Fatih SURUÇ- Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- ZMO Diyarbakır Şube Başkanı Abdussamed Ucaman, Tarihi Ulu Cami arka kısmına kalan duvarına yapılan yanlış peyzaj çalışmasının tarihi duvara zarar vereceğini söyledi. Ucaman, “Yanlış bir peyzaj ve dikim çalışması olmuş, orada bu fidanlar dikilmemelidir. Çünkü bu fidanlar oradaki tarihi bazalt taşlarını ve duvarını çatlatır. Aynı şekilde bu kadar yapışık ve yakın dikilmesi bile uygun olmamış.” Dedi.

 

Tarihi Sur’da yapılacak peyzaj ve sulama sisteminde çok dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Ucaman, “Sur diplerine bir şey dikilmesi istendiğinde bazı durumlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlar arasında Sur diplerine yakın olmayacak şekilde en azından 10 metre mesafelik koruma bandı oluşturulmalıdır. Bir de sulama sistemlerinde Sur’un duvarına ters bir şekilde, dışına doğru yapılmalıdır.” Diye konuştu.

 

 

“BU FİDANLAR ORADAKİ TARİHİ BAZALT TAŞLARINI VE DUVARINI ÇATLATIR”

ZMO Diyarbakır Şube Başkanı Abdussamed Ucaman’ın açıklaması şöyle, “Yanlış bir peyzaj ve dikim çalışması olmuş. Burada selviler var. Bu selvilerden mavilerin hepsi kurumuş. Diğer fidanları da uygun olmayacak bir şekilde dikmişler. Orada bu fidanlar dikilmemelidir. Çünkü bu fidanlar oradaki tarihi bazalt taşlarını ve duvarını çatlatır. Aynı şekilde bu kadar yapışık ve yakın dikilmesi bile uygun olmamış. Bir de oradaki tarihi yapı bu fidanlarla kapatılır mı?

 

“GÜL DIŞINDA BURAYA HİÇBİR ŞEY DİKİLMEMELİDİR”

Buraya dikilen fidanlar arasında taflan fidanı, mavi selviler, alev çalısı ve diğerleri de farklı fidanlardır. Bu fidanlar hem tarihi görüntüyü bozuyor, hem de tarihi duvarların çatlamasına yol açıyor. Çünkü o fidanların kökü geliştiği zaman bir taraftan duvara baskı uygulayacak, bir taraftan caminin duvarına baskı uygulamış olacak, bir taraftan da asfaltın zarar görmesine yol açacaktır. Bu çok uygunsuz bir şeydir.  Buraya en azından gül filesi eklenir. Çünkü hem camiyle otantik olur, hem de caminin çevresinin güzel kokmasına neden olur. Gül dışında buraya hiçbir şey dikilmemelidir.

 

“SUR DİPLERİNE EN AZ 10 METRE MESAFELİK KORUMA BANDI OLUŞTURULMALIDIR”

Sur diplerine bir şey dikilmesi istendiğinde bazı durumlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlar arasında Sur diplerine yakın olmayacak şekilde en azından 10 metre mesafelik koruma bandı oluşturulmalıdır. Bir de sulama sistemlerinde Sur’un duvarına ters bir şekilde, dışına doğru yapılmalıdır.

 

“GERİYE KALAN FİDANLAR DUT İSE, VAY BU TARİHİ DUVARIN HALİNE”

Normal fidan diken biri bunu yapmaz, yapmamalıdır. Yan yana bu kadar fidan dikilir mi? Böyle bir şey olabilir mi? Geriye kalan fidanlar dut ise, vay bu tarihi duvarın haline.”

Editör: TE Bilisim