Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Gazetemize açıklamalarda bulunan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Dr. Elif Turan, Bir Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Cihan Okçu ve Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çektiler.

 

Özellikle Anne-Babalarının sağlıkçı olan çocuklar için kreş talebinin olduğunu ve 17 günlük tam kapanma da sağlıkçı ailelerin bu konuda ciddi sorunlar yaşayacaklarını diler getirdiler. SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken ayrıca Diyarbakır’daki korona hasta durumu hakkında bilgi verdi. Güldiken, “Diyarbakır genelinde ilçelerde dahil olmak üzere hasta sayısı 300 civarında ve bunun 70-80’i yoğun bakım hastası. Sadece eğitim araştırma hastanesinde son bir haftadır günlük ortalama her gün 4 kişi covid’den dolayı yaşamını yitiriyor.” Dedi.

 

“ENGELLİ KADROSUNDA ÇALIŞAN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TALEBİNE RED!”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, Sağlık çalışanları pandemi sürecinde mesleklerinin gereği neyse bu süreçte de onu yapacaklar ama bu tükenmişliğin içinde bütün kamu çalışanlarına esnek çalışma getirilmişken sağlık çalışanlarına bu getirilmemiş olunması bir ayrımcılık oluyor. Mesela eğitim araştırma hastanesinde engelli kadrosu ile atanmış olan memur arkadaşlarımız bir dilekçe vermişler biz engelli kadrosu ile atandık engelli olarak çalışıyoruz dolasıyla bizler riskli gruptayız. Bu nedenle diğer kamu çalışanlarına sağlanan 19-20 günlük kapanmadaki esnek çalışma bizler içinde yapılsın denildi ama arkadaşlarımıza ret cevabı verildi. Dolasıyla biz dava açacağız burada açıkça bir ayrımcılık var.

 

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI AYRIMCILIĞA UĞRUYOR”

Sağlık çalışanların büyük sorun net olarak söyleyebiliriz ki tüm diğer kamu çalışanları arasında bir ayrımcılığa uğruyorlar. Bakanlıklar tarafından mesela bir genelge yayınlanıyor 10 yaş altında çocuğu olan kadınlar idari izinli sayılacak ve sonra bir cümle ekliyor Sağlık Bakanlığı hariç yani haksızlık söz konusu yani bir insana yapılacak en büyük zülüm budur.

 

“DİYARBAKIR’DA HASTA SAYISI 300, YOĞUM BAKIM SAYISI İSE 70-80 ARASI”

Eğitim araştırma hastanesinde sadece bugün itibariyle 130 civarında hasta tedavi görüyor ve bunun 40 kişisi yoğun bakım hastası Diyarbakır genelinde ilçelerde dahil olmak üzere gelen hasta sayısı 300 civarında ve bunun 70-80’i yoğun bakım hastası. Sadece eğitim araştırma hastanesinde son bir haftadır günlük ortalama her gün 4 kişi covid’den dolayı yaşamını yitiriyor bizim ulaşabildiğimiz bilgiler bu yönde.”

 

“KREŞ TALEBİNİ BAŞINDAN BERİDİR SÖYLÜYORUZ”

Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Dr. Elif Turan, “Sağlık çalışanlarının sorunları aslında pandeminin başından beridir devam ediyor. Bütün yük sağlık çalışanlarının omuzlarındaydı tam kapanmadan sonra kreşlerin de kaplatılmasıyla anne babası sağlıkçı olan çalışmak zorunda olan sağlık çalışanları çocuklarını evde bırakmak zorunda kalacak. Sokağa çıkma yasağı olduğu için bakıcılar da eve gelemiyor ve bu yüzden çocuklarını nereye bırakacaklarını düşünüyorlar. Kreş talebini başından beridir söylüyoruz ama bu tam kapanmayla beraber zorunlu bir ihtiyaç olduğu gözler önüne serildi ki daha önce bir hemşirenin çocukları evde tek kaldıkları için yanarak ölmüşlerdi.

 

“İZİNLER, İSTİFALAR, EMEKLİ OLMA HAKLARIMIZ ENGELLENDİ”

Daha önce yayınlanan genelgede 10 yaş altında çocuğu olan kamu çalışanlarına izin verilmişti fakat bu durumdan yine sağlık çalışanları muaf tutulmuştu. Sağlık çalışanları genel olarak yayınlanan genelgelerden muaf tutuldu. İzinler, istifalar, emekli olma haklarımız da engellendi. Genelgelerin dışında tutuluyoruz kahraman ilan edildik alkışlandık fakat pandeminin başından beridir tükendik çığlıklarımız duyulmadı.

 

“AŞI SÜRECİNİN ŞEFFAF OLMAMASI ENDİŞE YARATIYOR”

Aşılar istediğimiz düzeyde yapılmıyor çok yavaş bir şekilde ilerliyor. Şu an randevular çok geç tarihlere verilebiliyor daha önce aynı günde alınabiliniyorken şimdi randevu almak 4-5 günü buluyor. Aşılama hızı istediğimiz düzeyde değil maalesef. Aşı konusunda yeterli düzeyde bilgilendirme olmayınca insanlar tabi ki bir güvensizlik yaşıyor aşı yapalım mı, hangi aşıyı yapalım diye soruyorlar sürekli.  Tabip odası olarak aşı yapılması için çalışmalar yaptık videolar yayınladık, sürekli çağrı yapıyoruz. Sıranız geldiğinde ulaşılabilir olduğunda aşınızı mutlaka olun. Aldığımız önlemlerle virüsün yayılımını engelleyemiyoruz. Pandemiyle mücadelede başarıyı toplumsal bağışıklık sağlayabiliriz. Toplumsal bağışıklık için de aşı yapmak gerekiyor. Hızlı ve yaygın bir şekilde aşılama yapmak gerekiyor.”

 

“BİZLERE HAK ETTİĞİMİZ PANDEMİ EK ÖDEMELERİNDEN MAHRUM BIRAKILDIK”

Bir Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Cihan Okçu, “Salgınla mücadelenin kahramanlarından olan bizlere hak ettiğimiz pandemi ek ödemelerinden mahrum bırakıldık. Buruk karşılıyoruz çünkü emekten yana tavır almayan sendikalar tarafından imzalanan, Toplu İş Sözleşmeleri, bizleri 21. Yüzyıla uygun ve insanca yaşayabileceğimiz ücretlere ulaştıramamıştır. Çünkü bir garabet olan, 696 sayılı KHK'nın yarattığı ve işçiler için artık kangrene dönüşen sorunlar, yıllar geçmesine rağmen hala çözülememiştir. Haklı mücadelemizle beraber aşağıda sunduğumuz taleplerimizin karşılık bulmasını bekliyoruz.

 

1) Bir an evvel zorunlu emekliliğin kaldırılmasını,

2) Tayin ve Becayiş haklarının tüm işçilere istisnasız tanınmasını,

3) İşçilerin pandemi ek ödemelerinden geriye dönük faydalandırılmasını,

4) Kamu Çerçeve Protokolünde taban ücretlerinin en az 4.500 bandına çekilmesini,

5) Dönüşümlü ve Uzaktan çalışmaya tabi tutulmayanlara en az %20 hizmet zammının uygulanmasını,

6) Kamu işçilerine de uygulanan en fazla 45 olan haftalık çalışma saatinin 40 saate çekilmesini,

İvedilikle hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Hayata geçirilene kadar haklı mücadelemize de aralıksız devam edeceğimizi beyan ederiz.”

 

“BİR KREŞ TALEBİ VAR AMA BİR TÜRLÜ BU KREŞ TALEBİNİ ÇÖZEMEDİK”

Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, “Korona virüsün başkahramanları malum sağlık çalışanları sahada da vermiş oldukları mücadele ortada tüm kamu kurumalarında malum bu süreçte esnek çalışmaya geçildi ama sağlık çalışanlarımıza böyle bir hak verilmedi. Zaten sahada vermiş oldukları mücadele ortada bir de bu son genelge ile en büyük mağduriyeti de sağlık çalışanlarımızın çocukları yaşıyor. Eşi ile beraber sağlık kurumunda çalışanlar var gece nöbete giden çalışanlar var bu konu ile ilgili zaten sıkıntılar ortada sağlık çalışanları için sürekli mağdurlar diye söylüyoruz ama bu mağduriyeti de gideren yok 16-17 günlük kapanmada da en çok mağdur olanlarda onlar olacaktır. Bir kreş talebi var ama bir türlü bu kreş talebini çözemedik ve çözemediğimiz gibi şu an da bunun sıkıntısını yaşıyoruz. 17 günlük kapanmada sağlık çalışanları çocuklarını kime bıraksınlar yine çocuklar ortada kaldı olan çocuklara oldu bu mağduriyet çocuklarındır ve yine en büyük mağdur sağlık çalışanları ve çocukları oldu. Şu an da birçok kurum kapanırken sağlık kurumu 7/24 açık durumda burada çalışan kardeşlerimizin hem sosyal hem ekonomik mağduriyetini her zaman ön planda tutuyoruz ve görüyoruz ama bir türlü buna çözüm bulunmadı. Sağlık çalışanları artık tükendi moral diye bir şey kalmadı onlarda en büyük moralsizlikleri çocuklarının mağdur olmasıdır.

 

“DÖNER SERMAYE SİSTEMİNDE ADİL BİR ŞEKİLDE DÜZELTİLMESİNİ İSTİYORLAR”

Hak etmedikleri hiçbir şeyi sağlık çalışanları istemiyorlar sağlık çalışanları döner sermaye sistemini bir an önce adil bir şekilde düzeltilmesini istiyorlar ve nöbet ücretlerinin artırılmasını istiyorlar, birçok kurumda ve çalışanların motive edilmesi gerekiyor. Sağlık çalışanları hak ettikleri maaşı alamadıkları için buruk durumdadır. Bizimde amacımız sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını almalarıdır ama maalesef alamıyorlar aylarca hastasını hastaneye bırakıp ziyarete bile gelmeyen insanlar var ve biz 7/24 o hastanın yanındayız içli dışlıyız bütün hizmetlerini karşılıyoruz ve buna rağmen sağlık çalışanları mutsuz emeklerinin karşılığını alamadıkları için ve bu da yetmezmiş gibi Türkiye’nin her yerinde görüyoruz ki sağlık çalışanlarımıza şiddet uyguluyorlar ve bu da ister istemez sağlık çalışanlarımız arasında huzursuzluk yaratıyor. Sağlık çalışanlarımızın hastaya bakış açısı değişiyor hasta ve yakını baka saldıracak mı acaba hasta bana nasıl tepki verecek artık nasıl bir zarar verecek diye düşünüyor öyle bir dönemdeyiz.

 

“KADERİNE TERK EDİLMİŞ SAĞLIK ÇALIŞANI KİTLESİ GÖRÜYORUZ”

Sağlık çalışanları artık bitkin durumda ellerinde imkan olsa bugün farklı bir kuruma geçecek mesleklerini bırakacak bu duruma gelindi. Sağlık çalışanları en iyi şekilde işlerini yapıyor ama İzin yok istifa yok ve görüyoruz ki kaderine terk edilmiş sağlık çalışanı kitlesi görüyoruz. Gece gündüz çalışıp karşılığında vefa görmeyecek emeklerinin karşılığını almayacak durumdalar.”

Editör: TE Bilisim