Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Korona virüsü salgını nedeniyle 2020 yılının mart ayından itibaren tüm spor ligleri gibi Bölgesel Amatör Lig (BAL) maçları da askıya alındı. Bir süre sonra profesyonel ligler başladı ancak amatör liglerin başlama takvimi ise sürekli ertelendi. Türkiye Futbol Federasyonu’nun 2020-2021 Sezonu Amatör Futbol Ligleri Uygulama Esasları’nın yayınlanması, liglerin başlamasına yönelik beklentiyi arttırsa da, ve geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklama yapan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Amatör futbolcularla ilgili süreci başlattık. Onlarla ilgili kitapçık bastırıyoruz. Bu bahar döneminde o ligler oynanmaya başlayacak" açıklamasını yapsa da Amatör Lig’deki futbolcular ve teknik heyetin kafası bir hayli karışık. Takvimin sürekli ertelendiğini ve bu yüzden tarih belirsizliğinin sürdüğünü dile getiren futbolcular ve teknik heyet, yetkililerden liglerin başlaması konusunda kesin bir tarih istediler. Konuya ilişkin gazetemize önemli açıklamada bulunan Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Remzi Dayan, koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl tatil edilen Bölgesel Amatör Lig’in bir an önce başlaması için TFF’ye çağrıda bulundu.

 

Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Remzi Dayan

 

Amatör lig müsabakalarındaki tarih belirsizliğinin kafa karışıklığına yol açtığını savunan Dayan, futbolcu ve teknik heyetin artık dayanacak güçlerinin kalmadığını ifade etti. Profesyonel liglerin başladığını anımsatan Dayan, bu süreçten olumsuz etkilenen amatör ligdeki futbolcular ve teknik heyetin büyük ekonomik sıkıntılar yaşadığını söyledi. Koronavirüs salgını nedeniyle çok zor günlerden geçtiklerini belirten Dayan, Spor Bakanlığı ve özellikle de kentteki yerel yönetimlerin amatör lig takımlarına destek vermelerini talep etti. Amatör Lig’lerin bir an önce başlatması için yetkililere çağrıda bulunan Dayan, “Yerelde Diyarbakır olmak üzere tüm Türkiye'deki tesislerimizi pandemi koşullarına göre dizayn edilmeli ve biz fiziki dizayn olarak, tesis olarak hazır olmalıyız. Sporcu ve insan sağlığı her şeyin üstündedir. Şu anda örneğin spor müsabakaları başlasa, pandemi olsa, bizim soyunma odalarımız çok ufak. 18 ya da 19 kişi ile birlikte kulübün hocası ve yöneticisi içeri girdiğinde siz nasıl sosyal mesafeyi korumuş olacaksınız? O tesislerimiz gözden geçirmemiz lazım” dedi.

 

Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Remzi Dayan ile bir röportaj gerçekleştirdik. Başkan Dayan, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı;

 

“DİYARBAKIR GENELİNDE 80 BİNE YAKIN LİSANSLI SPORCUMUZ VAR”

Mücadele Haber: Federasyon hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

Remzi Dayan: Bizim federasyonumuz yalnızca amatör dalda değil, tüm futbol kulüplerinin bir çatı altında toplandığı bir federasyondur. Diyarbakır’da 72 tane futbol kulübümüz var, 215 tane de tüm branşları kapsayacak spor kulüplerimiz bulunmaktadır. Bizzat bu spor kulüplerine veya spor camialarına ellerimizden geldiği kadar hizmet götürmeye çalışıyoruz. Diyarbakır'da futbolda iki tane profesyonel takımımız vardır, dört tane bölgesel amatör ligde, bal liginde olan kulüplerimiz vardır, diğerleri ise birinci ve ikinci amatör küme diye iki grubumuz bulunmaktadır. Diğer branşlarda, Diyarbakır'ımızda atletizm, tekvando, karate, jido, basketbol, voleybol, atıcılık, okçuluk, çim hokeyi, yani birçok dalda branşlarımız Diyarbakır'da faal haldedir. Diyarbakır 36 branşta mücadele etmektedir. Son verilere göre, Diyarbakır genelinde olan 80 bine yakın lisanslı sporcumuz mevcuttur.

 

“AMATÖR KULÜPLERİMİZ ÇİLELERİN OLDUĞU VE YAŞANDIĞI GRUPTUR”

Mücadele Haber: Amatör kulüplerin son durumu nedir?

Remzi Dayan: Amatör kulüplerimizin yaşadığı durum, çilelerin olduğu ve yaşandığı gruptur. Amatörler gönüllü esaslıdır. Birkaç arkadaşın, yöneticinin bir araya gelip kendi semtine veyahut kendi verdiği isme göre bir kulüp kurar ve bu kulübü kendi imkanlarıyla yürütmeye çalışırlar. Şu andaki spor müsabakalarına gitmek, yanında organizelere katılmak gerçekten yüksek maddi külfetin yaşanması demektir. Bunu kaldıramayacak gruplar veyahut arkadaşlar varsa, bu durum onlar için büyük bir çileye dönüşüyor. Bunların çilesine son vermek için, yerel yönetimlerin, bürokratların veya genel müdürlüklerin, Spor Bakanlığı'nın desteklerine ihtiyaç vardır. Bu destek sağlandığında bir nebzede olsa nefes almış oluyorlar. Olmadığı zaman ise, inanın birçok kulüplerimiz o lige katılım bedellerini ödemek veyahut o lige katılımında zorlanıyorlar. Bir maçta bir servisin tutulması, sporcuların götürülüp getirilmesi ya da o sporculara yemek yedirilmesi, yanında o sporculara biraz harçlık verilmesi o arkadaşların maddi olarak gelirleri yüksek değil ise, sonunda hocalar bocalıyorlar ve içinde boğuluyorlar.

 

“HOCALARIMIZ ŞU ANDA BOŞTALAR VE EVLERİNE EKMEK GÖTÜREMİYORLAR”

Mücadele Haber: Kulüpler pandemiden nasıl etkilendi?

Remzi Dayan: Pandemi dönemi tüm hayatı etkilediği gibi, sporu da etkiledi. Kulüplerimiz şu anda herhangi bir müsabakaya katılmıyorlar. Hocalarımız şu anda boştalar ve evlerine ekmek götüremiyorlar. Sporcularımız idmanlarını yapamıyor, gençlerimiz enerjilerini bir yerde boşaltamıyorlar, evde kalıyorlar. Şu anda her bir sporcumuz sıkılmış, spor ve idman yapmadıkları için aileleriyle tartışıyorlar, sorunlar yaşıyorlar. Milli Eğitimden uzak olmaları nedeniyle, tamamıyla gençlerimiz eve hapsolmuş durumdadır.

 

“KULÜPLERİMİZE MALZEME DESTEĞİ VERİLDİ ANCAK YETERLİ DEĞİLDİR”

Mücadele Haber: Pandemi döneminde destek yapıldı mı?

Remzi Dayan: Pandemi döneminde gereken destek yapılmadı. Büyükşehir Belediyesi'nin Spor Daire Başkanlığı tarafından kulüplerimize malzeme desteği verildi. Ancak malzeme desteğinin bu pandemi süresi içerisinde kulüplerimizi ayakta tutacak yeterlilikte değildir. Zaten müsabakalar yok. Bunların yanında kulüplerimize nakdi yardımın yapılması lazımdı. En azından o kulübün yöneticisine, hocasına, sporcusuna en azından ufak da olsa bir destek verilmesi gerekiyordu.

 

“YEREL BELEDİYELERİN, BİLHASSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI VE VALİLİKLERİN YERELDE OLAN KULÜPLERE SAHİP ÇIKMALARI LAZIMDIR”

Şimdi kulüplere maddi destek genel müdürlük, Spor Bakanlığı'nında olabilir, verilebilir. Ki bir takım kulüplere herhalde veriliyor da. Ancak şu durum var ki, yerel belediyelerin, bilhassa Büyükşehir Belediyesi'nin Spor Daire Başkanlığı ve Valiliklerin yerelde olan kulüplere sahip çıkmaları lazımdır. Çünkü o yörenin gençleridirler, kendi himayelerindedirler ve o gençlere, o hocalarına sahip çıkmaları lazımdır. İlçelerde kaymakamların sahip çıkması lazımdır. Şunu da söyleyeyim, 400'e yakın antrenörlerimiz var. Bunun içerisinde 100-150 taneye yakın hiç çalışmayan, SGK'sı olmayan, sosyal güvencesi olmayan hocalarımız ve bir spor faaliyetlerinde ayakta duruyorlar. Bu kamu kurum ve kuruluşları en azından onlara bin TL'lik destek de bulunabilir. Onların kirasını, elektriğini ve suyunu karşılayacak bir şekilde destek olabilirler. Biz bunu daha öncesinden yetkililere sunduk ama demek ki ekonomik olarak bütçeleri mi kaldıramadı, şu anda yapılmadı.

 

“PANDEMİ SÜRECİNDE TESİSLERİMİZ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ LAZIM”

Yerel ve genel yöneticilerimize sizin aracılığınızla bir çağrıda bulunmak istiyorum; Lütfen tesisler bakımından artık salgın hastalığının ilerlediği anlarda artık imkanları var. Bunu gördük. Bunun hazırlığı içerisinde olsunlar. Bizim tesislerimizi, yerelde Diyarbakır olmak üzere tüm Türkiye'deki tesislerimizi buna göre dizayn etsinler. Sporcu ve insan sağlığı her şeyin üstündedir. Şu anda örneğin spor müsabakaları başlasa, pandemi olsa, bizim soyunma odalarımız çok ufak. 18 ya da 19 kişi ile birlikte kulübün hocası ve yöneticisi içeri girdiğinde siz nasıl sosyal mesafeyi korumuş olacaksınız? Soyunma odaları o kadar ufak ki, 10 sporcu içeri girdiğinde oda zaten dolmuş oluyor. O tesislerimiz gözden geçirmemiz lazım, dizayn etmemiz lazım, eksikliklerimizi tamamlamamız lazım ve biz fiziki dizayn olarak, tesis olarak hazır olmamız lazım, bu hastalığı atlatır atlatmaz sağlıklı tesislere girmemiz lazımdır.

 

“HER ŞEYDEN ÖNCE SAĞLIK DİYORUZ ANCAK AMATÖR MÜSABAKALARIN BAŞLAMASI KOLAY ASLINDA”

Mücadele Haber: Amatör kulüplerde lige başlamalı mı?

Remzi Dayan: Biz her birimiz, can-ı gönülden sahalarımızı özledik. Hem sporcularımız, hem hocalarımız ve yöneticilerimiz özlemiş. Ancak buna rağmen her şeyden önce sağlık diyoruz. Amatör müsabakaların başlaması kolay aslında. Niye? Çünkü profesyonel ligler başladı. Profesyonel liglerin maddi olanakları var, imkanları çok ama amatör kulüplerin maddi külfetinin bölüşmesi olacaktı. Bu üç beş ay içerisinde olacaktı. Nasıl olacaktı? Kovid-19 testini Sağlık Bakanlığı ile devlet hastaneleri, özel hastaneler ya da İl Hfzıssıhha Kurulu karşılayabilirdi. Biz bunları söyledik. Bunun yanı sıra soyunma odalarının, kulüplerimizin ulaşım alanlarının Büyükşehir Belediyesi ya da ilçedeki kaymakamlar bu sorumluluğu alabilirlerdi. Bu el birliğiyle olurdu. Eğer el birliği olmazsa bu pandemiyi yenemezsiniz.

 

“DEVLET HALKINA SPOR YAPMA ZORUNLULUĞU VARDIR”

Eğer herkes elini taşın altına koysaydı bu iş olurdu. Ancak sen amatör kulübe Covid-19 testini sen yaptıracaksın, sen pandemi kurallarına uyarak gidip geleceksin, sen sosyal tesisini buna göre düzenleyeceksin, dediğiniz zaman zaten amatör kulüp bir servis alıp müsabakaya gidemiyor. Bu kulüplerimizin bunları yapacak gücü yok ki. Bir de bizim anayasamız var. Anayasamızın değişmeyen maddelerinden birinde şu söylenir; 'Devlet halkına spor yapma zorunluluğu vardır.' Bir yıl daha spor yapılmadığı zaman onu etkiliyor. Var olan kulüplerimizin tüm sosyal alandaki aktiviteleri hepsi felç olacak, o sporcular kendi formlarında düşecekler. Üç sene ya da yedi senede kendilerini geliştiren sporcular, fiziki ve vücut bakımından yok olacaklar. En azından üç beş sene daha kendi seviyesine gelemeyecek. Hem ekonomik olarak, hem fiziki olarak, hem moral ve motivasyon olarak kendisi etkilenecek.

 

Öte yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 5-11 Ekim Amatör Spor Haftası kapsamında düzenlenen ve Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ile yetkililerin katıldığı törenle 24 ayrı branştan 201 amatör spor kulübüne 148 çeşit üründen oluşan 62 bin 946 adet malzeme desteğinde bulundu.

 

AMATÖR FUTBOL LİGLERİ UYGULAMA ESASLARI YAYINLANDI      

2020-2021 Sezonu Amatör Futbol Ligleri Uygulama Esasları yayınlandı. 2020-2021 sezonunda amatör futbol müsabaka, tescil ve disiplin uygulamaları, amatör lisans işlem bedelleri, amatör liglerde yaş ve kategorilerin yer aldığı uygulama esasları, 15 Ocak 2021 tarihli TFF Yönetim Kurulu toplantısında kabul edilmiş olup TFF internet sitesinde yayınlanmıştır. Amatör futbolcuların filiz lisans ve vize işlemleri 15 Şubat 2021 tarihinde başlayacak olup 30 Haziran 2021 tarihine kadar devam edecektir. Amatör futbolcuların transfer işlemleri ise 15 Şubat 2021 tarihinde başlayacak olup bitiş tarihi müsabakaların başlamasından sonra ayrıca ilan edilecektir. "2020-2021 Sezonu Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar" kitapçığı basımı yapılarak tüm amatör kulüplere dağıtımı yapılacaktır.

Editör: TE Bilisim