Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- İngiltere mutasyonu hızla yayılırken, Türkiye'de Güney Afrika ve Brezilya mutasyonları da ortaya çıkmaya başladı. Mutasyonlu virüse ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Riskli mutasyonlar sınır tanımadan yayılıyor. Ülkemizdeki İngiltere mutasyonu 196 oldu. Yeni mutasyonların görüldüğü ve vakaların yeniden artışa geçtiği bugünlerde tedbirlerden taviz vermeden mücadelemizi sürdüreceğiz” derken konuya ilişkin gazetemize önemli açıklamada bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Psikolog Şiyar Güldiken, mutasyonlu virüsün ülkede hızla yayıldığını ve koronadan daha tehlikeli olduğuna dikkat çektiler.

 

“BU MÜCADELE SADECE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ VERECEĞİ BİR MÜCADELEYLE ÇÖZÜLECEK DEĞİL”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, “Koronavirüsle mücadele tüm hızıyla devam ediyor. Bu mücadele sırasında mutasyonun da çıkması ayrı bir pencere. Bu virüsün daha hızlı yayıldığını söylüyorlar, daha hızlı ve etkisinin çok daha fazla olduğunu söylüyorlar. Bu noktada halkımızın daha duyarlı, daha tedbirlik, daha dikkatli olması, maske mesafe ve hijyen kurallarına uyulmasına daha önem göstermeleri lazım. Çünkü hızla yayılan ve sonucu daha vahim olan bir virüs. Bu yüzden sağlık çalışanlarımızın vermiş olduğu bir mücadele var. Bu mücadele sadece sağlık çalışanlarının vereceği bir mücadeleyle çözülecek değil. Bu noktada halkımızın da duyarlı olmaları lazım. Artık hayatımızın içinde olduğunu, biz bunlarla artık bir şekilde mücadeleyle yaşamamız lazım. Biz mücadele etmezsek, Kovid-19’un iki ya da üç katı kadar olan bu virüsle baş edemeyiz. Onun için halkımızın bu konuda duyarlı olmaları lazım, tedbirleri asla ama asla elde bırakmamaları lazım ve bununla mücadele etmemiz lazımdır.

 

“TÜRKİYE’DEKİ SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN SAĞLIK İŞLEYİŞİ DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK BİR ÇALIŞMA”

Dünyaya baktığınızda yine başarılı ülkeler arasında Türkiye var ve Türkiye’deki Sağlık Bakanlığı’nın sağlık işleridir. Biz de bu noktada çalışmalar yapıyoruz. Bakanlık bu noktada tabii ki kararlı ve özverili çalışması dünyaya örnek olacak bir çalışma içerisindedir. Halkın kendini bu konuda korumalıdır, koruması gerekir. Korumaz ise sağlık sistemi bir yere kadar gider. Ancak bugün dünya ülkelerinde örnek olabilecek bir sağlık sistemimiz var. 

 

“BÜYÜK ENDİŞEMİZ BUNUN YAYILMASI, BUNUNLA İLGİLİ TEREDDÜTLERİMİZ VAR”

Bunun başında da tabii ki kararlı duruşuyla Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanımız, illerde Valilerimiz, Sağlık Müdürlükleri ve sağlık çalışanlarıdır. Bunlarla birlikte İnşallah gerekli tedbirler, gerekli önlemler alınır. Bu konuda da hiç şüpheniz olmasın. Yani en büyük endişemiz bunun yayılması. Bununla ilgili tereddütlerimiz var. Bununla alakalı Sağlık Bakanlığımızın açıklaması var. Bunun önlemlerinin alınması için de bir an önce harekete geçilmesi bekliyoruz.

 

“TÜM HALKIMIZDAN SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZA DEĞER VERMELERİNİ BEKLİYORUZ”

Şahsi görüşüm odur ki, bu kısıtlamaların devamından yanayım. Çünkü kısıtlamalar olmazsa halkımız sadece bir gün mevlitler, vb. toplantılar devam ederse Koronayla mücadele edemeyiz. Bence bu yasaklar yerinde bir karardır. Bunların devamından yanayım. Sağlık çalışanları fedakâr bir biçimde özverili olarak gecesini gündüzüne katan sağlık çalışanlarımız yine görevlerinin başındadır. Koronayla mücadele de mutasyonla mücadelede de en iyi şekilde görevini yapıyorlar, yapacaklardır. Bu konuda halkımızın tereddüdü olmasın ama biz de halkımızın değer vermesini istiyoruz. Sağlık çalışanlarına biraz daha saygı duymalarını istiyoruz. Bu mücadelenin kahramanları sağlık çalışanlarıdır. Bu noktada da tüm halkımızdan sağlık çalışanlarımıza değer vermelerini bekliyoruz.

 

“AŞIDAN SONRA POZİTİFLİK VARSA BUNLARIN DA MUTASYON VİRÜSÜ OLARAK DA DEĞERLENDİRMEK GEREKİYOR”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Psikolog Şiyar Güldiken, “Türkiye’de Bakan açıkladı, 150 civarında mutasyon geçirmiş, virüsün bulaştığı hastalarımız var ama gerçekten de biz bunun bu kadar olduğundan emin değiliz. Daha fazla olabilir mi diye düşünüyorum. Şöyle, yoğunluklu olarak bu aşıların ilk yapıldığı sağlık çalışanları ama bundan bir hafta, 10 gün sonra pozitif çıkan kişiler olduğunu biliyoruz, aşıdan sonra. Ancak bu zaten çok olağanüstü olan bir şey olarak da görmüyoruz. Çünkü sonuçta bu aşı Kovid bulaştırıyor. Pozitif çıkan, ondan sonra çok da insanlar bu konu hakkında tartışma yürütmüyorlar. Ancak dünya okumalarına da bakıyoruz, eğer aşıdan sonra veyahut o gün içinde kişinin yaptığı aşıdan sonra pozitiflik varsa bunların da mutasyon virüsü olarak da değerlendirmek gerekiyor. Aldığımız son duyuma göre Bakanlık da sağlık çalışanlarında aşı yapıldıktan sonra pozitif çıkmışsa, mutasyon virüsü tespiti yapılsın diyor. Burada algoritmaları değiştirecekler. Algoritma dediğimiz şudur, daha önce testi pozitif çıkarken 15 gün süresi vardı daha sonra 15 günden 10 güne düşürdüler. Sonra fabrika çalışanlarında 7 güne düştü. Biz buna karşı çıkmamıza rağmen, onlar bunu çok da dikkate almadılar. Ancak şimdi algoritmayı değiştirmek zorunda kalacaklar.

 

“BU MUTASYONLU VİRÜS ÖNCEKİ VİRÜSE GÖRE ÇOK DAHA HIZLI YAYILIYOR”

Özellikle mutasyonla virüsün bulaştığı kişilerde bunun en az 15 güne çıkartılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bunun ne kadar hızlı yayıldığı henüz bilinmiyor. Sadece bilim adamları şunu söylüyor, bu mutasyonlu virüs önceki virüse göre çok daha hızlı yayılıyor. Ancak bunda da bir yanılsama var. Çok hızlı yayıldığından, kendisini yaşatmak için bulaştırması hızlı olduğu söyleniyor ama bunun bir iyi niyet olduğunu düşünüyoruz. 

 

“KISITLAMALARIN KALDIRILMASI ŞUAN ERKEN”

Kısıtlamaların kaldırılması şuan erken şu açıdan erken, sömestr tatil edildi. Bu sömestr ile birlikte biliyorsunuz ki kayak merkezleri açıldı ve turistler oluyor. Dolayısıyla hareketli. Bir kere şunu bilmek lazım, aşı yapıldı, aşı geldi diye rehavete kapılmamak lazım. İnsanlarımızda şöyle bir yanılsama var, aşı olurlarsa bulaşmayacağı söyleniyor. Asla öyle bir şey yok. Aşı olursak da bu virüs bulaşacak ama daha hafif atlatacaklar. Bunu bilmemiz lazım. Çünkü bir hareketlilik var. Bu aşı olunmaya başlandıktan sonra bir rehavete kapılma durumu yaşanmaya başlandı. Eş dost ziyaretlerinde bir rehavet oluştu. Bu gerçekten de tedirgin edicidir. Bir dalgalanma daha olursa sorun yaşanabilir. Çünkü bu tarz salgın dönemlerinde dalgalanmaların olması insanların buna göre rehavete kapılmasına yol açabilir.

 

“DİYARBAKIR’DA HASTA SAYISI 500-600’LER ÜZERİNDE İKEN, ŞİMDİ İSE 100 CİVARLARINDADIR”

Diyarbakır’da bir buçuk ay öncesinde hasta sayısı 500 ya da 600’ler üzerinde iken, şimdi ise 100 civarlarındadır. Bu güzel bir gelişmedir ama rehavete kapılmamalıdır. İnsanlar bir şekilde işine gücüne dönmek istiyor, eşini, dostunu görmek istiyor. Biz de diyoruz ki bu kadar emek verdik, biraz daha bekleyelim. Bunu da çocuklarımızın geleceği için yapıyoruz.”

 

 SAĞLIK BAKANI KOCA: RİSKLİ MUTASYONLAR SINIR TANIMADAN YAYILIYOR

İngiltere mutasyonu hızla yayılırken, Türkiye'de Güney Afrika ve Brezilya mutasyonları da ortaya çıkmaya başladı. Mutasyonlu virüse ilişkin dün açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Belli mutasyonlarda bulaşıcılığının daha yüksek olduğu yönünde bulgular var. Böyle durumlarda tedbirlerde gevşeme, riskin daha fazla artmasına yol açabilecektir. Ülkemizde mevcut İngiltere mutasyonları dışında iki vatandaşımızda Güney Afrika varyantı, bir vatandaşımızda da Brezilya varyantı ile karşılaşıldı. Bu vatandaşlarımız tedbir kapsamında hastanede izole edilmektedir. Temaslıları da benzer şekilde izole edilmiş durumdadır.

 

Riskli mutasyonlar sınır tanımadan yayılıyor. Ülkemizdeki İngiltere mutasyonu 196 oldu. İki Güney Afrika, bir de Brezilya varyantı ile karşılaşıldı. Yeni mutasyonların görüldüğü ve vakaların yeniden artışa geçtiği bugünlerde tedbirlerden taviz vermeden mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. 

Editör: TE Bilisim