Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Türkiye’nin bu hastalıkla baş başa bırakıldığını belirten Uyanık, alınan önlemlerin yetersiz olduğunu ve sürü bağışıklık sisteminin devreye girdiğini öne sürerek herkesin tedbirlere uymasını istedi.  Diyarbakır halkına da çağrıda bulunan Uyanık taziye, düğün, nişan gibi kalabalık oluşturan etkinliklerin yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

 

HDP Diyarbakır İl Örgütü, kentte ve bölgede koronavirüs vaka sayısının artışına dikkat çekmek için parti binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP Diyarbakır milletvekilleri Dersim Dağ, Remziye Tosun, Semra Güzel ve il eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen Uyanık katıldı. Toplantıda konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, özellikle de bölgede artan koronavirüs salgınına dikkat çekerek, vatandaşları kurallara riayet etmesini istedi.

 

“1 HAZİRANDAN SONRA BÖLGEMİZDE HASTALIK GİTTİKÇE ARTTI”

HDP’li Uyanık,  “2020 yılına girdiğimizden beri Covıd-19 hastalığı pandemi ilan edilmesi gibi dünyayı kasıp kavuran en son Mart ayında da ülkemizde de resmi anlamda ilan edilmesinde beri de bu hastalıkla mücadele ediyoruz. Pandemi ilan edilmesinden buyana Sağlık Bakanlığının bu süreci çok iyi yönettiğine dair süreci beraber yaşadık. Sivil toplum örgütlerin bu konuda çalışma yürüten sağlık örgütlerinin uyarılarına yaptığı çalışmalarına ve sağlık çalışkanların kendi özverisiyle belli bir noktaya getirdikten sonra 1 Hazirandan sonra normalleşmeye geçildikten sonra özetle bölgemizde hastalığın gittikçe arttığı,  hastalıkla ilgili tedbirlerin yeterli olmadığı ve bu konuda da hastanelerin sıkıntı yaşadığı kamuoyu tarafından sürekli paylaşılıyor” dedi.

 

“SÜRÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DEVREDEDİR”

İktidarın ekonomik anlamada toplumun sağlığını ön planda tutacağına ülkenin ekonomisini ön planda tutuğunu iddia eden Uyanık, “Resmi anlamda ilan edilmese bile bahsedilen sürü bağışıklık sistemi devrededir. Yani insan hayatı ülkenin ekonomisi yan yana konuşunca tercih edilen ekonomi olmuştur. İnsan hayatı yine es geçilmiştir” dedi.

 

“TOPLUM BU HASTALIKLA BAŞ BAŞA BIRAKILMIŞTIR”

Diyarbakır halkı başta olmak tüm Türkiye’de toplumun bu hastalıkla baş başa bırakıldığını öne süren  Uyanık, şöyle konuştu:

“Hatırlarsınız  “herkes kendi OHAL’ini ilan etsin” lafından beri mevcut durum budur. Bu anlamda bizim almamız gereken tedbirler konusunda daha hassas olmamız gerekiyor. Bizim Diyarbakır halkına topluma çağrımız özellikle taziye, düğün, nişan gibi kalabalıkların toplandığı yerlere olabildiğince telefonla yapabilmeleridir. Düğünlerinde yapılması gerekiyorsa küçük gruplarla yapılması gerekiyor. Hastalık yayılması için uygun ortamlar olan kalabalığı yaratmamamız gerekiyor.”

 

“GENÇLER VE ÇOCUKLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI”

Herkesin 14 kurallına uyulması konusunda uyaran HDP’li Uyanık, “Gençler ve çocuklar kendilerinin hasta olmayacağını, olsalar da rahat atlatacaklarını düşündükleri için toplumda çok rahat hareket etiklerini gözlemleyebiliyoruz. Gençlerin çevresindeki insanları hasta edebileceği düşüncesiyle daha tedbirli olmaları gerekiyor. Hijyen tedbirleri, 14 kural, sürekli el yıkama, maskeyi doğru kullanma ve sıklıkla değiştirme konusunda hassas olunması gerekiyor” diye konuştu.

 

“STK’LAR DA SORUMLULUKLARINI BİLMELİ”

“1 ay sonra Sonbahar geliyor, normal gribal enfeksiyon süreci başlayacağı için beklediğimizden daha fazla bir tabloyla karşılaşmamak için şimdiden kendi tedbirlerimizi almamız gerekiyor” diyen Uyanık,  Diyarbakır halkıyla iç içe olan iş insanları ve sivil toplum örgütlerinin daha hassas davranması ve sorumluluklarının bilinciyle hareket etmesi gerektiğini söyledi.

 

“DAYANIŞMA AĞININ ARTIRILMASININ GEREKİR”

Bu süreci atlatabilmek için hem gerekli bilimsel tedbirlerin alınması hem de dayanışma ağının artırılmasının gerektiğine vurgu yapan Uyanık,  “Bulunduğumuz köy, mahalle ve sitede hastalığın yayılmaması için tedbirleri almak ve hastalık varsa bile bununla ilgili yapılması gerekenleri dayanışarak yan yana durarak hem psikolojik hem de maddi olarak ve biraz da inanç olarak daha fazla kenetlenmek, daha fazla yan yana durmayı da becerebilmek gerekiyor. Bu süreç uzayabilir. Bu anlamda faklı şeyler söyleniyor. O yüzden daha duyarlı olmak gerekiyor” dedi.

Editör: TE Bilisim