Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın merkez Yenişehir İlçesi’nde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Yenişehir Gençlik Merkezi’nde geleceğin modern çiftçileri yetişiyor. Bugüne kadar toplamda 400 kursiyere eğitim veren Gençlik Merkezi, burada oluşturmuş oldukları hobi bahçesinde çocuklara bahçe bakımı ile alakalı eğitimler veriyor. Verilen eğitimler sonunda alanında başarı sergilemiş ve bununla beraber sürekli olarak kursa katılan kursiyerlere sertifikaları verilerek, iş imkanı sağlanması bakımından önemli bir adıma da imza atıyorlar. Bahçe bakımı eğitimi kapsamında budama, ağaçların bakımı, taş çeşitlerinin ne olduğu, nasıl bir anlama geldiği, ziraat mühendisliği ve tarım sektörünün nelerle ilişkilendirildiğine dönük olarak birçok bilgi, ders ve birikime yönelik modern çiftçiliğe dair aktarımlarla bilgiler sunuluyor. Ayrıca Gençlik Merkezi bu eğitimleri alan öğrencilere uygulamalı dersler sunarak, bulundukları alana bin adet fidan dikiminde bulunarak, bu alanı ormanlaştırmaya dönük olarak çalışmaların devam ettiklerini belirtti.

 

 

“BU KURSUMUZDA ORGANİK TARIM HAKKINDA BİLGİ VERİYORUZ”

Gelecek dönemlerde bu konuya eğilen kursiyerlere iş olanaklarının sunulabileceğini söyleyen Hobi Bahçesi Bahçe Bakımı Eğitmeni Zerrin Şavir, “Biz bu kursumuzda organik tarım hakkında bilgi veriyoruz. Ağaçlarımızın ekiminden, dikimine kadar, büyümesinden yetişmesine kadar minik çocuklarımıza her türlü bilgiyi veriyoruz. Budama olsun, ağaçlarımızın bakımı olsun öğrencilerimize bilgi verip onları geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz. Bu kursun bir diğer amacı ise çocuklarımızı ileriki zamanlarda iyi yerlere getirebilmektir. Mesela ben ziraat mühendisiyim. Onların da bu konu hakkında bilgilenip ziraat mühendisi olmaları için yönlendirmeye çalışıyorum ya da bazı öğrencilerimiz ileriki tarihlerde bahçıvanlık yapmak için belgeleri olması gerekmektedir ve biz de onlara bahçıvanlık hakkında bilgiler, eğitimler veriyoruz. Şuana kadar 400 öğrencimize sertifikalarını vererek kendilerini ödüllendirdik. Şimdi ise 24 öğrencimize, kursiyerimize kurs almalarına, bahçe bakımı hakkında değerli bilgileri uygulamalı olarak sunmaya devam ediyoruz. Başarılı olan ve sürekli olarak eğitimlerine gelen şu andaki öğrencilerimize de sertifikalarını takdim edeceğiz.” dedi.

 

 

“BİZ EVLATLARIMIZI BAHÇEYE YÖNLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Bahçenin başlı başına çok önemli bir alan olduğunu aktaran Eğitmen Zerrin Şavir, “Bu kursu alan öğrencilerimiz ileride bahçıvanlık olsun, çiftçilik olsun, hayvansal üretim hakkında gıda yerlerinde ve alanlarında iş imkanı sağlanabiliyor ya da ileride ziraat mühendisi olup onların belgelendirilmesi için çok güzel olanakları sağlayabiliyoruz. Ben Yüksek Ziraat Mühendisliği’ni bitirdim ve bu bölüm, bu alanda önemli bir dal olarak göze çarpmaktadır. Öğrencilerimin de bu bölümü, bu alanı tercih etmelerini çok istiyorum. Bu sebeple biz de evlatlarımızı bahçeye yönlendirmeye çalışıyoruz. Bunu da çok zevkle yapıyorlar. Bu bölümde üniversite kazanmalarını çok isterim. Organik tarım, daha çok organik tarım yetiştirmemiz gereken bir durumdur. Biz de daha çok ona yöneliyoruz. Tabii ki sebze ve meyvelerimize daha sağlıklı ürünler vermek için evlatlarımıza bunu gösteriyoruz ve öğretiyoruz.

 

Bu fidanları öğrencilerimiz dikti ve birlikte bunları yaptık. Fidanlarımızı onlarla birlikte büyütüyoruz, bakımlarını hep birlikte üstleniyoruz. İnşallah gelecek zamanlarda bu fidanlar büyürse orman şekline getireceğiz. Bugüne kadar fidan alanımızda bin dikimi gerçekleştirdik. Dileriz ki gelecek tarihlerde de binlerce fidan dikeriz.” diye anlattı.

Editör: TE Bilisim