Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada illerin 4 gruba ayırarak Mart ayı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatacağız açıklamasına ilişkin gazetemize açıklamada bulunan Prof. Dr. Şenyiğit, Diyarbakır’da vakaları son derece az ve Dicle Üniversitesi Hastanesi yoğum bakımında sadece 6 hastanın olduğunu söyleyerek kentte artık sosyal hayata dönmeliyiz diye konuştu. Prof. Dr. Şenyiğit, “Vaka sayısı son derece az, yoğun bakımımızda sadece 6 hasta var. Diyarbakır şu anda Türkiye’de vaka sayılarının en az görüldüğü ilk 10 ilden biri. Diyarbakır’ın bu konuda doğrusu karşılığını almasını bekliyorum.” Diye konuştu. Sağlık Bakanlığı ise Diyarbakır'da haftalık vaka 313 olurken günlük vaka 45 olarak açıkladı.  

 

Kentte vaka sayılarında oldukça düşüş olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şenyiğit, restoran ve kafelerin HES kodu uygulamasına geçerek ve önlemler alınarak açılamasını düşündüğünü söyledi. Prof. Dr. Şenyiğit, yüz yüze eğitim hakkında da şöyle konuştu. “Yüz yüze eğitimin çok ciddi anlamda tartışılması lazımdır. Bence aşılamada sağlık personeli, 65 yaş üstü dışında ilk aşılanması gerekenlerin de eğitim camiası olması gerektiğini düşünüyorum.” Dedi.

 

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı:  

 

“YOĞUN BAKIMIMIZDA SADECE 6 HASTA VAR”

Mücadele Haber: Dicle Üniversitesi’deki son durum nedir?

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: Vaka sayısı son derece az, yoğun bakımımızda sadece 6 hasta var. Ancak belirgin sayıda vakalarda düşüş var. Diyarbakır şu anda Türkiye’de vaka sayılarının en az görüldüğü ilk 10 ilden biri.

 

“VAKA SAYISINDA DİYARBAKIR’DA RAKAMLARIMIZ SON DERECE İYİ”

Mücadele Haber: Mart ayında belirtilen kısıtlamalarda Sizce Diyarbakır’da kısıtlamalar kalkar mı?

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: Diyarbakır’ın bu konuda doğrusu karşılığını almasını bekliyorum. Çünkü vaka sayısını bu kadar azaltan il, demek ki duyarlı bir ildir. Ben buradan tüm vatandaşlarıma da çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu rakamları yakalamak o kadar kolay değil. Hakikaten de rakamlarımız son derece iyi. Yüz binde 17.58 diye hatırlıyorum ve Türkiye’de vaka sayılarının en çok görüldüğü ilk 10 il içerisinde değil. Bizim aynı zamanda aşılama rakamlarımız da çok iyi. Dolayısıyla Diyarbakırlıların bu duyarlılıklarının bir karşılığını da alması lazımdır. Ben şahsen kısıtlama konusunda Diyarbakır’ın göz önüne alınacağını düşünüyorum ve alınması gerektiğini de düşünüyorum.

 

“YÜZ YÜZE EĞİTİMİN ÇOK CİDDİ ANLAMDA TARTIŞILMASI LAZIMDIR”

Mücadele Haber: Hafta sonu kısıtlaması kalkmalı mıdır?

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: Bence esnetilebilir. Restoran ve kafelerin bence Diyarbakır gibi vaka sayılarının çok düşük olduğu yerlerde açılmasında fazla var. Hafta sonunun bir esnetilmesinde fayda var. Bir de ben doğrusu 65 yaş ve üstü kısıtlamaların 20 yaşın bir miktar esnetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Artık sosyal hayata dönmeliyiz. Yalnız telafisi olmayan bazı şeyler de vardır. Bunlardan bir tanesi eğitimdir. Artık eğitimle ilgili ciddi anlamda adımların atılması lazımdır. Yüz yüze eğitimin çok ciddi anlamda tartışılması lazımdır. Bence aşılamada sağlık personeli, 65 yaş üstü dışında ilk aşılanması gerekenlerin de eğitim camiası olması gerektiğini düşünüyorum.

 

“RESTORAN VE KAFELER TEDBİR ALINARAK AÇILABİLİR”

Mücadele Haber:  Restoran ve kafelerin açılması konusunda önerileriniz nedir?

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: HES kodu olabilir, belli saatlerde açılması olabilir, oturma süresi kısıtlanabilir, belli bir yüzdelikte müşteri alınabilir. Yüzde yüz değil, yüzde otuz ya da kırk civarında müşteri alınabilir. Ancak Diyarbakır’ın aşılama sayısı oranı, hem de düşük vaka sayılarından dolayı karşılığını alması gerektiğini düşünüyorum.

 

“3 HUSUS VARDIR: MASKE, MESAFE VE TEMİZLİK”

Mücadele Haber:  Vatandaşlar tavsiyeniz var mı?

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: 3 husus vardır. Maske, mesafe ve temizlik. Ben halkımızın çok ciddi anlamda buna duyarlı olduğunu düşünüyorum. Mesela şu anda bir hasta, iki hasta yakınım var ve her ikisi de maskeli. Güzel güzel oturuyorlar. Ancak bundan 6 ay önce inanın maske takındiye uyarıyorum. Ben günde 100 kişiyle muhatabım ve herkes artık maskeli içeri giriyor. Bu da bir bilincin olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla biz böyle dikkatli olursak o ilk zamanlardaki gibi olmayacağımıza eminim.

 

“ARTIK YAVAŞ YAVAŞ NORMALE DÖNMEMİZ GEREKİYOR”

Mücadele Haber:  Son olarak eklemek istediğiniz?

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: Sağlıkçılara 2. Doz aşı yapıldı. Halen de devam ediyor. Yüksek bir duyarlılıkla sağlık personelleri hakikaten Türkiye’ye örnek olacak bir şekilde kendi aşılarını yapmaktadırlar. Sağlık personellerinde çok iyi bir seviyedeyiz. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi düşünüyorum. Artık yavaş yavaş normale dönmemiz gerekiyor. Ben şahsen bölgesel anlamda tedbirlerin alınması ve kaldırılmasını çok doğru buluyorum. Çünkü bir ilde hiç vaka yokken oranın gelip de sosyal hayatını tamamıyla kısmak onlara haksızlık olur. Dolayısıyla bölgesel bazda, il bazında vakaların az olduğu yerlerde kısıtlamanın yavaş yavaş kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.

Editör: TE Bilisim