Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kuraklıktan dolayı kuru tarım yapan çiftçilerin yüzde 80’nin etkilendiğini belirterek hükümette destek talebinde bulundu.

 

Kuraklıktan dolayı çiftçinin ciddi anlamda etkilendiğini ve Türkiye Ziraat Odaları Birliğine çiftçilerin sorunlarına ilişkin rapor hazırladıklarını belirten Delil, çiftçinin tohum, gübre, ilaç ve bahar gübresini tarlaya attığını ve kuraklıktan dolayı hiçbir şey elde etmediğini belirterek çiftçinin borç ve faizlerinin ertelenmesi talebinde bulundu. 2008 yılında da yaşanan kuraklıktan kaynaklı hükümettin yaptığı nakdi desteğin tekrardan yapılması gerektiğini söyleyen Delil, “Buğday, arpa, mercimek, nohut üretimi düşecek yani bu anlamda %80 oranında bir düşüş bekliyoruz. Düşüşler fiyatı da etkileyecek tabi ki bu her türlü sadece çiftçinin soru değil. Çiftçinin etkilenmesi tüketiciyi de etkileyecektir. Çiftçiye maddi destek ve borçlarının ertelenmesi konusunda talebimiz olacaktır.” Dedi.

 

Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı:

 

“DİYARBAKIR’DA CİDDİ BİR KURAKLIKLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Mücadele Haber: Kuraklıkla ilgili Diyarbakır’da son durum nedir?

Mehmet Cevat Delil: Diyarbakır’da ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Özellikle Diyarbakır’da buğday, nohut, arpa ve mercimek iyi tarım üreten çiftçilerimizin tamamı kuraklıktan etkilenmiştir. Şu an da kuraklık %80 boyutundadır. 10 güne kadar yağış yok bu ciddi bir tehlike demek gözle görülecek derecede ciddi bir kuraklık var.

 

“KOOPERATİFLERİNE BORÇLARININ VE FAİZLERİNİN ERTELENMESİ İÇİN TALEPLERİMİZ OLACAKTIR”

Mücadele Haber: Bu konuyla ilgili TZOB’nın bir çalışması var mı?

Mehmet Cevat Delil: Biz raporlarımızı genel merkeze bildiriyoruz ve genel başkanımız tam kapsamlı bir rapor hazırlayıp açıklama yapacaktır. En kısa zaman da kuraklıktan dolayı çiftçimiz tohum, gübre, ilaç, bahar gübresini atmış ve şu an da elde hiçbir şey yok. Biçer tarlaya giremiyor ve hasat edemiyor. Çiftçi hasat edemediği için de çiftçinin bankalara, tarım kredi kooperatiflerine borçlarının ve faizlerinin ertelenmesi için taleplerimiz olacaktır. Elektrik enerjisi var mesela elektrik enerjisini kullanarak sulama yapanların borcu ertelene bilir faizsiz. Borcu olan ve olmayanlarla ilgili bir çalışma yapılabilir hasattan sonra 1 yıl ertelenmesi, Bağ-Kur primlerinin ertelenmesi 1 yıllık yani bu gibi taleplerimiz var.

 

“ÇİFTÇİNİN ETKİLENMESİ TÜKETİCİNİN DE ETKİLEYECEKTİR”

Mücadele Haber: Çiftçinin etkilenmesi tüketiciyi nasıl etkileyecek?

Mehmet Cevat Delil: Buğday, arpa, mercimek, nohut üretimi düşecek yani bu anlamda %80 oranında bir düşüş bekliyoruz. Düşüşler fiyatı da etkileyecek tabi ki bu her türlü sadece çiftçinin soru değil. Çiftçinin etkilenmesi tüketiciyi de etkileyecektir. Çiftçiye maddi destek ve borçlarının ertelenmesi konusunda talebimiz olacaktır.

 

“2008’DE YAPILAN DESTEĞİ TEKRARDAN BEKLİYORUZ”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Mehmet Cevat Delil: Çiftçiye maddi destek talebimiz olacaktır. Dönüme 150- 250 arasında bir maddi destek talebimiz olacaktır. 2008 yılında ciddi bir kuraklığın olduğu dönmedi tarlalar yeşermedi ama ciddi bir destek oldu o dönem. Çiftçimizin bir yıllık alın emeği heba oldu. Bu süreçte psikolojimiz bozuldu. Pandemi, kuraklık olsun yani şu an da ciddi bir sorun var. Güneydoğu Anadolu bölgesinde sadece Diyarbakır’da değil Mardin, Batman, Şırnak, Şanlıurfa da ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız.

Editör: TE Bilisim