Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Her yıl 28 Mayıs günü düzenlenen ziyaretler bu yıl dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs’den dolayı yapılmadı. Lice ilçesine bağlı 15 kilometre uzaklıkta ulanan Duru (Derkam) köyünde bulunan Yedi Uyurlar Ashab-ı Kehf Mağarası, her yıl geleneksel olarak binlerce yurttaşın uğrak mekânlarından biri. Mağarayı ziyaret etmek isteyen yurttaşlar, bir gün öncesinden akşam saatlerinde alana gelerek çadır kuruyor. Yurttaşlar ertesi gün sabah erken saatlerde mağaraya giderek ziyarette bulunuyor. Kimi yurttaşın umut kapısı olarak gördüğü mağarada dilekler tutup dileklerinin kabul olması için dua ediyor. Diyarbakırlı fotoğrafçı Nizameddin Pirinccioglu, Ashab-ı Kehf’in turizme kazandırılabilecek önemli bir yer olduğunu söyledi.   

 

 

“DİYARBAKIR’IN TURİZMİNE ÖNEMLİ DEĞERLER KATACAK”

Gazetemize açıklamada bulunan Fotoğrafçı Nizameddin Pirinccioglu, “Ashab-ı Kehf, Diyarbakır’ın turizmine önemli değerler katacağını düşünüyorum. İnanç turizmi olarak da Dünyada birkaç yerde Ashab-ı Keyf ismi geçmekte, Türkiye’de ise Tarsus, Efes, Afşin ve Lice’de ismi geçmektedir. Kuran-ı Kerimde de Kehf süresinde onlardan bahsi geçmekte, bu anlamda da inanç turizmi çok daha önemli oluyor. Ashab-ı Keyf Mağarasına çıktığımda ister istemez hikâyeyi gözünde canlandırmaya çalışıyorsun bir şeyler hmeye çalışıyorsun bu anlamda bakımı yapılıp turizme kazandırılabilir. Biz bir grup doğasever, coğrafyamızı seven, tarihi seven arkadaşlarla beraber bu tür faaliyetleri hep yapmaktayız. Gezdiğimiz yerleri sosyal medyada paylaşarak farkındalık oluşturup tarihi mekânlarımızı hem tanıtıp hem de duyarlılığı artırmaktır.”  

 

 

“ESHAB’Ü KEHF MAĞARASI MUHTEŞEM BİR YERDEDİR”

Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, Eshab’ü Kehf gezisinde ise şöyle demiştir. “Diyarbakır Lice ilçesinde bağlı Fis (EFSUS) Ovası’nda Dakyanus Şehri’nin yanı başında Eshab’ül Kehf Dağı’nda bulunan Eshab’ü Kehf Mağarası muhteşem bir yerdedir. Mağaranın üzerinde Eyyubi dönemine ait (1236) bir onarım kitabesi bulunmaktadır. Kitabed Eshab’ül Kehf Mağarası’nın onarıldığına dair bilgiler mevcuttur.”

Editör: TE Bilisim