Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı  Şiyar Güldiken, son günlerde Diyarbakır’da artan koronavirüs vakalarına dikkat çekti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Diyarbakır’a ilişkin açıkladığı son bir ayın verilerine de değinen Güldiken, vaka sayılarının daha fazla olduğunu ve halk sağlığının ekonomiye kurban edildiğini iddia ederek, “Halkımızın el yıkama, maske takma, fiziksel mesafe gibi 3 temel ve basit kurala uyması durumunda aslında virüsün bulaşması çok azalacaktır. Bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz gerçekten ve hepimizin birbirimize karşı sorumlulukları var” dedi.

 

Video konferans yöntemiyle yapılan koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Diyarbakır’daki artan vakalara dikkat çeken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Son bir ayda Diyarbakır'da günlük ortalama vaka sayısı 58, son bir haftada günlük ortalama vaka sayısı 81, son üç günde ortalama vaka sayısı ise 87, son gün 100'lere yaklaştı” dedi. Bakan Koca’nın bu açıklamasını gazetemize değerlendiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, “Sürecin en başından beri söylediğimiz ve talep ettiğimiz bir durum var. İlk vaka tespitinden itibaren vaka sayıları il, ilçe, köy, mahalleler üzerinden paylaşılmalı dedik. Bu talebimiz ezbere ve içi boş bir talep değildi. Bugün geldiğimiz noktada talibimizin ne kadar önemli ve yerinde olduğu anlaşılmış oldu” şeklinde konuştu.

 

“VAKA BİLGİLERİ AÇIKLANANLARDAN ÇOK DAHA FAZLA”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Program Yöneticisi Prof. Dr. Toger Ergüder’ün,  "Türkiye'de de ne yazık ki son 4 gündür vakalar artıyor; ama dünyada şu anda bizim tespit edebildiğimiz vakalar sadece buz dağının görebildiğimiz kısmı. Bu virüsü taşıyanların yüzde 80'i hiçbir belirti göstermiyor. Yani yüzde 80'inin asemtomik olması, test yapılan cihazların duyarlılığının düşük olması sebebiyle tüm dünyada da Türkiye’de de bulunan vaka sayılarını en az 6-7 ile çarpmak lazım. Umudumuz Türkiye’de her gün görülen yeni vaka sayısının onlu sayılara düşmesi. Türkiye en başından beri bu salgını çok iyi kontrol etti ve çok iyi önlemler aldı. Fakat bizlerin bireysel olarak bu kurallara uymaması salgının yeniden artmasına ne yazık ki sebep olabiliyor" açıklamasına değinen  Eşbaşkan Güldiken, sahadan aldıkları vaka bilgileri açıklananlardan çok daha fazla olduğunu ve  halk sağlığının ekonomiye kurban edildiğini ileri sürdü. Eşbaşkan Güldiken, şu iddialarda bulundu:

 

 “Günlük 110 civarında yeni vaka var. Bugün Diyarbakır’daki hastanelerde yaklaşık 30’u yoğun bakımda olmak üzere toplam 250 civarında tedavi gören hasta var. Elbette bu vakalardaki artışın çok nedeni var ancak en temel olanı şudur ki yeterli ve gerekli önlemler alınmadan toplu yaşam alanlarının açılmasıdır. Açıkça söylemek gerekir ki halkın sağlığı ekonomiye kurban edildi.”

 

“KURALLARA UYALIM”

Diyarbakırlılara koronavirüs tedbirlerine riayet göstermesi çağrısında bulunan Eşbaşkan Güldiken, “Elbette Diyarbakır’da artan vakaların ülke genelindeki artışla bir ilişkisi var. Ancak genel yasak ilanı yapılan Büyükşehirlerin arasından erken çıkarılması olumsuz bir etki yaptı. Özellikle bayram tatili döneminde ilan edilen yasak tam olarak uygulanmadı. İlçelerde ve bazı büyük köylerde yeterli fiziksel mesafe gözetilmeden yapılan toplu ibadetlerin, mevlit ve taziyelerin büyük bir etkisi var. Çalışmak zorunda kalan emekçilerin uygun koşullarının olmaması da virüsün bulaşmasında etkili oldu. Halkımızın el yıkama, maske takma, fiziksel mesafe gibi 3 temel ve basit kurala uyması durumunda aslında virüsün bulaşması çok azalacaktır. Bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz gerçekten ve hepimizin birbirimize karşı sorumlulukları var” dedi.

Editör: TE Bilisim