MÜCADELE HABER-  Kayapınar ilçesindeki asnsör kazasına ilişkin Makina Mühendileri Odası Diyarbakır Şubesi 13. Dönem Şube Yönetim Kurulunca yapılan açıklamada özetle şöyle denildi:

 
“18 Nisan 2021 tarihinde Alınak Kutay- Paladium sitesinde asansörün 11. Kattan yere çakılması suretiyle bir kaza gerçekleşmiş, bir baba ve oğlu yaralanmıştır. Öncelikle Yaralılara acil şifalar diler, Site sakinlerine geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Asansör kazası dolayısıyla Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubemizin adı bu kaza ile ilişkilendirilmiş ve haksız eleştirilerin hedefi haline gelmiştir. Bu anlamda bahse konu kazanın gerçekleştiği İlçe belediyesi ile 05.08.2018 tarihinden beri protokolümüzün bulunmadığını ve yaklaşık üç yıldır ilçe sınırları içinde herhangi bir asansör kontrolünü gerçekleştirmediğimizi bilmenizi isteriz. Bu kontroller ilgili idarenin protokol yaptığı farklı A tipi Muayene kuruluşları tarafından gerçekleştirilmektedir.

Bilinmelidir ki; İlgili idarelerin muayene kuruluşu tercihi ne yazık ki kamu yararı, teknik, bilimsel gereklilikler dikkate alınmadan, çıkarcı yaklaşımlar çerçevesinde yapılabilmektedir.Asansörler sürekli çalışan hareketli parçalar içeren makinalar olup, Yıllık periyodik kontrollerinin yapılması ve aylık bakımlarının düzenli olarak yetkili kişiler tarafından yapılması elzemdir.
Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği doğrultusunda asansörlerin yılda bir kez periyodik kontrollünün bakanlık tarafından yetkilendirilen ve ilgili idare ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşu tarafından gerçekleştirilmesi zorunludur. Kontrol sonucunda asansörün güvenliğine ilişkin bilgi etiketi düzenlenmeli ve mutlaka asansör kabinine iliştirilmelidir.

Bilgi etiketleri kırmızı, sarı, mavi, yeşil renkli olarak gruplandırılmaktadır. Yeşil etiketli asansörler güvenli, mavi etiket hafif kusurlu, sarı etiket kusurlu, kırmızı etiket güvensiz ve kullanılamaz anlamına gelmektedir. İlgili idareler olan belediyeler ve İl özel idareleri bu kapsamda A tipi Muayene Kuruluşları ile protokol imzalanmakta, bu protokol çerçevesinde yıllık periyodik kontroller yapılmaktadır.
Kamu kurumu niteliğinde olan Makine Mühendisleri Odası meslek örgütü olmasının yanı sıra aynı zamanda kamu yararına tarafsız denetimler gerçekleştirmek üzere A tipi Muayene Kuruluşu kimliği taşımaktadır. Odamız öncülüğünde kamunun can ve mal güvenliğini sağlama amaçlı olarak, asansörlerin yıllık periyodik kontrolleri, 2012 yılından beri protokol imzaladığımız il ve ilçe sınırları içerisinde yapılmaktadır.


Odamız gerçekleştirdiği asansör periyodik kontrol çalışmaları ile hem kamuyu aydınlatıcı, hem de asansör sektöründe çalışan meslektaşların ve kurumların bu alanda gelişimine büyük katkılar sağlamıştır. Bu nedenle Asansör kontrolleri başta olmak üzere gerçekleştirilen her türlü periyodik kontrol ile odamız kamu nezdinde özdeşleşmiştir. Bu kontroller kamusal denetim gerçekleştirmenin gerektirdiği sorumluluk ve tarafsızlık ilkesine dayandırılarak yapılmaktadır. Özel A tipi muayene kuruluşlarından farklı olarak herhangi bir kar amacı taşımadan yıllardır halkı ve halk sağlığını önceleyerek Türkiye’nin her yerinde, en ücra ilçelerinde bile arkadaşlarımız bu bilinçle kontrolleri gerçekleştirmektedir. Kamusal denetimler gerçekleştirmenin yanı sıra, meslek odası ve demokratik sivil toplum örgütü olmamız vesilesiyle toplumu ilgilendiren mesleğimize ilişkin her tür konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz. Yaşanan kaza dolayısıyla konunun uzmanlarından bir heyet oluşturduğumuzu ve teknik olarak hazırlayacağımız inceleme raporunu ilgili kurumlarla paylaşacağımızı duyururuz.Yaralı vatandaşlarımızın en kısa sürede sağlıklarına kavuşmalarını diler, bu tür kazaların bir daha yaşanmamasını ümit ederiz.” Haber Merkezi

 
 

Editör: TE Bilisim