Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Korona sürecinde öğretmen, öğrenci ve okul personellerinin yaşadığı sorunlar ile öğretmenlerin aşılanmasına ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin sorunlarının çözülmesi için yetkililere seslerini duyurmaya çalıştıklarını ifade etti. Akşahin konuya ilişkin sorularımıza şöyle cevap verdi.  

 

“DİYARBAKIR’DA ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 50’YE YAKINI AŞI OLMUŞ”

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ile görüştüklerini belirten Akşahin, “Biz İl Milli Eğitim Müdürü’nü ziyaret ettik. Kendisinin bize verdiği veriler şu doğrultudadır, Diyarbakır’da kırsal kesimlerde çalışan öğretmenlerin yüzde 50’ye yakını aşı olmuş durumdadır. Dün Çınar Hasköy’den 4 öğretmenin Kovid-19 vakasına rastlandığı, merkezden birkaç okuldan Kovid-19 vakasına rastlanan öğretmenlerin olduğu Lice’de bir lisenin 12 Nisan’a kadar tatil edildiği, çünkü servis şoförlerinden Kovid-19 vakasına rastlandığı gözlemlendi. Biz öğretmenlerin aşı edildikten sonra okulların açılması gerektiğini söylemiştik. 

 

“DİYARBAKIR’DA AŞININ KALMADIĞI SÖYLENİYOR”

Bugün aldığımız haberlere göre kendi arkadaşlarımızdan aile hekimlerine ikinci kez aşı olmak için arıyor ama aşının kalmadığı söyleniyor. Bu durumda öğretmenler, öğrenciler, okul çalışanları, servis kullanan, köyde servis taşımacılığı yapan öğrenciler, şoförler gün içerisinde okullar açılmış olmasından dolayı gidip geliyorlar. 

 

“HEM ÖĞRETMEN, HEM ÖĞRENCİ, HEM DE OKUL PERSONELLERİNİN SAĞLIKLARI RİSK ALTINDA”

Şu anda tüm özel okullar açık, merkez ilçelerde tam gün açık olan okullar var. Bundan ötürü de ekstra bir tedbirin alınmadığı, sınıflarda dezenfektanın olmadığı, sağlıkçıların tedavi edilebileceği bir alanın kurulmadığı, yani biz neyi istediysek onlar olmadı, karşılık bulmadı ve öğretmenler okullara gönderildiler. Burada toplumsal hareketlilik sonucunda vaka sayıları oluşuyor. Bu süreç sonrasında Kovid’den kaynaklı Trabzon’da 5 öğretmen hayatını kaybetti. Ülkenin tamamını baz aldığımızda vefat eden arkadaşlarımız oluyor, hastalanan öğrencilerimiz oluyor. Önümüze bir sınav bırakmışlar ve bu sınavlar hem yarıyıl sınavları olarak yapılıyor, liselerde öğrenciler yüz yüze sınava girmek zorunda kalıyorlar, öğretmenler gözetmenlik yapmak zorunda kalıyorlar. Hem öğretmen, hem öğrenci, hem de okul personellerinin sağlıkları resmen risk altında. Bu konuyla alakalı bir tedbirin alındığını düşünmüyoruz ve sürekli olarak bu durumu kamuoyu önünde açıklıyoruz. Biz sürekli olarak Kovid vakası gözlemlenen öğrenci ve öğretmenlerimizi tespit edip gerekli mercilere gönderiyoruz. Biz hem kamuoyuna, hem de basına durumun kritik olduğunu, kısa zaman sonra insan ölümlerinin artacağını, önceki süreç gibi bir kapanmaya gidileceğini, tedbirlerin alınmadığı için, okulların ve iş yerlerinin açıldığını, bundan ötürü de vakaların arttığını söylüyoruz. İnsan hayatı ve yaşamı şu anda risk altındadır. Biz okulda meslektaşlarımızla aynı öğretmen odasında bulunuyoruz, aynı lavaboları kullanıyoruz. Bunun tedbirinin alınmadan aynı mekanları kullanmamız hem bizi, hem de beraber mesleki açıdan arkadaşlarımız açısından sıkıntılıdır.

 

“NE MERKEZDE, NE DE KENT YERELİNDE TALEPLERİMİZ YERİNE ULAŞMADI”

Hem kent genelinde, hem de ülke genelinde eğitim bileşenleri olarak, hem STK olarak, hem eğitim bilimleri olarak, hem veliler olarak, yani topyekun olarak biz ve Tabipler ile birlikte bir komisyonla, ortak akılla eğitimin bu süreçte yürütülmesinin doğru olduğunu söyledik ama ne merkezde, ne de kent yerelinde bu taleplerimiz yerine ulaşmadı. 

 

“EĞİTİM İZLEME KOMİSYONU’NA BİLGİLER VERİLMEDİ”

Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kamuoyu ile paylaşabileceğimiz verilerin verilmesini, resmi yollar ve kanallardan bilgi istediklerimizi, Kovid’li öğretmenlerin, EBA’ya bağlanamayan öğrencilerin rakamlarını istedik. Çünkü onlara bu bilgiler geliyor. Ancak bunların bir dönüşü bize olamadı. Konuyla alakalı kendimizin denetleyici bir kurum olduğunu, bizim bunu kamuoyuna şeffaf bir şekilde aktarmamız gerektiğini söyledik. Eğitim İzleme Komisyonu’ndan, 43 STK’nın, derneğin, siyasi partilerin birleşmesiyle oluşan bir İzleme Komisyonumuzun olduğunu söyledik. Çözüm önerilerini sunmakla beraber yol almamız gerektiğini söyledik ama bize bilgiler verilmedi.” 

Editör: TE Bilisim