Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da 35 yılı aşkındır sağlık emekçilerinin ikamet ettiği Sağlık Bakanlığı’na tahsisli  Yenişehir  İlçesi  Köşkler Mahallesi’ndeki tapusu olmayan evlerin 15  gün içinde boşaltılması  istendi. Yenişehir Kaymakamlık Makamınca  polisler eşliğinde kendilerine verilen tebliğ yazısını tebellüğ ettiklerini belirten sağlık emekçileri, gidecek yerlerinin olmadığını dile getirdiler. Koronavirüs salgını ve kış mevsimi koşulları düşünülmeden bu evlerin boşaltılması kararına sert tepki gösteren sağlık emekçileri, kararın kendilerini derinden üzdüğünü belirtip,  İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’na yardım çağrısında bulundular.

 

 

“TAŞINMAZ MAL İŞGAL EDİLDİĞİ GEREKÇESİYLE  TAHLİYE EDİLECEK”

Taşınmaz malın  işgal edildiği gerekçesiyle  en geç 15 gün içinde boşaltılmsı istenen 19 hanede yaklaşık 120 nüfusun bulunduğuna  dikkat çeken  sağlık emekçileri,  söz konusu hanelerin  tümünde sağlık emekçilerinin yaşandığını savundular.  Barakayı andıran bu evlerde 35 yılı aşkındır  çocuklarıyla birlikte  barındığını kaydeden sağlık emekçileri,  Sağlık Bakanlığı’na tahsisli  ve tapusu olmayan bu evleri, boşaltmayacaklarını söylediler.  Devletin, biz  sağlık çalışanlarına 35 yıldan bu yana tahsis etiği bu baraka evleri, kendi imkan ve çabalarıyla oturacak duruma getirdiklerini  belirten sağlık emekçileri, 5 yılda bir  devlete  bin 500-2 bin lira  ‘işgaliye ücreti’  ödediklerini  öne sürdüler.  Gidecek yerleri olmadığını dile getiren sağlık emekçileri, İl Sağlık Müdürlüğü ve  özellikle de Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak,  sorunlarının çözülmesini istediler.

 

“BU SOĞUK KIŞ MEVSİMİNDE  BİZİ DIŞARIYA ATIYORLAR”

Tebliğ yazısında Sağlık Bakanlığı’na tahsisli  olarak belirtilen Yenişehir  İlçesi  Köşkler Mahallesi’ndeki tapusu olmayan evlerin birinde bir kız çocuğuyla birlikte yaşayan  Nedime Demir, Türkçe bilmediği için Kürtçe olarak yaptığı açıklamada , “Benim eşim de sağlık emekçisiydi ve geçen yıl hayatını kaybetti.  Şu an bir kız çocuğumla tek başınayım. Benim eşim sağlık çalışanıydı. Bugün buraya gelen polis ve yetkililer bizden bu evlerin boşaltmasını istediler. Evlerimizi en geç 15 gün içinde tahliye etmek için bize bir  tebliğ yazısı verdiler.  Biz yıllardır burada yaşıyoruz.  Bizim başka evimiz yoktur. Biz, bu kış ortasında buradan çıksak nereye gideceğiz. Memeurlar zaten düşük maaş alıyor. Aldığımız maaşları da götürüp kiraya versek o zaman ne yapacağız, ne yiyeceğiz. Bu soğuk kış mevsiminde bizi dışarıya atıyorlar. Allah’tan korksunlar.  Burada yaklaşık 20 hane var ve 31 yıl belki de daha fazladır burada yaşıyoruz. Su ve elektrik faturalarımızı ödüyoruz. İşgaliye vergimizi ödüyoruz. Yani biz devletin emriyle buraya geldik. Bu evlerin hiçbirinin tapusu yoktur. Burası bizim hakkımızdır, bize verilsin” dedi.

 

“BİZ KENDİ KAFAMIZA GÖRE BURAYA GELMEDİK”

Karara tepki gösteren sağlık emekçilerinden  Hacı Duran ve  Yadin amca ise, devletin emriyle buraya yerleştiklerini ve buradan çıkmayacaklarını söylediler.  Devletin kendilerine yıllar önce verdiği evlerin adeta bir harabe bir baraka gibi olduğunu öne süren sağlık emekçilerinden Hacı Duran ve  Yadin amca, “Biz de bir sağlık pesoneliydik. Şimdi emekliyiz. Biz kendi kafamıza göre buraya gelip yerleşmedik. Sağlık Müdürlüğünün emriyle buraya geldik. Bu evlere bir sürü masraf yaptık ve her şeyi kendi cebimizden verdik. Bizler burayı boşaltmayacağız.  5 yılda bir devlete bin 500-2 bin lira arasında  “işgaliye” ücreti ödüyoruz” diyerek yetkililerden sorunlarının çözüme kavuşması için çağrıda bulundular. 

 

TAHLİYE İÇİN TEBLİĞ TEBELLÜĞ  YAZISI VERİLDİ

Söz konusu mahallade yaşayan sağlık emekçilerinin en geç 15 gün içinde evlerinin tahliye etmeleri için polis ekipleri ve yetkililer tarafından kendilerine verilen tebliğ  (bildiri)  tebellüğ (kabul etme)  belgesinde şöyle denildi:

 

“TEBLİĞ  TEBELLÜĞ BELGESİ”

Yenişehir Kaymakamlık Makamının 07.01.2021 tarih E-73910415-000-16 sayılı yazısında Sağlık Bakanlığı’na tahsisli  Yenişehir  İlçesi  Köşkler Mah. 803 ada 9 parsel numaralı taşınmazın işgal edildiği ve bu sebeple 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75. maddesi “işgal edilen taşınmaz mal, idarenin talebi üzerine, bulunduğu yer mülki amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, idareye teslim edilir” hükmüne istinaden tebliğ tarihi itibariyle bulunduğunuz taşınmazı  15 gün içerisinde boşaltmanız gerektiği hususu ile ilgili gerekli bilgi verilerek, imzası ile tebliğ edilmiş olup;  iş bu tebliğ tebellüğ  belgesi tarafınızca düzenlenerek imza altına alınmıştır.”

Editör: TE Bilisim