Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Pandemide kısıtlamalarla birlikte etkilenen müzik sektöründe ekonomik ve psikolojik sebeplerden dolayı 104 müzisyenin intihar ettiğini söyleyen MÜZSAN Diyarbakır İl Temsilcisi Semih Yıldız, müzisyenlere yapılan destekleri yeterli olmadığını söyledi. Normalleşmeyle birlikte ‘24.00’ten sonra müzik kısıtlama’ kararını da eleştiren Yıldız, “Yine etkilenen fakir yine etkilenen günlük kazanç ile yaşamını idame eden insanların mağdur edilmesidir. Başka bir izahı yoktur. Bu kısıtlamalar nedense her seferin de biz müzisyeni ölüme terk ediyor.” Dedi. 

 

Dünyayı etkisi altına alan ölümcül koronavirüs salgınında kısıtlamalardan en çok etkilenen müzik sektöründe yapılan yardımları yeterli bulmadığını söyleyen Müzisyenler Ve Sanatçılar Federasyonu Diyarbakır İl Temsilcisi Semih Yıldız, “Gelen kısıtlamalar ve yasaklar 104 müzisyenin intihar etmesine ve yaşamlarının son bulmasına sebep olmuştur.” Diye konuştu. Müzik sektörünün ticari araç olarak görüldüğünü savunan Yıldız, “Müzik bir halkın acılarını sevinçlerini melodi ve duygularla birleştirilip dışarıya aktarılan ve bence çok kutsal olan bir araçtır. Sadece ticaret için düşünülmesi içimizi acıtıyor.” Dedi.  

 

Müzisyenler Ve Sanatçılar Federasyonu Diyarbakır İl Temsilcisi Semih Yıldız, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı:

 

“SANATA EMEK VERMİŞ İNSANLARI BİR ÇATI ALTINDA BİRLEŞTİRMEK”

Mücadele Haber: Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu (MÜZSAN) Diyarbakır İl Temsilciliğin çalışmaları nelerdir?

Semih Yıldız: Diyarbakır İl Temsilciliği, temelinde müzisyenlerin haklarını elde etmeye yönelik çalışmaları yürütmektedir. Bu çalışmaların içeriğini açarsak, öncelikle Diyarbakır’da sanata emek vermiş insanları bir çatı altında birleştirip kayıt dışı çalışanları önlemektir. Kayıt dışı çalışmadan kastımız SGK güvencesi olmadan, mesleki yeterlilik belgesi olmadan, işletmecilere mahkum olmuş, hak ettiğinin 1/3 ‘ ne çalışan sanatçılardır. Proje çevresinde de yürüttüğümüz çalışmalar vardır. Bu çatı altında birleşen sanatçıların fikirlerini proje halinde Diyarbakır Valiliği, Kaymakamlıklar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, İlçe belediyeleri, Diyarbakır Sanayi Ve Ticaret Odası, Siyasi partiler ve STK aracılığıyla gerçekleştirmekteyiz.

 

“PANDEMİDE 104 MÜZİSYEN İNTİHAR ETTİ”

Mücadele Haber: Müzik sektörü pandemiden ne kadar etkilendi?

Semih Yıldız: Bir balığa suyu yasaklayıp karada sözde yaşama mecbur bırakmak kadar etkiledi. Gelen kısıtlamalar ve yasaklar 104 müzisyenin intihar etmesine ve yaşamlarının son bulmasına sebep olmuştur.

 

“DESTEKLER MÜZİSYENLERİN İHTİYACINI KARŞILAMAMAKTADIR”

Mücadele Haber: Müzik sektörüne pandemide destek yapıldı mı?

Semih Yıldız: Devlet tarafından “MÜZİK SUSMASIN” projesi adı altında 35.000 müzisyen ve sanatçıya 5 aylık 1000 TL toplamda 5000 TL yardım edildi. İkinci yardım çalışması tekrardan “MÜZİK SUSMASIN” adı altında yapılıp bir defaya mahsus 35.000 kişiye kişi başı 3000 TL hibe desteği verildi. MÜZSAN ailesi olarak yetersiz olsa da sosyal yardımlaşma kurumlarından yaklaşık 700 müzisyene gıda ve nakdi yardımda bulunduk. Bu destekler hiçbir şekilde müzisyenlerin ihtiyacını karşılamamaktadır.

 

“MÜZİK KUTSAL BİR ARAÇTIR”

Mücadele Haber: Müzik sektörünün sorun ve talepleri nelerdir?

Semih Yıldız: 1) Müzik sektörünün öncelikle içeriğine değer verilmeyen sadece günlük tüketilip bir ticari araç olarak görülmesi ve kullanılmasıdır. Oysa müzik bir halkın acılarını sevinçlerini melodi ve duygularla birleştirilip dışarıya aktarılan ve bence çok kutsal olan bir araçtır. Sadece ticaret için düşünülmesi içimizi acıtıyor.  

2) Yerelde müzik yapan müzisyenlerin çoğunluğu alaylı olması okullunun az olması

3) Üretimden çok tüketimin olması

4) İşletmelerin tekelinde olmasıdır

5) Amacımız genel olarak müziğin bilinçli insanların MÜZSAN çatısı altında birlik olup teorisi ve pratiği ile duruşu olan ahlakı olan sanatçıyı yetiştirip topluma kazandırmaktır. Halkımızın da bu kutsal müziğe hem değer hem de anlam olarak sahiplenmesidir.

 

“KISITLAMALAR MÜZİSYENİ ÖLÜME TERK EDİYOR”

Mücadele Haber: Gece 24:00 kısıtlaması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Semih Yıldız: Pandemide normalleşmeyle müziğe getirilen 24:00 kısıtlaması çok ucube bir kısıtlamadır. Virüsün gece 24’ten sonra bulaşma gibi bir risk mi var? Eğer risk varsa gündüzleri de kısıtlama devam etsin yani nerden baksan tutarsızlık ve çelişkili bir durum işin aslı bence şudur her şeyi tek tip yapmak için pandemi kararları bahane. Yine etkilenen fakir yine etkilenen günlük kazanç ile yaşamını idame eden insanların mağdur edilmesidir. Başka bir izahı yoktur. Bu kısıtlamalar nedense her seferin de biz müzisyeni ölüme terk ediyor.

 

“KİMSE SANATÇININ HİSLERİNİ DUYGULARINI DİKKATTE BİLE ALMIYOR”

Mücadele Haber: Diyarbakır’da müziğin yeri sizce nedir?

Semih Yıldız: Diyarbakır’da müziğin yeri çok ama çok az çünkü dinleme kültürümüzü kaybetmişiz. Müziğe saygı yerlerde, müzisyen sanki satın alınmış ve herkesin rahatlıkla müdahale edip istediğini yapmak için var olan bir tüketim aracı olarak görülüyor. Kimse sanatçının hislerini duygularını dikkatte bile almıyor. İstediğini çaldırıp istediğini çaldırmadan bazen hakaret edilen bazen fiziği şiddet uygulanan bir düşünce ile yer edinmiştir.

 

“ARKADAŞLARIMI RAHMETLE ANIYORUM”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Semih Yıldız: Öncelikle pandemi de hayatına son veren müzik emekçileri arkadaşlarımı rahmetle anıyorum ruhları şad olsun. Umarım bir daha böyle felaketlerin gelmemesi ve hiçbir insanın canından olmamasıdır. Ailelerine sabırlar diliyorum. MÜZSAN Diyarbakır çatısı müzisyenin müziğinin en güzelini yaratmak için herkesi bu güzelliği sahiplenmesi önce sanat sonra para şiarı ile memleketimize yakışır ve örnek teşkil edecek bir şekilde olması ve hiçbir arkadaşımız SGK’sız- Yevmiyesiz çalışmaması için çaba gösteren herkesin gelip fikirlerini paylaşması ve ruh bulması için bizler buradayız sizleri bekliyoruz.

Editör: TE Bilisim