MÜCADELE HABER- Çin’den yayılan Covid-19 virüsü hızla dünyaya yayılmaya başladı. ABD ve Avrupa’da görülen vakalar Türkiye’ye de 10 Mart’ı 11 Mart’a bağlayan gece giriş yaptı. Avrupa’ya seyahat eden bir yolcunun hastalığı kapması Türkiye’deki ilk vaka olarak kayıtlara geçti Bizlerin de hayatına böylelikle Covid-19 girmiş oldu. Bir anda herkes “Ne biçim bir hastalık bu?” demeye başladı. Hayatımıza kolonya, dezenfektan, maske bir anda girdi.

 

ÖPÜŞME, SARILMA, YAKIN DURMAK ARTIK YOK

Haliyle kurallara uymaya başladık. Yapılan uyarıları dikkate aldık, sarılma, öpüşme, yakın durmayı hayatımızdan çıkardık. Çok sevdiğimiz insanlarla artık uzaktan uzağa görüşmeye başladık. Çabuk alıştık bu duruma çünkü hem kendimiz için hem de sevdiklerimizi korumak için alışmak zorundaydık.

 

YASAKLARIN YILDIZI ZONGULDAK OLDU

Vakaların azalması için çeşitli önlemler alındı. O önlemlerinden birisi de sokağa çıkma yasaklarıydı. Büyükşehirlerde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarından Zonguldak da payını almıştı. "30 büyükşehir ve Zonguldak" deyimi hayatımıza girmiş, sosyal medyada Zonguldak üzerinden çokça 'goygoy' dönmüştü.

 

İLİŞKİLERİ ETKİLEDİ

Evlerde kalmak durumunda olduğumuz pandemi döneminde sadece fiziksel sağlığımız etkilenmedi. Özellikle sevgilileri kötü etkileyen bir dönem yaşadık. Uzun süre görüşemeyen çiftlerin ilişkileri olumsuz etkilendi. Birçok ayrılmaya şahit olduk. Bunda "Ne zamandır görüşmüyorum, demek ki onsuz yapabilirim" fikri de etkili olmuş olabilir.

 

BİRÇOK ŞEYİ ÖZLEDİK HALİYLE

Bu dönemde kalabalık ortamlardan uzak kaldık. Konserler yazın kısıtlı katılımla yapıldı ancak spor müsabakaları, büyük festivallerden mahrum kaldık mecburen. Çok da özledik bu aktiviteleri, sonuçta sosyalleştiğimiz ortamlardı.

 

HOME OFFİCE’E KOLAY ALIŞTIK

Bu dönemde hayatımıza giren başka bir olay ise home office oldu. Şirketler birkaç gün içinde evden çalışmaya adapte oldu. Geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalar şirketlerin home office geçmesinin yıllar süreceğini söylüyorlardı ancak pandemi döneminde sadece birkaç gün sürdü bu olay. Haliyle araştırmacıları oldukça şaşırtan bir gelişme oldu.

 

AŞI İLE UMUTLARIMIZ YEŞERDİ

Bunca olumsuzluğun ardından gelen iyi haber ise aşı oldu. Birçok ülke hastalığa karşı aşıyı geliştirdiklerini söylediler. Çeşitli çalışmaların ardından dünyada birçok ülke, biz de dahil olmak üzere aşılamalara başladılar. 1 yıl sonrası hayatımızda birçok şey değişti. Aşı gelişmesi ile umarım yakın bir zamanda, tam olarak eskisi gibi olmasa da daha normal bir hayata geçeriz. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim