Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da büyük bir işsizlik olduğunu, kendileri için yoksullar ve zenginler olmak üzere 2 sınıf olduğunu belirten TİP Başkanı Sargın, parti olarak hedeflerinin Kürt ve Türk emekçileriyle beraber sermaye ve para babalarına karşı mücadele etmek olduğunu söyledi.

 

Türkiye’de açlık sınırının asgari ücretin üzerinde olduğunu öne süren TİP Başkanı Sargın, “Yüzdelik olarak Türkiye’nin yüzde 60-70’i asgari ücretle çalışıyor. Bu da demek oluyor ki, Türkiye’nin yüzde 60-70’i açlık sınırında yaşıyor. Bizim parti olarak değiştirmek istediğimiz asgari ücretin yaşanacak bir seviyeye çekilmesidir. Yani muhtaç olunmayacak bir seviyede olmasıdır. Bizim kuracağımız düzende herkesin bir işi olacak, kimse yatağa aç girmeyecek.

 

Parti olarak hedeflerinin Kürt ve Türk emekçileriyle beraber sermaye ve para babalarına karşı mücadele etmek olduğunu ve Diyarbakır’da uyuşturucu ve fuhuşun başını alıp gittiğini ileri süren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Diyarbakır İl Başkanı Salih Sargın ile bir röportaj gerçekleştirdik. Sargın sorularımıza şöyle yanıtladı:

 

 

1) Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Salih Sargın: 1989 Diyarbakır, Dicle doğumluyum. İlkokulu Dicle’de liseyi Diyarbakır’da okudum. 6 yıldır özel bir sektörde çalışıyorum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. 

 

“DİYARBAKIR’DA EKONOMİK OLARAK BÜYÜK BİR İŞSİZLİK VAR”

2) Türkiye İşçi Partisi Diyarbakır İl Başkanlığının çalışmaları nelerdir?

Salih Sargın: Diyarbakır’da yeni bir partiyiz. Yaklaşık 50-60 kişilik yoldaşlarımız var. Sürekli iletişimdeyiz, yapmamız gereken çalışmalarla ilgili toplantılar yapıyoruz. Diyarbakır’da ekonomik olarak büyük bir işsizlik var. Onlarla da ilgileniyoruz. Yoldaşlarla beraber mahalle çalışmalarını yürütüyoruz. Pandemiden dolayı fazla çalışma yürütemiyoruz ama elimizden geldiği kadar vatandaşların sorunlarıyla ilgileniyoruz. Diyarbakır’da işsizlik zaten büyük sıkıntı olmuş esnaf kepenk kapatmak zorunda kalmıştır. İş yeri kapatılan yerlerde işsiz kalan arkadaşlarla iletişime geçiyoruz. Süreç böyle devam ederse esnaf daha çok kepenk kapatmak zorunda kalacaktır. Bize gelen kim olursa olsun bizler yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bize gelenlerde nasıl bir yol alacağımızı konuşuyoruz.

 

“BERABER OLURSAK BAŞARACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ”

3) Türkiye İşçi Partisi Diyarbakır İl Başkanlığının Diyarbakır hedefleri nelerdir?

Salih Sargın: Parti ve İl Başkanlığımız olarak hedeflerimiz Kürt ve Türk emekçilerin beraber mücadele etme olanağını ortaya çıkartmaktır. Sermaye ve para babalarına karşı beraber mücadele etme ortamı yaratmaya çalışıyoruz. Beraber olursak başaracağımızı düşünüyoruz. Bizde din, dil, ırk fark etmiyor. Bizim için iki sınıf var; yoksullar ve zenginler. Biz zengin düzeni yıkıp sosyalist bir devrim yapmak istiyoruz. Parti olarak amacımız hedefimiz budur.

 

“SOSYALİZMİ BİR DEVLET KURMAK İSTİYORUZ”

Sosyalizm, Marksist ve Leninist teorisini öncü olarak alıyoruz. Biz buradan 10-20 milletvekili çıkartalım da parlamentoya girelim gibi bir hedefimiz yoktur.  Sosyalizmi bir devlet kurmak istiyoruz. Herkese eşit herkese iş ile işsizlik son bulsun, yoksulluk son bulsun istiyoruz. Daha güzel bir ülke ile çocukların parklarda daha rahat dolaşacağı bir kent, gençlerin işsizlik sorunu olmadan yaşaması istiyoruz. Şuan da üniversite gençler 2 ve 4 yıllık okumuş fark etmez çoğu işsiz.  Bizim kuracağımız düzende işsizlik olmayacak, herkesin bir işi olacak, herkesin yeteneğine iş, herkesin ihtiyacına göre emek, kimse yatağa aç girmeyecek.

 

“PARTİ KAPILARIMIZ HERKESE AÇIKTIR”

4) Türkiye İşçi Partisi’nin hedefleri nedir?

Salih Sargın: Biz genel olarak yoksulluk ve zenginlik arasında bir uçurumun olduğunu düşünüyoruz. Bunu eşitlemek, ikisinin de ortak ve aynı haklara sahip bir ülke yaratmak istiyoruz. Bunun içinde Türkiye İşçi Partisi olarak da elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bununla ilgili parti kapılarımız herkese açıktır. Partimizin tek bir hedefi var oda bu yoksulluğu, işsizliği ve geçimsizliği bitirmektir.

 

“TÜRKİYE’NİN YÜZDE 60-70’İ AÇLIK SINIRIN DA YAŞIYORLAR”

Türkiye’de açlık sınırı asgari ücretin üzerinde, yüzdelik olarak Türkiye’nin yüzde 60-70’i asgari ücretle çalışıyor. Bu da demek oluyor ki Türkiye’nin yüzde 60-70’i açlık sınırında yaşıyorlar. Bizim parti olarak değiştirmek istediğimiz asgari ücretin yaşanacak bir seviyeye çekilmesidir. Yani muhtaç olunmayacak bir seviyede olmasıdır.

 

5) Son olarak eklemek istediğiniz?

Salih Sargın: Diyarbakır, yaşanılması gereken, güzelleştirilmesi gereken çok güzel bir şehirdir. Ama hem ekonomi olarak hem de işsizlik olarak hem de pandemi döneminde yaşanan sıkıntılardan dolayı yeterince denetlendiğini düşünmüyorum. Turizm konusunda Diyarbakır’ın gezilmesi gereken çok güzel yerleri var. Maalesef ki Diyarbakır sadece gelip geçilecek bir yer olmuş durumdadır.   

 

“DİYARBAKIR’IN EN BÜYÜK SORUNU UYUŞTURUCU VE FUHUŞTUR”

Diyarbakır’ın en büyük sorunu bize göre şuan sokaklar ve özellikle yoksul kesim mahallelerinde uyuşturucu ve fuhuş başını almış gidiyor. Herhangi bir önlem ve müdahale yapılmıyor. Bununla ilgili olarak biz bir çalışma yürüteceğiz. Mahallenin önde gelenleriyle, muhtar da olabilir, bunlarla ilgili bir çalışma yürüteceğiz. Çünkü Diyarbakır gençleri şuan da uyutuluyor. Parkla gidip oturamıyorsun, parkın içinde uyuşturucu kullanılıyor. Kenar mahallelerinde uyuşturucu satılıyor. 15 yaşından küçük çocuklara satılıyor. Önüne gelen herkes uyuşturucuya bağımlı olmuş bunun önlenmesi lazım.     

 

“SOKAKTA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Sokaktayız, sokaktan geliyoruz ve sokakta olmaya devam edeceğiz. Bütün işçiler, emekçiler, yoksullar, kadınlar ve gençlerin yanındayız. Herhangi bir haksızlık olduğunda biz onların yanındayız. Bunların bilinmesini istiyoruz.

 

Öte yandan Asgari Ücret Komisyonu'nun 2020 yılı için belirlediği 2 bin 324,70 TL olan asgari ücretle açlık sınırı arasında sadece 162 lira fark var. Türk-İş yoksulluk sınırını ise 7 bin 44 lira 62 kuruş olarak belirlemişti.

Editör: TE Bilisim