Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 8’inci maddesine göre, istisnalar dışında bir hayvana müdahale edip onun dış ya da iç görüntüsünü değiştirme, ona zarar verme, sağlıksız koşullarda besleyip büyütmenin yasak olmasına rağmen birçok kentte olduğu gibi Diyarbakır’da da bazı vicdan yoksunu esnaf, bu yasağı çiğniyor.

 

Neredeyse her gün tecavüz edilen ya da öldürülen sokak hayvanlarının yaşadıkları eziyet ülke gündemini meşgul ederken, henüz kuluçka döneminde olan bazı civcivler, kendini bilmez bazı esnaf tarafından içi boyayla doldurulan şırıngayla,yasak olmasına rağmen sağlıksız koşullarda yumurtaya enjekte edilip, renklendiriliyor. Renklendirilen bu masum civcivler, satılmak için neredeyse her köşe ve sokak başında akşama kadar aç ve susuz olarak kavurucu sıcağın altında bekletiliyor.

 

 

Yaşanan bu içler acısı duruma hayvanseverler ve vatandaşlar büyük tepki göstererek, Tarım İl Müdürlüğü ve belediyeleri göreve davet etti. Söz konusu kurumların, civcivleri birer süs ya da ev eşyası gibi satanlara yönelik denetim yapıp gereken cezayı vermelerini isteyen vatandaşlar,  yaşanan durumu “vahşet” olarak nitelendirirken, eziyet verilerek satışı yapılan civcivlerin yasaklanmasını istedi.

 

Kimyasal boyama işleminin her hayvanın doğal yaşamlarına aykırı olduğunu kaydeden HAYTAP Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler, koli ve kasalara sıkıştırılan civciv ve ördek yavrularının sıcak havada saatlerce bekletilip satılmasına büyük tepki gösterdi.   Ekmekçiler, “Bu miniklerin koliler içinde satılması ve en kötüsü renklendirme işlemleri çeşitli kimyasallar kullanılarak yapılmakta ve ölümlerine sebep olmaktadır. Civcivler ve hiçbir hayvan oyuncak değildir” dedi.

 

Henüz kuluçkada iken doğal olmayan yöntemlerle renklendirilen civcivler Diyarbakır’ın birçok Caddesi'nde satışa çıkarıldı. Renkli civcivlerle ilk kez karşılaşan vatandaşlar civcivleri ilgi ile izlerken, renkli civcivlerin satıcısı ise satışlardan memnun gülerek hasılatı cebe indirmekle meşguldü. Renkli civcivleri pazarlamakta güçlük çekmeyen satıcı ise satışlarını tamamlayıp kayıplara karıştı. Renkli civcivlerin nasıl renklendirildiğini bilmeden satın alan vatandaşlar ise birkaç gün sonra ölecek olan bu canlıları keyifle evlerine götürdüler. Bu hayvancıkların yaşam hakkı, piliç olabilme şansları ise sıfır. Çünkü doğal yaşam hakkı ihlal edilerek üretilen bu renkli civcivler henüz yumurta halinde iken müdahale edilerek renklendiriyorlar.

 

 

GIDA BOYASI İLE BOYANIYORLAR

Renkli civcivlerin üretim hikâyesi ise çok ilginç,"Civcivin çıkmasına iki gün kala gıda boya, ılık su ile karıştırılıp şırıngayla yumurtaya enjekte ediliyor. Civciv son 2 gün yumurta içinde hareket ettiğinden tüyleri bu boya ile boyanıyor. Civciv yumurtadan renkli olarak çıkıyor.”Yumurtadan çıktıktan sonra tüylenmeye başlayan ve verilen ilaçla renkli civcivler olan bu minik canlılar 3 gün sonra aldıkları ilaç yüzünden ölüyor. Para kazanmak uğruna böyle bir vahşete neden olan satıcının rahat tavırları ise bir başka skandal.…Yüzlerce civcivi ölümü götüren ve bu uğurda haksız kazanç sağlayıp, katliam yapan hayvanın doğasını bozan bu tür şahıslar ise denetimsiz buldukları alanlarda haksız kazanç sağlamaya devam ediyorlar.

 

“HİÇBİR HAYVAN OYUNCAK DEĞİLDİR”

Koli ve kasalara sıkıştırılan civciv ve ördek yavrularının sıcak havada saatlerce bekletilmesine ve satılmasına bir tepki de HAYTAP Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler’den geldi. Civciv ve yavru ördeklerin masum görünüşleri nedeniyle çocukların ilgisini çektiğini belirten HAYTAP Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler, “Bu miniklerin koliler içinde satılması ve en kötüsü renklendirme işlemleri çeşitli kimyasallar kullanılarak yapılmaktadır. Boyama işlemi hangi boya türüyle yapılırsa yapılsın onların doğal yaşamlarına aykırıdır, onlara zarar vermektedir ve ölümlerine sebep olmaktadır. Civcivler birer oyuncak değildir. Hiçbir hayvan oyuncak değildir. Çocuklara oyuncak olarak gösterilip satılan civcivlerin çok azı yaşamını devam ettirerek büyümektedir” dedi.

 

YASAYA GÖRE SUÇ

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu MADDE 8, “Bir hayvanın neslini yok edecek her türlü müdahale yasaktır. Hayvanların, yaşadıkları sürece, tıbbi amaçlar dışında organ veya dokularının tümü ya da bir bölümü çıkarılıp alınamaz veya tahrip edilemez. Ev ve süs hayvanının dış görünüşünü değiştirmeye yönelik veya diğer tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alınması, tırnak ve dişlerinin sökülmesine yönelik cerrahi müdahale yapılması yasaktır. Ancak bu yasaklamalara; bir veteriner hekimin, veteriner hekimliği uygulamaları ile ilgili tıbbi sebepler veya özel bir hayvanın yararı için gerektiğinde tedavi edici olmayan müdahaleyi gerekli görmesi veya üremenin önlenmesi durumlarında izin verilebilir. Bir hayvana tıbbi amaçlar dışında, onun türüne ve etolojik özelliklerine aykırı hale getirecek şekilde ve dozda hormon ve ilaç vermek, çeşitli maddelerle doping yapmak, hayvanların türlerine has davranış ve fiziki özelliklerini yapay yöntemlerle değiştirmek yasaktır.”

Editör: TE Bilisim