Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Ticari araç kullanan şoförlerin alması gereken psikoteknik belgesi hakkında gazetemize açıklamada bulunan Psikoteknik Merkez Sorumlusu Eser Karayel, trafikte denetimlerin Haziran sonuna ertelenmesinin merkezleri olumsuz etkilendiğini söyledi.

 

Psikoteknik hakkında bilgi veren Karayel, trafikte denetimlerin Haziran ayına kadar uzatılmasının merkezleri olumsuz olarak etkilendiğini ve trafik denetleme sürecinin düzensiz ve tutarsız olduğunu savunarak şöyle konuştu, “Psikoteknik Merkezlerin en önemli sorunu trafik denetleme sürecinin düzensiz ve tutarsız olmasıdır. Sürücülerin psikoteknik test ve rapor sürecini ertelememelerini ısrarla öneriyoruz. Maliyet vb. bahanelerle geciktirdikleri bu işlemler kendilerine çok ağır cezalar olarak dönebiliyor. Ayrıca ertelenen trafik denetimleri yüzünden test sürecine girişini erteleyen sürücüler denetimler sıklaştığında bu sefer randevu bulmakta zorlanmaktalar. Hem kendileri zarara uğramakta hem de uygulama merkezlerinin randevu kapasitesi tıkanmakta bu gibi durumlarda. Bu nedenle denetime kalmadan, ceza yemeden ve en erken uygun zamanda müracaat ederek raporlarını almalarını tavsiye ediyoruz.” Dedi.

 

Psikoteknik Merkez Sorumlusu Eser Karayel, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı:

 

“TRAFİĞE ÇIKMASI GÜVENLİ OLAN VE OLMAYANIN AYIRT EDİLEBİLMESİ”

Mücadele Haber: Psikoteknik nedir ve ne zaman çıktı?

Eser Karayel: Psikoteknik değerlendirme; bireylerin mental ve psikolojik yeteneklerinin objektif testler yardımıyla ölçülüp değerlendirilme sürecidir. Çocuk, ergen ve yetişkinler için uygulanabilen çok sayıda psikoteknik test uygulamaları bulunmaktadır. Bu uygulamaların içinde en yaygın olanı sürücüler için yapılan testlerdir. Sürücülere uygulanan testlerle, sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psiko-motor yetenek ve beceriler ile tutum, davranış ve kişilik özelliklerinin teşhis edilmesi hedeflenmektedir. Standart, objektif, geçerli, güvenilir ölçüm araçları kullanılarak bu becerilere sahip olanlarla olmayanları ayırt etmeyi sağlar. Psikoteknik ölçme ve değerlendirme sürecini başarılı uygulayan ülkelerde trafik güvenliğinin ciddi oranda geliştiği bilinmektedir. Trafiğe çıkması güvenli olan ve olmayanın ayırt edilebilmesi birçok açıdan önemlidir ve psikoteknik test uygulamaları bu bağlamda yüksek güvenirliğe sahiptir.

 

Mücadele Haber: Psikoteknik belgesini kimler, neden alıyor?

Eser Karayel: 1. Ticari Araç Kullanan Şoförlerin Alması Gereken Psikoteknik Değerlendirme Raporu

Ticari araç kullanan kişiler her 5 yılda bir yetkili psikoteknik merkezinden sağlık olduğunu gösteren psikoteknik değerlendirme raporunu almalıdır.

2. Ehliyet İadesine Dönük Olarak Verilen Psikoteknik Değerlendirme Raporu

Alkollü araç kullanımından 3. kez ehliyetini aldırmış olan sürücüler (5 yıllığına) süre bitiminde psikoteknik muayeneden geçmelidirler. Bir yıl içerisinde 5 defa hız ihlali nedeniyle ehliyetine el konulanlar süre bitiminde psikoteknik muayeneden geçmelidirler.

 

Mücadele Haber: Psikoteknik belgesi nasıl alınıyor, ücreti ne kadar?

Eser Karayel: Psikoteknik merkezlerine ehliyet ve kimlikleri ile başvuruda bulunduklarında kendilerine uygun bir randevu saati verilir. Randevu saatinde uygulama merkezine gelen kişi ön bilgilendirme yapılarak test uygulamasına geçilir. Testler uygulandıktan sonra kişinin yeterlilik durumu görülür ve raporlanır. Kişinin işlemleri e-rapor sistemi üzerinden tamamlanarak psikiyatrik muayeneye yönlendirilir. Psikiyatrik muayeneden sonra sürücünün psikoteknik değerlendirme sonucu ve belgesi e-devlet üzerinden görülür hale gelir. Hem kendisi hem de olası bir trafik kontrolünde online olarak kontrol edilebilir haldedir. Test işlemlerinin fiyatı her ilde yetkili makam tarafından belirlenir ve merkezler bu rakama uymak zorundadır. Güncel olarak Diyarbakır’da test ücreti 200 TL’dir.

 

“TRAFİK DENETLEME SÜRECİNİN DÜZENSİZ VE TUTARSIZ OLMASI”

Mücadele Haber: Psikoteknik merkezlerin sorun ve talepleri nelerdir?

Eser Karayel: Merkezlerin muhtemelen en önemli sorunu trafik denetleme sürecinin düzensiz ve tutarsız olmasıdır. Bu düzensizlik ve tutarsızlık sürücülerin psikoteknik değerlendirme sürecini ve önemini anlamalarını sıklıkla zorlaştırmaktadır. Dönemsel denetimler sürücülerde psikoteknik uygulamanın geçici, önemsiz ve mümkünse geçiştirilebilecek bir şey gibi anlaşılmasına da yol açabilmektedir. Trafik denetimi ve merkezlerin uygulama tutarlılığı sağlandıkça psikoteknik uygulamaların etkinliği yükselir. Bu etkinliğin yükselmesi doğrudan trafik güvenliğinin gelişmesiyle ilişkilidir.

 

“PSİKOTEKNİK TEST VE RAPOR SÜRECİNİ ERTELEMEME”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Eser Karayel: Sürücülerin psikoteknik test ve rapor sürecini ertelememelerini ısrarla öneriyoruz. Maliyet vb. bahanelerle geciktirdikleri bu işlemler kendilerine çok ağır cezalar olarak dönebiliyor. Hali hazırda rapor almanın maliyeti, rapor almadan denetime takılmanın cezasının altıda biri kadar. Ayrıca ertelenen trafik denetimleri yüzünden test sürecine girişini erteleyen sürücüler denetimler sıklaştığında bu sefer randevu bulmakta zorlanmaktalar. Hem kendileri zarara uğramakta hem de uygulama merkezlerinin randevu kapasitesi tıkanmakta bu gibi durumlarda. Bu nedenle denetime kalmadan, ceza yemeden ve en erken uygun zamanda müracaat ederek raporlarını almalarını tavsiye ediyoruz.

Editör: TE Bilisim