Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, İmam Taşçıer, Alican Önlü, Nusrettin Maçin, Nejdet İpekyüz, Diyarbakır'da Kürt partilerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ve Azadî Partisi temsilcileri ile gerçekleştirilen toplantıda, Kürt birliği tartışıldı.

 

 

Basına kapalı bir şekilde gerçekleştirilen toplantı sonrası açıklama yapıldı. Açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kürdistani Seçim İttifakı'nda yer alan partiler ile kurdukları platformu kalıcı hale getirme kararı aldıklarını söyledi.

 

“BUGÜN BURADA KÜRDİSTANİ İTTİFAK PARTİLERİYLE BİR ARAYA GELDİK”

Toplantıya dair görüşlerini açıklayan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın konuşması şu şekilde,

 “Bugün burada Kürdistani İttifak partileriyle bir araya geldik. HDP olarak Diyarbakır’da gerçekleştirdiğimiz ziyarete, buradaki programlar çerçevesinde böyle bir buluşmayı arzu etmiş ve dilekte bulunmuştuk. Çok yapıcı ve verimli bir buluşma oldu bizler açısından. Pek çok konuda tüm açıklığıyla konuşma fırsatı bulduk. Bu görüşmeden bazı somut kararlar alma memnuniyetiyle ayrılıyoruz. Öncelikle seçime dönük bir ittifak olarak ortaya çıkan platformun, bundan böyle kalıcı hale gelmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması konusunda görüş birliği oluştu.

 

“KÜRDİSTANİ İTTİFAK’IN KALICI HALE GELMESİ AÇIKÇA VE SOMUT BİR ŞEKİLDE KONUŞULDU”

Esasen seçimlerden sonra bu yönde görüşmeler yapılmıştı ama ilk defa bugün Kürdistani İttifak’ın kalıcı hale gelmesi açıkça ve somut bir şekilde konuşuldu. Ve ilk adım bugün atılmış oldu. Kürdistani İttifakı kalıcı hale getirmek amacıyla somut çalışmalar yapılmasına dönük karar bu toplantıdan çıktı. Bugünkü toplantıyı bu yönde bir başlangıç olarak görüyoruz. Bundan sonraki toplantının tarihini mevcut sekreterya belirleyecek, o toplantıda bugün alınan karar gündemin tek maddesi olacak ve bu madde etrafında, bu gündem etrafında somut çalışmalar yapılacak. Elbette büyük önem verdiğimizi tekrar söylemeye bile gerek görmüyorum.

 

“SANCAR: KÜRTLERİN BİR ULUSAL BİRLİK MESELESİ VARDIR”

Bu görüşmeleri HDP olarak iki açıdan son derece hayati önemde görüyoruz. Çok büyük değer veriyoruz. Birincisi Kürtlerin bir ulusal birlik meselesi vardır. Ulusal birliğin hayati önemi Kürtlerin ulusal varlığının tehdit altında olmasından kaynaklanmaktadır. Ulusal hakları ya tanımıyor, inkar ediliyor ya da var olan haklarına yönelik amaçlı müdahaleler sürekli yapılıyor. Dolayısıyla ulusal varlıkları ve hakları tehdit altında olan bir halkın siyasi temsilcilerinin de ortak bir çizgide buluşma mecburiyetleri vardır. Kendi aralarında ortaklığı oluşturma yükümlülükleri ve sorumlulukları vardır. Bu sorumluluk her konuda görüş içinde bulunmayı şüphesiz gerektirmez. Temel konularda, ilkelerde ve hedeflerde buluşmak Kürt halkına karşı tarihi, siyasi ve hatta ahlaki bir sorumluluktur.

 

“HDP BU KONUDA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA KARARLIDIR”

Bu sorumluluğun bilinciyle bir araya geliyoruz. HDP bu konuda üzerine düşeni yapmaya kararlıdır. Aynı kararlılığı ve samimiyeti Kürdistani İttifak partilerinde de fazlasıyla görmüş olmak bizleri sevindiriyor. Bu ittifak çalışmalarının önemli bir diğer boyutu da Türkiye demokrasisine güçlü bir katkı sunma potansiyeline sahip olmasıdır. Türkiye’de demokratik dönüşüm Kürtlerin katkısı olmadan mümkün görünmüyor. Bu konuda da ittifak partileriyle de görüş birliği içinde olduğumuzu müşahede ettik.

 

“KÜRTLERİN ETKİLİ KATILIMI, ANCAK TÜRKİYE’DE DEMOKRATİK DÖNÜŞÜMÜNÜ MÜMKÜN KILAR”

Kürtlerin etkili katılımı, ancak Türkiye’de demokratik dönüşümünü mümkün kılar, bunun bütün kamuoyuna duyurulmasını önemli görüyoruz. Demokrasi hedefi olan, gidişattan memnun olmayan bütün kesimlerin bu gerçeği samimiyetle ve ciddiyetle dikkate almaları çağrısını hep birlikte yapıyoruz. Öte yandan Türkiye’de demokratik dönüşüme katkı sunma potansiyeli, gücü bu kadar yüksek birlikteliğin Ortadoğu’da aynı etkileri doğurabileceğine inancımız vardır. Hem Kürtler arası birlik çalışmalarına buradan katkı sunabiliriz hem de hep birlikte Ortadoğu’daki demokratik dönüşümünü teşvik edebiliriz, güçlendirebiliriz. Bu çerçeve bizlere önümüzdeki dönem için moral veriyor, hem de umudumuzu, demokratik dönüşüm, özgürlük ve Kürtlerin ulusal hakları konusundaki umudumuzu da büyütüyor.”

 

Açıklamanın ardından HDP Eş Genel Başkanı Sancar, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, BDP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri ile Kürt partilerinin temsilcileri, esnafları ziyaret etmek üzere Sur ilçesine geçti.

Editör: TE Bilisim