Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Kahveciler ve Çaycılar Odası Başkanı Abdurrahman Kavut, koronavirüsten en çok kahveciler ile çaycıların olumsuz etkilendiğini söyledi.   İşyeri kapalı olan  binlerce esnafın perişan olduğunu belirten Kavut, pandeminin etkilerini birbirine bağlantılı olaylar zinciri olarak görülmesi gerektiğine dikkat çekti. 

 

3 ay süreyle esnafa yapılan yardımların da yetersiz olduğunu belirten Kavut, “ Sayın Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu 3 ay süresince 1.000 TL esnaf yardımı ve 750 TL kira desteği esnafın rahatlayacağı bir miktar değil ancak mutfak masraflarını karşılamasına yetecektir” dedi.

 

Uzun süredir kapalı olan odalarına bağlı işletmelerin HES kodu uygulamasıyla hizmet vermesini isteyen, sicil affı ve kredi borçlarında kolaylık sağlanması için hükümete çağrıda bulunan Kavut, “Esnaflarımız kelimenin tam anlamıyla perişan bir haldedir. Şu anda devletimizin yapacağı her türlü desteğine muhtaç şekilde bekleyişteyiz. Acil ve önemli olan taleplerimizi ise; bankalarda olan sicil affın getirilmesi, bankalara olan kredi borçları ve kredi kartları borçlarından kaynaklanan faizlerin alınmaması ve ödeme süresinin en az 6 ay uzatılmasıdır.” dedi.
 

Sorularımızı yanıtlayan Diyarbakır Kahveciler ve Çaycılar Odası Başkanı Abdurrahman Kavut, şöyle konuştu:

 

 “PANDEMİDEN ETKİLENEN TEK ESNAF KAHVECİ, ÇAYCI VE KAFECİ ESNAFIMIZDIR”

Mücadele Haber: Pandemi sürecinde kahveciler ve çaycılar esnafı ne kadar etkiledi?
Abdurrahman Kavut:
Dünyayı ve ülkemizi her anlamda etkileyen pandemi süresince etkilenen ve etkilenmeye devam eden tek esnaf kahveci,çaycı ve kafeci esnafımız olmuştur. Zira 16Mart 2020 tarihinde kapanan işyerlerimiz 01 Haziran 2020 tarihinde herhangi bir oyun oynatılmaması sadece çay servisi yapılması şartı ile açılmış daha sonra 20.11.2020 tarihinde tekrar kapandı ve halende açılma tarihi ile alakalı kesin hiçbir bilgi verilmemiştir.  Bu durum etkilenmekten ziyade bu meslek grubumuzun tümüyle yok olması ile karşı karşıya kalmış bulunmaktayız.  Sadece ilimizde ortalama 1000 esnafın yanında çalışan personeller ile birlikte 5.000 ile 6.000 kişi arasında bir iş ve istihdam sağlanan meslek grubuyuz.  Pandeminin etkilerini birbirine bağlantılı olaylar zinciri olarak görmemiz gerekmektedir. Esnaflarımız kira, Bağ-Kur, SSK, Vergi, Elektrik, Su, Doğalgaz,banka borçları ödeyemeyemiyorlar. İşçiler ev mutfak masraflarını, kiralarını ve çocuklarının kırtasiye masraflarını bile karşılayamıyorlar. Şu anda hem işyerleri sahipleri borç ödeyemiyorlar hemde işçiler perişan bir halde işyelerinin açılması için umutsuz bir şekilde bekleyişteler.

 

“ESNAFIMIZIN %99’U KREDİ ÖDEMESİNİ GERÇEKLEŞTİREMEDİLER”

Mücadele Haber: Pandemide ne tür yardımlar yapıldı ve yeterli oldu mu?

Abdurrahman Kavut: Ülkemizde yapılan şu ana kadar esnaflarımız için 25 bin TL Halk Bankası aracılığı ile Mayıs ayında kredi kullanılması sağlandı. 6 aydan sonra taksitlerin başlanması ise ilk etapta bir nebze olsun rahatlattı. Ancak 1 Haziran ayında açılan işyerlerimizin oyunların oynatılmaması sebebiyle ve 20 Kasımda tamamıyla kapanması çekilen kredi bir cankurtaran değildi daha da borç batağına girmesine neden oldu. İşyerleri kapanmış geliri başka bir yerden gelmeyen birinin ödemelerini yapması mümkün değildir ki zaten esnafımızın %99’u banka kredileri ve kredi kartlarının geri ödenmesini gerçekleştiremediler. Sayın Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu 3 ay süresince 1.000 TL esnaf yardımı ve 750 TL kira desteği esnafın rahatlayacağı bir miktar değil ancak mutfak masraflarını karşılamasına yetecektir. Esnaf Odalar Birliği Başkanımız Sayın Alican Ebedinoğluve odamızın başvuruları neticesinde Sayın il Valimiz Münir Karaloğlu yardımlarıyla kapanan işyerlerimiz için bir defaya mahsus 1.500 TL maddi yardım yapılması ve çalışan işçilerimiz için gıda yardımı yapılacak.

 

Mücadele Haber: Esnafın sorunu ve talebi nedir?

Abdurrahman Kavut: Esnaflarımız kelimenin tam anlamıyla perişan bir haldedir. İnanıyorum ki bu pandeminin tüm dünya ülkeleri ve ülkemizin ekonomilerini yıpratmasaydı esnaflarımız için Sayın Cumhurbaşkanımız daha fazla destek olurdu. Ancak şu anda yapılacak her türlü Devletimizin desteğine muhtaç şekilde bekleyişteyiz. Acil ve önemli olan taleplerimizi sıralar isek
 

-Bankalarda olan sicil affın getirilmesi
-Bankalara olan kredi borçları ve kredi kartları borçlarından kaynaklanan faizlerin alınmaması ödeme süresinin en az 6 ay uzatılması
-Devletimiz aracılığıyla Mülk sahiplerinin esnafımız olan kiracılarını hiçbir şekilde kapalı olduğu dönemin kiralarını alamadıkları için çıkartılmaları engellenmelidir.

-İşyerlerimizin gerekli önlemler almak koşulu ile açılması gerekirse HES kodu ile müşteri alınması sağlanılması arzusundayız.

Editör: TE Bilisim