Fatih SURUÇ- ÖZEL HABER

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı ve HAYTAP Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler,  sokak hayvanlarının bakım ve tedavisi için Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu ile görüşüp yeni bir proje çizdiklerini söyledi.  Projenin gelişim aşamasında olduğunu belirten Ekmekçiler,  proje kapsamında 100 dönümlük bir arazi üzerinde modern bir bakım evi kurulacağı müjdesini verdi.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine bağlı olan Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkez hakkında Sevgi Ekmekçiler ile bir röportaj gerçekleştirdik. Sevgi Ekmekçiler sorularımıza şöyle yanıt verdi:

 

“500’E YAKIN KÖPEK, 100 CİVARINDA KEDİ VE 2’DE EŞEĞİMİZ VAR”

Bakım Evinin hakkında bilgi, kapasitesi ve hangi hayvanlar vardır?

Sevgi Ekmekçiler: Buranın kapasitesi 500-600 köpektir. 400’e yakın köpek var. 100 civarında da kedi var. Köpek ve kedilerimizin birçoğu hastadır. Tedavileri yapılıyor. Tedavisi bitenlerin kısırlaştırmalarını yaparak uygun besleme yerlerine bırakıyoruz. Sürekli ise o bölgelere yemek ve su götürüyoruz. Birde sokakta bulunmuş veya evden atılmış cins köpekler var. Onlar ne yazık ki sokağa bırakılamıyoruz. Onları da kısırlaştırıp aşılarını yaparak sahiplendirmeye çalışıyoruz. Sahiplenen olmaz ise bizimle birlikte kalıyorlar. Ayrıca çok sayıda sakat hayvanlarımız var. Özellikle üç bacaklılar. Onları da sokağa bırakamıyoruz. 15 yıldır bizimle birlikte daimi misafirlerimiz olarak yaşayacaklar var. Burası hayvanların sıkıldıkları ve sürekli yaşadıkları bir yer değildir. Burası geçici bir bakım evidir. Buraya gelen hayvan kısırlaştırıp, küpelenip tüm işlemleri yapıldıktan sonra alındığı yere bırakılıyor. Zaten kanun bunu emrediyor.   

 

 

“HAYVANLARI SÖZLEŞMEYLE SAHİPLENDİRİYORUZ”

Hayvan sahiplendirmesi nasıl oluyor?

Sevgi Ekmekçiler: Buraya ziyarete gelip hayvan sahiplenmek isteyenler oluyor. Gelip bakıyorlar beğendikleri hayvan varsa sözleşmeyeli sahiplendiriyoruz. Sonrasında ise verdiğimiz hayvanların takibini yapıyoruz. Sürekli fotoğraf ve video istiyoruz. Arada arayıp soruyoruz. Sözleşme olduğu içinde sokağa bırakmaları suçtur. Eğer bakamayacak durum olurlarsa geri getirmelerini istiyoruz.

 

“EN İNSANİ ÇÖZÜM HAYVANLARI KISIRLAŞTIRMAKTIR”

Hayvanları kısırlaştırma neden yapılır?

Sevgi Ekmekçiler: Kısırlaştırma sokak hayvanları için yapılması gereken bir şeydir. Çünkü hayvanların sokaklarda yaşayacakları alanlar kalmadı. Biz insanlar olarak hayvanlara alan bırakmadık. Sokaklar da köpeklerden çok fazla rahatsız olanlar var. Bunun içinde yapılacak en insanı çözüm hayvanları kısırlaştırmaktır.   Hayvanları aşılayıp, kısırlaştırarak hayvan popülasyonunu azaltmaktır. Başka yolu yoktur. Bir köpek 12 tane yavru doğuruyor, yılda iki tane doğurduğunu düşürsek çok fazla hayvanın sokakta perişan olduğu demek oluyor eğer kısırlaşmasa. Bir çift köpekten 6 yılda 60 bin köpek üreye biliyor. Bu durum hem hayvanların hem de insanların menfatine olan bir şeydir. Hayvanlar sokakta yemek bulmakta zorluk çekerek yavruları da perişan oluyor. Bunu engellemek için kısırlaştırmak tek insanı çözümdür.

 

 

“BİZE ULAŞABİLİRLER”

Hasta bir hayvanı gören vatandaş ne yapmalı?

Sevgi Ekmekçiler: 5’e kadar açık olan Rehabilitasyonun 0412 345 02 23 telefon numarasına ulaşabilirler. 5’den sonra da 153’ü arayabilirler. 153 ambulans yönlendiriyor. Çok acil durumlarda veteriner de ambulansla gelip müdahale ediyor. Sonrasında ise Rehabilitasyonun merkezine bırakılıyor.

 


“BURASI İÇİN ALGI OLUŞTURMAYA ÇALIŞTILAR”

Bakım evinin fiziki şartları uygun mu?

Sevgi Ekmekçiler: 2007 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediye tarafından kuruldu. Kurulduğu zaman Türkiye’nin en iyi bakım evlerinde biriydi. Şuan fiziki şartları çok uygun olmasa da yine de Türkiye’deki iyi bakım evlerinde birisidir. Bir aralar burası için algı oluşturmaya çalıştılar “Burada katliam yapılıyor”  “Hayvanlar aç ve susuzlar”diye.  Ama böyle bir şey kesinlikle yoktur. Buradaki hayvanları ben tek tek tanıyorum. Burada öyle kötü bir şey olsa ilk önce biz müdahale ederiz. Burada çalışan insanlar hayvanlara zarar verecek kapasitede değiller. Çok az kişi çalışmasına rağmen canla başla çalışıyorlar. Kısırlaştırma büyük bir süratle yapılıyor. Günde neredeyse 20 hayvan kısırlaştırıyor. Şimdiye kadar 10 bine yakın kısırlaştırma oldu.

 

 

“YENİ BİR BARINAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Yeni Bakım evi ne zaman yapılacak?

Sevgi Ekmekçiler: Buranın fiziki şartları arık müsait değil, yıllardır yeni bir barınak için mücadele ediyoruz. Geçenlerde Sayın valimizle görüştük yeni bir proje çizildi. Proje şimdi gelişim aşamasındadır. 100 dönümlük bir arazi bulunacak ve çok güzel modern bir bakım evi olacak. 2020’nin sonuna kadar bitirmeyi düşünüyoruz. Türkiye’ye de örnek olacaktır. Yeni Bakım Evi’nin burayla çok farkları olacaktır. Şimdiki yerinin yönetim alanı çok küçük ve ameliyathane yetersiz durumdadır. Yeni yerde konferans salonları olacak, eğitimler verilecek. Hayvanların gezinti alanları olacak, insanlar gelip hayvanları orada gezdirebilecek. Kafeteryalar olacak insanlar ziyarete gelip dinlenebilecekler. Ayrıca yük hayvanları içinde bir alan istiyoruz.

 

“HAYVAN MEZARLIĞI”

Ölen hayvanlar ne yapılıyor?

Sevgi Ekmekçiler: En büyük sorunlarımızdan birisi hayvan mezarlığımızın olmamasıdır. Yıllardır burada istedik ama yaptıramadık. Çünkü ölen hayvanları çöpe atmak zorunda kalıyoruz. Çok istemediğimiz bir durum zaten bütün barınakların sorunudur. Türkiye’de mezarlığı olan bir barınağın olduğunu sanmıyorum. 1-2 yerde vardır belki, Samsun’da var diye biliyorum. Ayrıca Haytap bir çiftlik kurdu ama bunun belediyelere örnek olması için kurdu. Yük hayvanların içinde ayrı bir yer olması gerekiyor. Her belediyenin bunu yapması gerekiyor. Sakatlanıp güçten düşen hayvanları orada tutmak gerekiyor. Başka şehirlere göndermek çözüm değildir.

 

Editör: TE Bilisim