Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp, Diyarbakır’ın Türkiye için özel bir şehir olduğunu belirterek, birinci önceliklerinin bu memleketi terör belası ve ekonomik sorunlardan kurtarmak olduğunu söyledi. Kentin birçok sorununun olduğunu dile getiren Kayaalp, Diyarbakır nüfusunun büyük bir oranının yoksul olduğunu ve asgari ücretin altında yaşamlarını sürdürdüğünü savundu.

 

Diyarbakır’da sadece siyaset yapmadıklarını dile getiren Başkan Kayaalp, spor ve sosyal alanlarda da çok önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kent sorunlarının çözümü için komisyon kurduklarına ve bu komisyonun evleri ziyaret ettiğine dikkat çeken Kayaalp, “Komisyonların görevi vatandaşların sıkıntı ve ihtiyacının tespiti, varsa bunların çözümü noktasında çalışmalar yapıyor. Pandemi döneminde ise ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmaya çalıştık. Bu çalışmalar halen devam ediyor. Tespit ettiğimiz ihtiyaç sahiplerini devletin ilgili birimlerine bildirip köprü görevi gördük. Bizler ihtiyaç sahibi bin 200 aileye ulaştık” dedi.

 

Diyarbakır’ın kendileri ve Türkiye için özel bir şehir olduğuna vurgu yapan Başkan Kayaalp, birinci önceliklerinin bu memleketi terör belası ve ekonomik sorunlardan kurtarmak olduğunu açıkladı. Diyarbakır’ın birçok sorununun olduğuna işaret eden Kayaalp, bölgeye yatırım yapmak için ellerinde geleni yapacaklarını söyledi.

 

 

Terör örgütünün ekmeğini kazanan birini kolayca kandıramayacağını belirten Kayaalp, ancak işsiz ve sokakta boş gezen birini herkesin kandırabileceğini kaydetti.

Diyarbakır nüfusunun büyük bir oranının yoksuldur olduğunu ve asgari ücretin altında yaşamakta olduğunu belirten Kayaalp, “Tabi bunlar uzun vadeli çözülebilecek sorunlardır. Devlet bu bölgede otoriteyi tam manasıyla sağladığı için çok şükür insanlar evinde çıktıklarında güven içerisinde dönebileceğini biliyorlar. Tabi insanlarda yarın yine şartlar değişir mi diye kaygılar var. Sokaklarda bunları duyuyoruz” dedi.

 

Diyarbakır’ın son zamanlarda uyuşturucuyla gündeme geldiğini savunan Kayaalp, uyuşturucunun da en az terör kadar tehlikeli ve üzerinde önemle durulması gereken bir sorun olduğuna dikkat çekti. Kayaalp, Herkesin çocuklarını uyuşturucuya bulaşmamak için onlara sahip çıkması halinde Diyarbakır’ın değişip ve çok güzelleşeceğini söyledi.

Başkan Kayaalp, kentteki ekonomik ve işsizlik sorununu, spor faaliyetleri, İl Başkanlığını yapılan çalışmaları, gençlerin geleceği ve Diyarbakır’ın turizmi hakkında kendisine yönelttiğimiz soruları şu şekilde yanıtladı.

 

1) Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Cihan Kayaalp: 1979 Diyarbakır, Silvan doğumluyum. Uzun yıllardır Diyarbakır’da yaşıyorum. İnşaat alanında müteahhitlik yapmaktayım. Çocuk yaştan beri bu teşkilatın her kademesinde görev aldım. 2018 yılından bu yana Diyarbakır MHP İl Başkanlığı yapıyorum. Aynı zamanda Diyarbakır Asur Spor Kulübü Başkanlığı da yapıyorum.

 

“DİYARBAKIR’DA SADECE SİYASET YAPMIYORUZ”

2) MHP Diyarbakır İl Başkanlığının çalışmaları nelerdir?

Cihan Kayaalp: Diyarbakır’da sadece siyaset yapmıyoruz. Spor ve gençlik faaliyetleri alanında insanların ihtiyaçları noktasında tespitler yapıp çözüm üretiyoruz. Spor alanında son olarak Diyarbakır’da Voleybol 1.lig’de oynayan bir takım kazandırdık. Uzun zamandır Diyarbakır’ı 1. Lig’de temsil eden bir takım yoktu. Yine Çim Hokey alanında ulusal 2.lig’de Diyarbakır’ın gençlerinin oynadığı bir takımımız ve 2 tane 1. Amatör lig’de futbol takımımız var. Bütün spor kulüplerimiz Diyarbakır Asurspor kulübü adı altında faaliyet gösteriyor.

 

 

“ÇÖZÜM ÜRETEN KOMİSYONLARIMIZ VAR”

Bunun dışında komisyonlarımız var. Diyarbakır’ın mahalle, köy ve kırsalların da belirli bir çizelgeyle çalışan ve haftalık olarak 4-5 gün ziyaretler ediliyor. Komisyonların görevi vatandaşların sıkıntı ve ihtiyacının tespiti varsa bunların çözümü noktasında çalışmalar yapılıyor. 15 günde bir il başkanlığını rapor olarak gelir. Biz de raporları değerlendirip çözümü varsa ilgileniyoruz. Çözümlerden kastımız ortak sorunlardır. Su, yol, kanalizasyon gibi toplumsal sorunlardır. Pandemi döneminde ise ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmaya çalıştık. Bu çalışmalar halen devam ediyor. Tespit ettiğimiz ihtiyaç sahiplerini devletin ilgili birimlerine bildirip köprü görevi gördük. Kimi zamanda maddi durumu iyi olan iş adamlarımız bize yardım paketleri verdi, bizler de ihtiyaç sahibi bin 200 aileye ulaştık.

 

“DİYARBAKIR BİZİM VE TÜRKİYE İÇİN ÖZEL BİR ŞEHİRDİR”

3) MHP Diyarbakır İl Başkanlığının Diyarbakır hedefleri nelerdir?

Cihan Kayaalp: Siyasi partilerin ve siyasetçilerin birinci öncelikteki hedefi mümkün olduğu kadar yüksek oy oranı almaktır. Fakat Diyarbakır bizim ve Türkiye için özel bir şehirdir. Bizim birinci önceliğimiz bu memlekette terör belasının bitmesidir. İnsanların huzur içerisinde yaşamasıdır. Bir annenin çocuğu sabah evinde çıktığı zaman akşam çocuğunun güvenle geleceğinin kaygısının olmayışıdır. Yine Diyarbakır’da herkesin şerefli, onurlu bir şeklide evine ekmek götürebilmesidir. Akşam bir baba evine gittiği zaman evinin ihtiyaçlarının karşılayacak bir gelirinin olmasıdır. Diyarbakır’ın nüfusunun büyük bir oranı yoksuldur. Asgari ücretin altında yaşamaktadır. Tabi bunlar uzun vadeli çözülebilecek sorunlardır.

 

Devlet bu bölgede otoriteyi tam manasıyla sağladığı için çok şükür insanlar evinde çıktıklarında güven içerisinde dönebileceğini biliyorlar. Tabi insanlarda yarın yine şartlar değişir mi diye kaygılar var. Sokaklarda bunarı duyuyoruz. İnsanların bu kaygılarının tamamen kalkması için elimizden geleni yapıyoruz.

 

“BÖLGEYE YATIRIM YAPILMASI İÇİN BİZ ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”

Diyarbakır’ın birçok sorunu var.  Başlıca güvenlik yanı sıra ekonomik sıkıntılar. Burada genç nüfusu çok fazla ve işsizlik var. 25 altı yüzde 30’un altında gençlerimiz var. Bunların büyük bir bölümü iş bulabilmek için başka illerle gidiyor. Zaman zaman duyuyoruz, fındık toplamaya giden araç kaza geçirdi diye. Bunlar genelde bu bölgeden giden insanlardır. Bu bölgede işsizlik sorunundan kaynaklıdır. Bu bölgeye yatırım yapılması için biz elimizden geleni yapıyoruz.

 

“TERÖR ÖRGÜTÜ EKMEĞİNİ KAZANAN BİRİNİ KOLAYCA KANDIRAMAZ”

Diyarbakır’da işsizliğin bitirilmesi gerektiğini düşünüyorum. 20 yaşını geçmiş her genç iş bulabilse başka alanlara kafasını yormaz. Bir terör örgütü ekmeğini kazanan birini kolayca kandıramaz. Ancak işsiz sokakta gezen birini herkes kandırabilir. Çünkü ufku tıkanmıştır, geleceğe dair bir planı yoktur. Bütün planı o günü kurtarmanın üzerinedir.  Diyarbakır’ın sorunları çok fazla, saymakla bitmez ama Devletimiz de elinden geleni yapıyor.

 

“DİYARBAKIR’IN SURLARININ EŞİ BENZERİ YOKTUR”

4) Diyarbakır turizmi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cihan Kayaalp: Kuran’da 25 Peygamberin ismi geçer. Dünyada 2 Peygamberin mezarının olduğu tek yer Diyarbakır Eğil’dir. Buda din turizm açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.  Yine tarihi cami ve ashabı mezarlarımız ve daha sayısız yerler. Diyarbakır’ın Sur’larının eşi benzeri yoktur. Fakat yıllarca güvenlik kaygısı olduğundan turizmi buraya çekemedik. Son dönemde artık Sur’un tarihi önemi ortaya çıkmaktadır. Bu konuyla ilgili en son bütün teşkilat olarak Zerzevan Kalesini ziyarete gittik. Diyarbakır tarihini ciddi şeklide tanıtabilirsek milyonlarca turistin geleceği bir şehir olacaktır. Buda yüz binlerce insanın ekmek kapısı olabilecek alandır.

 

“UYUŞTURUCU, TERÖR KADAR ÖNEMLİ BİR HUSUSTUR”

5) Son olarak eklemek istediğiniz?

Cihan Kayaalp: Diyarbakır son zamanlarda uyuşturucuyla da çok fazla gündeme gelmektedir. Özellikle uyuşturucu madde kullanımı 10 yaşına kadar indiği söyleniyor. Bu en az terör kadar önem gösterilmesi gerekiyor. Bütün hemşerilerime çağrı yapıyorum. Lütfen önce kendi çocuğunuzu sonrada mahalle çocuklarına sahip çıkalım. Yine herkes kendi memleketine gerçekten sahip çıkarsa Diyarbakır değişecek ve çok güzelleşecektir.  

Editör: TE Bilisim