Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER-  Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020 yılında meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 6,8 şiddetindeki deprem nedeniyle Diyarbakır’da yapılan bina etüt analizleri sonucunda onarım, güçlendirilme önlemleri kapsamında rapor hazırlanmış ve depreme karşı yüksek risk teşkil eden okullar içinMilli Eğitim Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yıkım kararı, büyük risk oluşturmayan okullar için de onarım ve güçlendirme kararı alınmıştı.


Diyarbakır'da depreme karşı dayanıksız olması nedeniyle yıkımına karar verilip ihalesi yapılan okullar bir bir yıkılırken yıkılacak okullardan birisi de merkez Yenişehir ilçesi  İstasyon Caddesi'ndeki Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi idi.
Depreme karşı yüksek risk teşkil ettiği için yıkım kararı alınan Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin yıkım çalışmasına başlanırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığın okulun bahçesindeki spor salonu hakkında ise yıkım yerine bakım, onarım ve güçlendirme kararı verdiği öğrenildi.

 


Okulda başlayan yıkım çalışmalarının yaklaşık 20 gün içinde tamamlanması beklenirken kolonları çürüyüp, boyası dökülen, duvarı yıkılıp büyük çapta hasar gören okulun spor salonu binasında nasıl bir çalışma yapılacağı şimdiden merak konusu oldu. Bu arada kimi veliler aynı bahçede yer almasına rağmen iki binaya farklı karar verilmesine tepki gösterdi. Spor salonunun da depreme dayanıksız olduğunu savunan kimi veliler, "Madem ki bu okul depreme dayanıksızdır diye yıkılıyorsa, peki okulun hemen yanındaki spor salonu depreme nasıl dayanıklı olabilir ki hakkında yıkım değil de onarım ve güçlendirme kararı verilmiş. Bu yanlış bir karar. Spor salonunda yapılacak onarım ve güçlendirme çalışması pek de sağlam ve sağlıklı olmayacak. Çünkü okulun spor salonu da hem çok eski hem de kolonları çürüdüğü için  her yeri dökülüyor. Depreme dayanıksız olduğu gün gibi ortada olan spor salonunun yıkımı için yeni bir karar alınsın ki ileride olası tehlike ve facialar yaşanmasın" dediler.

 

Öte yandan kentte yıkım kararı verilip boşaltılan birçok okula bekçi bırakılmadığı için okullardaki pencere, kapı, kalorifer petekleri ve daha birçok malzeme çalınırken, aynı zamanda bu okullar uyuşturcu madde kullananların yuvası haline gelmiş durumda.

Editör: TE Bilisim