Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Sur ilçesinin Dabanoğlu Mahallesi’nde bulunan Mehmethan Pasajı’ndaki 51 esnaf, riskli alan olduğu gerekçesiyle 2017 yılında kamulaştırılan söz konusu pasajın içindeki işhanlarının, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce kendilerine yapılan tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde tahliye edilmesinin istendiğini açıklamışlardı. 

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce esnafa gönderilen boşaltma yazısının ardından bu kez de Mehmethan Pasajı’ndaki işyerlerinin elektrik ve suyun kesilmesi için DEDAŞ ve DİSKİ’ye yazı gönderildi.

 

Diyarbakır Vali Yardımcısı  Ömer Coşkun imzasıyla DEDAŞ ve DİSKİ’ye gönderilen yazıda şöyle denildi:

T.C. Diyarbakır Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü

Konu : Mehmet Han Pasajı Hk.

 

DAĞITIM YERLERİNE

Diyarbakır ili Sur liçesi sınırlar içinde kalan yaklaşık 187 ha alan 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Döniştürülmesi Hakkında Kanununun 2. Maddesine göre Bakanlar Kurulu'nca 22.10.2012 tarih ve 3900 sayılı Karan ile Riskli Alan olarak kararlagtırılmış ve 04.11.2012 Tarih ve 28457 Sayılı Resmi Gazetede ilan edilmiştir.

25.03.2016 tarih ve 29664 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2016/8659 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla limiz, Sur flçesinde ilan edilen Riskli Alan sınırları içerisinde bulunan bazı taşınmazlara dair Acele Kamulaştirma kararı alınmıştır.

Diyarbakır Ili, Sur ilçesi, Dabanoglu Mahallesi, 166 Ada, 12 Parsel'de bulunan yapı nizai uzlaşma yoluyla kamulaştırılarak mülkiyeti hazine adına tescil edilmiştir. Ancak yerinde yapılan incelemede işgalcilerin bulunduğu görülmüş olup işgalci durumunda bulunan taşınmazın bağımsız birimlerin elektrik ve su bağlantılarının kesilip, borçları abonelerin üzerinde kalmak üzere varsa yapıların bağımsız birimlerindeki tüm tesislerinizin 04.01.2021 tarihine kadar demonte edilip ve elektrik ve su kesintilerinin yapılarak Modirogamze bilgi verilmesi hususunda; Gereğini rica ederim.”

 

Vali a. Vali Yardımcısı Ömer Coşkun

Dağıtım: DİKİ Genel Müdürlüğü- DEDAŞ Bölge Müdürlüğü 

 

BOŞALTILMASI İÇİN  YAZI GÖNDERİLMİŞTİ

Diyarbakır Sur ilçesinin Dabanoğlu Mahallesi’nde bulunan Mehmethan Pasajı’ndaki 51 esnaf, riskli alan olduğu gerekçesiyle 2017 yılında kamulaştırılan söz konusu pasajın içindeki işhanlarının, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce kendilerine yapılan tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde tahliye edilmesinin istendiğini açıklamışlardı. Konuya ilişkin 2 hafta önce Mehmet Han Pasajı esnafları adına açıklama yapan Mesut Azizoğlu, pandemi nedeniyle çok zor ve sıkıntılı günler geçirdiklerini dile getirerek, işyerlerinin boşaltılması halinde özellikle de ekonomik olarak daha da mağdur olacaklarını ifade etmişti. Yetkililere çağrıda bulunan Azizoğlu, “Bugün 80 ‘den fazla dükkânın bulunduğu pasajda, 71 işyerinde 51 kiracı var. Pasajda 40 yılı aşkın esnaflık yapanlar var. Bu binanın tahliye edilip yıkılmasının hem kamuya hem de esnaf ve çalışanına vereceği zararın ötesinde, kimseye bir faydası da olmayacaktır. Mehmethan Pasajının 51 esnafı olarak işyerlerimizin bizlere satılmasını veya kiralanmasını talep ediyoruz. Pandemi nedeniyle zaten ciddi ekonomik sıkıntı yaşayan esnafın yükü daha da ağırlaşacaktır. Yaklaşık altmış yıldır bulunduğu sokağa ekonomik ve sosyal açıdan katkı sunan binanın bu işlevi sona erecektir” demişti. 

Editör: TE Bilisim