Fatih SURUÇ- ÖZEL HABER

MÜCADELE HABER- Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bu yıl yağışların yeterli olması ve süne ile yürütülen etkin mücadele sayesinde hububat ve mercimek hasadında çok verimli bir sezon beklediklerini söyledi.  Tahıl ürünleri gibi baklagillerde de Diyarbakır için bu yılın çok bereketli olacağını belirten Atalar, çiftçilere gereksiz ilaç kullanımının verim kaybına yol açacağı uyarısında bulundu.  Diyarbakır’da hayvan sayısının gittikçe arttığına dikkat çeken Atalay, arıcılıkla ilgili faaliyetlerinde sürdüğünü söyledi. Çermik’te 6 köyde çekirge ile ilgili yoğunluk tespit edildiğini ve ilaçlama ile yerinde bertaraf edildiğini belirten Atalar, sorularımıza şu şekilde yanıt verdi:

 

“TEDARİK ZİNCİRİNDE HİÇBİR AKSAMAYA SEBEP OLMADI”

 1) Diyarbakır çiftçi ve üreticisi koronavirüsten etkilendi mi?

Mustafa Ertan Atalar: Tarımsal faaliyetlerin devam ettirilmesi açısından hem Bakanlığımız hem de İçişleri tarafından yayınlanan genelgelerle beraber hıfzıssıhha kurulları tarafından çiftçilerin sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulması sağlandı. Tarımla içtikal eden bütün çiftçilerimizin üretimde ekim biçim hasat ve ilaçlama çalışmalarında tarlalarına gidilmesinde muaf tutuldu. Bunun yayında çiftçinin ihtiyaç duyduğu malzemeleri temin edeceği fide, fidan, tohum bayilerine, zirai ilaç bayilerinin tamamı açık oldu. Biçer döner ve traktör gibi hasat zamanı kullanılacak araçların tamir ve bakımını yapan iş yerleri de kısıtlamadan muaf tutuldu. Tedarik zincirinde hiçbir aksamaya sebep olunmadı. İlimizde ki tarımsal ve hayvansan bütün faaliyetler üretimi kısıtlama olmadan kesintisiz sağlandı. Mevsimlik tarım işçilerin iller arası seyahat kısıtlamasında muaf tutuldu, hatta gidecekleri illere aile olarak gidecekleri için aile olarak da seyahat imkânı sağlandı.

 

“ÜRETİMİN HER AŞAMASINDA DESTEK”

2) Tarım ve hayvancılıkta ne tür destekler veriliyor?

Mustafa Ertan Atalar: Tarımsal faaliyetlerle ilgili Bakanlığımızın uygulamış olduğu destekleme kalemler olan; Gübre destekleri bütün çiftçilerimize uygulanmaktadır. Üretilen ürünün satışa arz edilmesi halinde kilogram başına belirlenen miktarlarda ödemeler çiftçilerimizin belli periyotlarla hesabına aktarılmaktadır. Bunu dışında hibe desteklerimiz var. Sula sistemlerinin kurulması tarımsal ve hayvansal ürünleri işleyen tesislerin yapılması halinde %50 hibe desteği karşılıksız olarak sağlanmaktadır.  Yem bitkileri ile ilgili desteklemeler hayvancılığın geliştirilmesi çiftçinin kendi imkânlarıyla karşılamasını sağlamak amacıyla desteklerimiz rutin olarak devam etmektedir. Bunu dışında hayvancılıkla uğraşan ailelere koyun, keçi desteklerimiz hayvan başına ve buzağı destekleri uygulamaya konuldu.

Doğal buzağıların her birisine uygulamak üzere 350TL ve kütüklerinin kayıt tarihine göre de 650 TL’ye kadar ulaşan hayvan başına destekler sağlanmaktadır. Sütün piyasaya arz edilmesi noktasında onaylı işletmeler sütlerini satan üreticilerin litre başına destekleme prim ödemeleri yapılmaktadır. Dolayısıyla tarım meyve bahçeleri oluşturulurken hem Bakanlığımız kaynaklardan hem de GAP idaresinden ve son zamanlarda Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu’nun da Büyükşehir belediyesine kayyum olarak atanmasıyla özellikle kırsal dairesinden çiftçilerimize birçok proje hayata geçirilmiştir.  GAP idaresinden sağladığımız kaynaklarla meyve bahçelere ihtiyaç duyulan malzemeleri hibe olarak karşılanmıştır.

Organik tarım ile ilgili destekler sürüyor ve onlarında ihtiyaç duyduğu paketleme tesisi artı bunların sertifikasyon ücretinin Büyükşehir belediyesinin karşılama suretiyle çiftçimiz desteklenmiştir.   

İpek böcekçiliği yapan üreticilerimize hem bakanlığımız olarak yaş koza desteklenmesi suretiyle hem de ihtiyaç duydukları malzemelerle Büyükşehir belediyemizin karşılanmasıyla desteklenmektedir. Üretimin her aşamasında hem tarım hem de hayvancılık alanında üreticiler desteklenmektedir.

Hayvancılıkla ilgili şap aşısı kampanyası devam etmektedir. Bununla ilgili veteriner ekiplerimiz ve ilgili teknik elemanlarımız aşılamaları devam etmektedir. Zaten broşürle bilgilendirme de yapılıyor. Tespitlerinin zamanında yapılması lazım. Hayvan tanımlama ve küpeleme çalışmaları zamanın da kesintisiz yapılması lazım. Hekimlerimizle beraber çalışmalarımız aksatılmadan yürütülmesi gerekiyor. Dolayısıyla hayvan tanımlamanın çok önemli olduğunu söylemek istiyorum. Bununla beraber yapılacak aşılama faaliyetlerinin de zamanında bitirebilmemiz açısından üreticilerimizin de bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Bol kazançlı bir üretim sezonu geçirmelerini diliyorum.

 

“SAĞLIK KONTROLLERİ BELLİ PERİYOTLARLA YAPILMALIDIR”

3) Korona virüsle mücadele kapsamında çiftçilere neler söylemek istersiniz?

Mustafa Ertan Atalar: İlimizde korona virüs’ün etkisi hissedilmeyecek kadar aza indirilmiştir. Üreticilerimiz arazide çalışırken sosyal mesafeyi dikkat etmeleri gerekmektedir.  Tarlada veya bahçede çalışırken hatta hayvancılık işletmelerinde aralarında en az 2 metre mesafe olmalıdır. Kullandıkları araç ekipmanların sık sık dezenfeksiyonlarını yapmalıdırlar. Maske kullanımını hafife alınmaması gerekmektedir. Ayrıca sağlık kontrollerin belli periyotlarla yapılmalıdır.

 

“İLİMİZDE BU YIL BEREKETLİ BİR YIL OLACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ”

 4) Diyarbakır’da tarımsal ürünlerde verimlilik bu yıl ne durumda?

Mustafa Ertan Atalar: Bu yıl ürünlerimizde özellikle Hububat sezonuna yaklaştık. Önümüzdeki 10-15 gün içerisinde arpa, mercimek ve nohutta hasat dönemine gireceğiz. 1 ay içerisinde de buğdayda hasat başlayacaktır. Şu ana kadar yaptığımız tespitlerde süne ekiplerimiz görev alıyor. Toplam 121 personel aktif olarak sahadadır. 7 gün hesabıyla çalışmaktadır. Bu yıl yıllık yağışında 650mm üzerinde bir yağış olmasıyla birlikte belirli periyotlarla uygun zamanlarda yağış almamız sonucunda verimin oldukça iyi olacağını tahmin ediyoruz.  15 gün içerisindeki hasatta daha net belli olacaktır. Yaptığımız çalışmalarda hububatta özellikle ve mercimekte iyi bir hasat sezonunun olacağını düşünüyoruz.

Hasatların aşırı yağış nedeniyle bazı bölgelerde hastalıklara neden oldu ama onunla ilgilide gerekli çalışmalar yapıldı. Arazilerde kayda değer bir sorun yoktur. Dolayısıyla bu verilerle bu yıl oldukça iyi bir verim alarak sezonu tamamlayacağımızı düşünüyoruz.

İlimizin öncelikle önemli kalemlerinden birisi olan pamuk ve mısır tarımında ekim sezonunu bitme aşamasına geldi. Ekilmeyen yerimiz kalmadı. Zamanında ekildiği için yüksek verim alacağız umarım. İlimizde bu yıl bereketli bir yıl olacağını tahmin ediyoruz.

 

“6 KÖYDE ÇEKİRGE İLE İLGİLİ YOĞUNLUK TESPİT EDİLDİ”

5) Çekirge istilası kapsamında Diyarbakır’da ne tür tedbirler alındı?

Mustafa Ertan Atalar: İlimizde çekirge ile ilgili mücadele sürmektedir. Özellikle Siverek bölgesine yakın olan Çermik ilçemizde 6 köyde çekirge ile ilgili yoğunluk tespit edildi. Dağılmalarını engelleme anlamında yerlerinde imha edilmek üzere ilaçlama seferleri başladı ve hızlı bir şekilde devam etmektedir. Herhangi bir sorun yoktur. Zaten bir çekirge popülasyonu da yoktur. Olan da ilaçla yerinde bertaraf edilmektedir.

Mücadele edilmez ise bu hububat alanlarına artı o civarda ki çeltik tarlalarında ciddi zararlar veriyor. Bunun mücadele edilmesi gerekiyor. Normal de çekirge mücadelesi çiftçi mücadelesi eklinde yapılıyor. Yoğunluğun olduğu bölgelerde il müdürlüğü olarak çiftçi adına biz yerine getiriyoruz. Ayrıca ihtiyaç duyulan alanlarda çiftçinin talep etmesi halinde kullanacakları ilaçları ücretsiz olarak çiftçilerimize vermek suretiyle kendisinin de yapmasını da sağlıyoruz.   

 

“GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMINDAN KAÇINILMALI”

6) Diyarbakır’da Süne mücadelesinde son durum nedir?

Mustafa Ertan Atalar: Süne mücadelesi kapsamında arkadaşlarımız arazide onların söyleyecekleri alanlarla ilgili hiçbir aksamaya mahal vermeden gerekli ilaçlama çalışmaların sürdürülmesi ünümüzde bir hafta içerisinde netleşmeye başlayacaktır. Teknik talimatları uygun olarak ilçe ekiplerimizin talimatları doğrultusunda bahçelerin, tarlaların ilaçlanması gerekmektedir. Gereksiz ilaç kullanımından kaçınılması ve gerekli olan yerlerde mutlak suretiyle ilaçlanmaların yürütülmesi çok önemlidir. Aksi takdirde üretimde verim kaybına neden olacağın dolayı gereksiz ilaçlamalarda maliyet artışına sağlanması ve çevre kirlenmesinde dolayı uygun görmemekteyiz. Dolayısıyla bizim ekiplerimizin ziraat ve gıda mühendisleriyle veteriner hekimlerin söylemiş oldukları tarzda ve miktarda yapmalarını üreticilerimizin hassas olmalarını bekliyoruz. Hayırlı ve bol kazançlı bir üretim sezonu geçirmelerini diliyoruz.

 

 “DESTEKLERİMİZ DEVAM EDİYOR”

7) Korona virüsle mücadele kapsamında çiftçilere destek verildi mi?

Mustafa Ertan Atalar: Covid-19 kapsamında çiftçilere yönelik yapılan çalışmaların içerisinde toprak mahsulü ofisimiz üreticilerimize destek olmak adına arpa satılarında üreticilerimize 3 ay vadeli ve faizsiz, 3 ay sonra ödeme kaydıyla arpa satışlarını gerçekleştirdik. Ziraat bankaları tarafından çiftçimize düşük faizli kredi imkânları geliştirildi. Üretimin kesintisiz bir şekilde devam etmesi için tarımsal ve hayvansal desteklerimiz aralıksız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde de bunlarla ilgili farklı uygulamalar da yürürlüğe konulacaktır.

 

“OLUMSUZ BİR DURUMDA ALO 174 VE WHATSAPP HATTI”

8) Gıda denetiminde vatandaşlara nelere dikkat etmelidir?

Mustafa Ertan Atalar: Gıda denetimi ile ilgili ilimizde ki çalışmalar her zamankinde daha fazla bir dikkatle aralıksız sürüyor. Hem Tarım orman il müdürlüğü ekipleri belediyede ki zabıta ve diğer gıdada ki kontrol ekipleri tarafından birçok yerde ortak denetimler gerçeklemektedir.  Özellikle alınması gereken Covid-19 kapsamında ki hem üretimi gerçekleşen hem de satışı sunulan yerlerde 14 altın kural hem dağıtıldı hem de asıldı. Bunlarla ilgili eğitimlerde ilgili işletme sahiplerine bildiriliyor. Bunun artık bir hayat standardı haline getirilmesi için devamlı tekrarlamak suretiyle insanların bu konuda bir yaşam tarzı geliştirmesini amaçlıyoruz. Vatandaşların alışveriş esnafında sosyal mesafenin dikkat edilmesi gerekiyor. İşletmelerinde az sayıda insanları içeriye kabul etmesi gerekiyor. Maskesiz ve kalabalık bir alana girilmemesi gerekiyor. Çünkü bu hastalık hafife alınacak bir durumda değildir. Dikkat edilmesi gerekiyor. Alacağa ürünlere ellemeden uzaktan bakarak beğenip alması gerekiyor. Alınan ürünlerin olumsuz bir durum tespit edilmesi halinde derhal bize ALO 174 ve whatsapp hattından bize bildirildiği takdirde işlem yapılır.

Çiftçilerimizin ve üretimi gerçekleştiren yerlerin çalışan insanların dikkatli olması gerekir. Özellikle hastalık olma şüphesi olan personelinin çalıştırmaması gerekmektedir. Derhal onu sağlık kuruluşuna temasa geçip kontrolünü sağlanmalıdır. Üretici ve tüketicilerimizin kurallara uyması galinde bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatacağımızı temenni ediyoruz.

 

“HAYVAN VARLIĞIMIZ GİTTİKÇE ARTMAKTADIR”

9) Diyarbakır’da büyük ve küçükbaş hayvan sayısı ne kadardır?

Mustafa Ertan Atalar: Diyarbakır ilimiz hayvan bakımı konusunda önemli bir yere sahiptir. Büyük baş hayvan sayımız; 663.843 Bunun 17.295’i Manda olmak üzere bir hayvan varlığına sahibiz. Küçükbaş; 1.923.291 hayvan sayımız var. Bu yıllara göre değişik arz etmekle beraber büyük baş hayvan sayısını yıllık ortalama yüzde 9,5 gibi bir artış olup küçükbaş hayvan sayısında ise yüzde 6 artış gerçekleşmektedir. Hayvan varlığımız gittikçe artmaktadır.

Manda bakımı sayısında Türkiye de 2. Sıradayız. Türkiye de ki hayvan sayısının yüzde 9’u ilimizde bulunmaktadır. Koyun varlığımızda Türkiye’de 4. Sıradayız. Keçide de 7. Sıradayız. Türkiye’de ki keçi varlığında yüzde 4’ü ilimizde bulunmaktadır. Hayvancılıkla ilgili her yıl düzenli olarak büyüme söz konusudur. Her hangi bir sıkıntımız bulunmaktadır.

 

“ARICILIK FAALİYETLERİ YÜRÜTMEKTEDİR”

10) Arıcılık ve kanatlı hayvan çalışmaları ne durumda?

Mustafa Ertan Atalar: İlimizde arıcılıkla ilgili faaliyetler devam etmektedir.  Yaklaşık olarak 108 bin 981 adet arı kovanımız mevcuttur. 569 üreticimiz arıcılık faaliyetleri yürütmektedir. Yıllık olarak 1.365 ton bal üretimimiz söz konusudur. Hayvancılıkla ilgili kanatlı sektöründe de son zamanlarda gelişme kaydetmeye başladı. Yumurtacı işletme sahipleri 31 adet olup 388.230 adet hayvan kapasitesi mevcuttur. Etlik tavukçuluk noktasında 19 adet modern işletme kurmuş olup 393.918, ayrıca köylerde yetiştiricilik yapılan 478.462 adet hayvan ve toplamında kanatlı sayımız hem köydeki yapın yetiştiriciliğin hem de işletmelerde 1.260.610 adet kanatlı hayvan sayısına sahibiz.

Editör: TE Bilisim