Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil,  Diyarbakır’da iş dünyasıyla bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye birçok konuda sorun ve taleplerini ilettiklerini söyledi.

 

Delil, “ Biz Sayın Bakan Pakdemirli’den bir talep istedik. Dedik ki, Dicle Elektrik A.Ş. en azından bu kesintileri yapmasın ve çiftçilerimize ek taahhüt adı altında verilen cezalar var, kesilmesin, dedik. Bir de Bakanlar Kurulu kararı var. Çiftçilerimizin hesaplarına bloke koyma yetkileri ve paralarını alma yetkileri var. Biz bunların kaldırılmasını talep ettik. Enerjide bir destek alıyoruz. İşte, bu 2018’te yüzde 65 devlet desteği vardı, 2019’da yüzde 55, 2020’de yüzde 45, 2021’de ise yüzde 25’lik destek ile birlikte gelecek yıl ise yüzde 25’lik destek kalıyor. Biz bu destekleri, kanallar ve barajlar bitinceye kadar yüzde 50 olarak desteklerin devam etmesini talep ettik” dedi.

 

Delil, “Özellikle mazotta ve ilaçta iki önemli husus var; Üre gübre de 19.10.2020 tarihinde, elimizde tabii ki fatura da var. 2.50 Krş gübre almışız, 20.01.2020 tarihinde gübre 3 TL. Yani arada 2 ay süreyle 50 krş fark gelmiş. Tarımsal desteklerde daha fazla desteğin artırılmasını talep ettik. Bir de Ziraat Bankası ve Tarım Kooperatifçiliği’ne verilen sponsorlu krediler yüzde 9’dan, yüzde 17’ye yükseldi. Bu artışlarda çok yüksek. Çiftçilerimiz bu artışların altından kalkamayacağını söyledik. Bizim genel olarak Bakan beye söylediğimiz talepler bunlardır” dedi.

 

Diyarbakır’ın çılgın projesi olan Silvan Barajı hakkında da konuşan Delil, “Eğer Silvan Barajı biterse, özellikle Diyarbakır’ın Sur, Bismil, Silvan ve illerimizden Batman’ı da kapsayan alanda toplam 2 milyon 400 bin dönümlük yerde sulama yapılacak. 200 bin ila 400 bin civarında vatandaşımıza istihdam imkanı sağlayacak.”diye konuştu.

 

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil,  şöyle konuştu:

 

“Tarım Bakanı gelirken, çiftçilerimizin sorunlarını, sıkıntılarını ve taleplerini dile getirdik. Şimdi tabii ki de her ilimize Bakan Bey’in gelmesi bizim için çok önemlidir. Hatta kendileri de ilimize çok geç geldiklerini belirttiler. Biz kendilerine özellikle Silvan Barajı’nın ve Dicle Kıralkızı Barajı’nın bir an evvel bitmesini ve suyun akıp toprakla buluşmasını talep ettik. Zaten kendileri geldiklerinde Sayın Cumhurbaşkanımızla o gün bir açılış vardı, şimdi ise bir kısım biten barajlardan dolayı Ergani ve bununla alakalı 56 bin dönüm arazimiz sulandı, sulanmaya devam edecek.  Biz işte burada kalanların, buradaki sürecin biraz daha hızlanmasını, bir an evvel bitmesini, bu kuraklık gibi endişelerin ortadan kalkması ve olacak durumlara karşı suyun ne kadar önemli olduğunu söyledik ve akabinde Dicle Kralkızı Kanalı bu sene 50 bin dönümlük alan açılmaya çalışılıyor. Bundan ötürü de biz kendilerine ayriyeten teşekkür ettik ve kalan kısmının da bir an evvel bitmesi için taleplerimizi belirttik.

 

“DEVEGEÇİDİ, ÇINAR GÖKSU VE HAYLAN SULAMA KANALLARININ ONARILIP REVİZE EDİLMESİNİ TALEP ETTİK”

Baraj dışında kanallar var. Onları da biz kendilerine söyledik. Bunlar biterse, barajlarımız şu anda sulama araçlarında devreye girerse Diyarbakır arazilerinin yüzde 50 ile 70’i sulanabilecek bir duruma gelecek. Bu da bizim için çok önemli bir şeydir. Bizim Bakan Bey’e bir başka talebimiz sulama birliklerimiz içindi. Devlet Su İşleri’nin verdiği sulama ücretlerinin yüksek olduğunu ve bunların vergisinin revize edilmesini, makul seviyelere çekilmesini söyledik. Ayrıca Devegeçidi, Çınar Göksu ve Haylan Sulama kanallarının onarılıp revize edilmesini talep ettik. Çünkü bunlar çok eski barajlar. Bu kanallar şu anda kırık dökük olduğu için, onların da onarılmasını talep ettik. Bu sulamada kullandığımız tarımsal enerjiyle ilgili sorunlarımızı belirttik.

 

“DİYARBAKIR’DA DİCLE ELEKTRİK A.Ş. BAŞLI BAŞINA BİR SORUN OLMAYA BAŞLADI”

Diyarbakır’da Dicle Elektrik A.Ş. başlı başına bir sorun olmaya başladı. Dicle Elektrik A.Ş. 6 ili kapsamaktadır. En başarılı il de Diyarbakır’dır ve ödeme oranımız yüzde 80 üzerindedir. Neredeyse yüzde 100 olarak çiftçilerimiz paralarını ödüyorlar. Biz buradan da bir talep istedik. Dedik ki, Dicle Elektrik A.Ş. en azından bu kesintileri yapmasın ve çiftçilerimize ek taahhüt adı altında verilencezalar var, kesilmesin, dedik. Bir de Bakanlar Kurulu kararı var. Çiftçilerimizin hesaplarına bloke koyma yetkileri ve paralarını alma yetkileri var. Biz bunların kaldırılmasını talep ettik.Tabi bir kısmı çözüm noktasında istişarelerde bulundular. Bir kısmını da çözmeye çalıştılar ama tabii bu Dicle Elektrik A.Ş. başlı başına Diyarbakır ve Güneydoğu’da bir sorundur. Tabii bunu söyledik, bir destek var. Enerjide bir destek alıyoruz. İşte, bu 2018’te yüzde 65 devlet desteği vardı, 2019’da yüzde 55, 2020’de yüzde 45, 2021’de ise yüzde 25’lik destek ile birlikte gelecek yıl ise yüzde 25’lik destek kalıyor. Biz bu destekleri, kanallar ve barajlar bitinceye kadar yüzde 50 olarak desteklerin devam etmesini talep ettik.

 

“ÖZELLİKLE MAZOTTA VE İLAÇTA İKİ ÖNEMLİ HUSUS VAR”

Özellikle mazotta ve ilaçtaiki önemli husus var; Üre gübre de 19.10.2020 tarihinde, elimizde tabii ki fatura da var. 2.50 Krş gübre almışız, 20.01.2020 tarihinde gübre 3 TL. Yani arada 2 ay süreyle 50 krş fark gelmiş. Tarımsal desteklerde daha fazla desteğin artırılmasını talep ettik. Bir de Ziraat Bankası ve Tarım Kooperatifçiliği’ne verilen sponsorlu krediler yüzde 9’dan, yüzde 17’ye yükseldi.Bu artışlarda çok yüksek. Çiftçilerimiz bu artışların altından kalkamayacağını söyledik.Bizim genel olarak Bakan Bey’e söylediğimiz talepler bunlardır.

 

“SİLVAN BARAJI PROJESİ BİTERSE DİYARBAKIR ŞAHA KALKACAK”

Silvan Barajı, Türkiye’nin en büyük sulama alanıdır. Eğer Silvan Barajı biterse, özellikle Diyarbakır’ın Sur, Bismil, Silvan ve illerimizden Batman’ı da kapsayan alanda toplam 2 milyon 400 bin dönümlük yerde sulama yapılacak. 200 bin ila 400 bin civarında vatandaşımıza istihdam imkanı sağlayacak. Eskiden sadece buğday, arpa ve mercimek ekimi yapılırken, şimdi ise pamuk, mısır, soğan, soya fasulyesi, marul, yeşilbiber, domates, patlıcan, biber, sebzecilik, meyvecilik yetişecek. Şimdi bunlar geliştikçe gelirlerimiz iki katı ile dört katına yükselecek. Şunu diyebilirim ki, eğer bu proje biterse Diyarbakır şaha kalkacak, biz tarımda şaha kalkacağız. Herkesin gözü bizim üzerimizde olacak ve gerçekten kentimiz üretim üssü olacak. Aslında şimdiden Diyarbakır’a projelerin gelip, altyapının yapılması gerekiyor. Bu çok büyük bir projedir ve özellikle pamuk ile mısır bölgesidir buralar. Bu ikisi arasında çok ciddi yatırımlar yapılacaktır. Mesela daha fazla tekstil fabrikaları, iplik fabrikaları, salça fabrikaları, bunun benzeri fabrikaların açılması olacaktır. Çünkü bu kadar istihdam ve iş olunca mecburen fabrikaların açılıp, organize sanayinin de açılmasını talep edeceğiz.

 

“PROJENİN TAHMİNEN 2022 İLE 2023’TE TAMAMEN BİTMESİNİ HEDEFLİYORLAR”

Şu anda 2020 ve 2023’e kadar devam edecek ama Silvan Barajı dediğimizde 8 tane baraj var. Bu sene iki tane bitti, her sene bir iki tane bitecek. Üstüne 50 bin dönüm sulamaya açılmışsa, seneye 200 bin dönüm açılacaktır. Bir sene sonra 300 bin dönüm açılacaktır. Zaten baraj şu anda su almaya başladı. Yavaş yavaş sulama alanlarımız açılmaya başladı. Tahminen 2022 ile 2023’te tamamen bitmesini hedefliyorlar.”

Editör: TE Bilisim