Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER-Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Diyarbakır ve bölgede yaşanan kuraklık kabusunu suyun gücüyle üstesinden gelinebileceğini savundu. Çalışmaları devam eden Silvan ve Dicle Barajının biran önce bitmesiyle Diyarbakır’ın yüzde 21 olan sulu arazi sayısının yüzde 70’e çıkıp kuraklık olsa dahi çiftçinin etkilenmeyeceğini söyledi. Yenişehir ilçesinde yan yana bulunan iki arazinin biri kendi imkanıyla arazisini sulamasıyla kuraklıktan etkilenmediği görülürken yanı başındaki arazi ise kuraklıktan dolayı yandığını söyleyen İskenderoğlu, “DSİ’nin bir an evvel Silvan projesi ve Dicle barajı projesini bitirip çiftçi üreticilerinin hizmetine sunması gerekiyor.” Dedi. 

 

Bölgede yaşanan kuraklık için çağrıda bulunan Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, bölgenin afet bölgesi ilan edilip çiftçilere ise önümüzdeki sezon tekrardan üretim yapabilmeleri için dekar başına 350-400 TL desteklenmesini söyledi. 2008’de yaşanan kuraklıktan daha kötü bir kuraklık yaşandığını aktaran İskenderoğlu, “DSİ biran önce bu kanalları bitirmesi lazım. Merkezi hükümetin DSİ’nin ödeneklerini fazlalaştırıp bir an evele bu barajların ana kanallarını ve yavru kanallarını bitirip çiftçi üreticilerimizin hizmetine sunması gerekiyor. Devlet çiftçi için üretim için bütün imkanları olanakları kullanmalı. Bu barajların bitirilmesi lazım. Tahrip olan kanalların 20-30 yıllık olan barajların revize edilmesi yenilenmesi gerek ülkemiz tarım ülkesi bu imkanlardan bu sudan yararlanmalıyız.” Dedi. 

 

“SİLVAN PROJESİ VE DİCLE BARAJI PROJESİNİ BİRAN ÖNCE BİTİRİLMELİ”

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu’nun açıklamaları şöyle, “Yenişehir ilçemizde yan yana olan iki tarım arazisinin biri kuraklıktan dolayı kurumuş vaziyetteyken diğeri ise DSİ kanalında motopomplarla çekilen su ile yemyeşil ve buğdayı en az 500 km veya 600 km gelir. DSİ’nin devletimizin bütün imkânlarını çiftçi ve üreticiler için seferber etmesi lazım. DSİ’nin bir an evvel bu Silvan projesi ve Dicle barajı projesini biran önce bitirip çiftçi üreticilerinin hizmetine sunması gerekiyor. 

 

“2008’DE OLAN KURAKLIKTAN DAHA KÖTÜSÜNÜ YAŞIYORUZ”

İklimlerin değiştiğini hepimiz kabul ediyoruz. 2008’de olan kuraklıktan daha kötüsünü yaşıyoruz. Barajların bitmesi durumunda çiftçimiz ve üreticilerimiz kuraklık olması durumunda bile suyun gücüyle etkilenmeyeceklerine inanıyorum. Bunun örneği de var. Kuraklık olduğu halde arazi yemyeşil olan ve zamanı gelince haşatını toplayacak ve kuraklık olduğu için imkanı olmayan çiftçimizin buğdayı yanmış durumdadır. 

 

“BARAJLARIN BİTMESİYLE KURAKLIK ENDİŞESİ KALMAYACAK”

Diyarbakır’da yaklaşık %20-21’e yakın arazi sulu geriye kalan %80’i kuru arazi ve bu barajların bitmesi ile beraber yaklaşık olarak %60-70’e kadar sulu arazi olacak ve kuraklık olsa bile etkilenmeyeceklerdir. Dicle projesi ve Silvan projesi biterse Dicle projesi Savur’a kadar, Silvan projesi’de Batman’a kadar gidiyor. Barajlar biterse tarıma dayalı sanayi de artar bu hepimizin milli değeridir refah seviyesi de artacak yani bir an evvel barajların projelerin bitmesi lazım.

 

“DEVLET, ÇİFTÇİ İÇİN ÜRETİM İÇİN BÜTÜN İMKANLARI KULLANMALI”

Buradan Diyarbakır Valimiz Sayın Münir Karaloğlu’na çağırıda bulunmak istiyorum. Kendisinin bu konuda ki hassasiyeti için teşekkür ediyoruz. Sayın valimiz tarımsal sulamaya gerçekten de çok önem veriyor. Geçenlerde yapmış olduğumuz toplantıda da çiftçiyle ilgilendi. Üretimle bizzat ilgilendi. Bir an evvel Sayın Valimizden rica ediyoruz, DSİ biran önce bu kanalları bitirmesi lazım merkezi hükümetin DSİ’nin ödeneklerini fazlalaştırıp bir an evele bu barajların ana kanallarını ve yavru kanallarını bitirip çiftçi üreticilerimizin hizmetine sunması gerekiyor. Devlet çiftçi için üretim için bütün imkanlarıolanakları kullanmalı bu barajların bitirilmesi lazım tahrip olan kanalların 20 – 30 yıllık olan barajların revize edilmesi yenilenmesi gerek ülkemiz tarım ülkesi bu imkanlardan bu sudan yararlanmalıyız.

 

DESTEK OLMAZ İSE ÖNÜMÜZDEKİ SEZON ÇİFTÇİ NASIL ÜRETECEK?

Kuru mahsul eken çiftçimiz zarar ziyan tespiti yapılıp bundan etkilenen çiftçi üreticilerimize dekar başına350-400 TL destek verilmesini lazım. Yoksa önümüzdeki sezon çiftçi nasıl üretsin tekrardan nasıl ekim yapsın bizim devletimizden çiftçinin içerde bulunan sertifikalı tohum destekleme prim ödemesini biran önce ödemesini istiyoruz.Malumunuz 2008 yılında Diyarbakır bir kuraklıkla karşı karşıya kalmıştı o dönemde de eski Diyarbakır Milletvekilimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker şuanda da Diyarbakır milletvekilimiz 2008 yılında yaşanan kuraklıkta çiftçilere dönüm başı nakdi destekte bulunmuştu. 2021’deki kuraklık o dönemi geçti.Devletimizin bu konuda tedbir alması lazım.

 

“BİR AN EVVEL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”

Tarım ve Orman Bakanlığı, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan ricamız tarım il ve ilçe müdürlükleri bir an evvel afet bölgesi ilan edip çiftçi üreticilerimizin zarar ve ziyanlarını tespit edilmesini bekliyoruz.”

Editör: TE Bilisim