Hazırlanan taslağın bir an önce kabul edilip yürürlüğe girilmesini isteyen Hanazay, “Bakanlığın bu adımı çok geç atılmış bir adım. Çünkü küçük esnaf artık iş yapamadığı için eve ekmek götüremiyor, fatura ve borçlarını ödeyemiyor.  Biz küçük esnaf olarak perişan haldeyiz. Umarım küçük esnafa cansuyu olup esnafı kalkındıracak olan bu taslak  bir an önce yürürlüğe girer. Çünkü gerçekten bittik, yok olduk artık, bu zincir marketler karşısında. Zincir marketlerin pazar günleri saat 111.00’dan önce açılmaması da biz küçük esnaflara büyük faydası olacağını düşünüyorum” dedi.

 

“Zincir marketler karşında yok olduk”

Küçük bir dükkanda gıda ürünleri satan İsmail Keskin ise, düzenlemenin, küçük esnafı zincir marketlere karşı koruyacağını söyledi.  Bakanlığın küçük esnafı düşünmesinin kendilerini sevindirdiğini belirten Keskin, ancak bu taslak ile yapılan girişimlerin çok geç olduğuna ve pandemi nedeniyle küçük esnafın kan kaybettiğine vurgu yaptı. Taslağın yürürlüğe girmesi halinde perakende işletmelerinin yeniden canlanıp ayağa kalkacağına işaret eden Keskin, “Bizler neredeyse her tülü eşya ve gıda ürünleri satan bu zincir marketler karşısında eriyip yok olduk.  Özellikle de koronavirüs salgını sürecinde vatandaşlar kredi kartlarıyla alışveriş yaptığı için  küçük işletmelerde pek alışveriş yapmayı tercih etmiyor. Hazırlanan bu düzenlemenin içeriği inşallah bir an önce hayata geçirilir ve küçük esnaf eski günlerini yeniden yakalamış olsun” dedi.

 

“Tek umudumuz taslağın hayata geçirilmesidir” 

Bakkaliye ürünleri satan 35 yaşındaki Hasan Aslan da, zincir marketlerin olumsuz etkileri karşısında küçük esnafı koruyacak olan söz konusu taslağın küçük esnafı yeniden canlandıracağını belirterek, düzenlemenin vakit geçirmeden hayata geçirilmesi talebinde bulundu. Düzenlemenin geç hazırlanmış bir düzenleme olduğuna dikkat çeken Aslan, “İş güç yok. Biz küçük esnaf özellikle de bu pandemi döneminde öldük adeta. İş yapamıyoruz.  Fatura ve kiralarımızı ödeyemiyoruz.  Umuyorum ki  bu taslak biz küçük esnafa cansuyu olacak. Zincir marketlerin pazar günleri açılma saatlerindeki  değişiklik de küçük esnafın yararına olacağı kanaatindeyim. İnşallah bu düzenleme bir an önce yürürlüğe girer. Tek umudumuz taslağın hayata geçirilip küçük esnafın yeniden ayağa kalkmasıdır” dedi. 

Editör: TE Bilisim