Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakırlı Yazar Devran Sinanoğlu, bugüne kadar roman, özlü sözler, biyografi ve şiir türü olmak üzere 7 farklı kitabı kitapsever okurlarına buluşturdu. Yazar, sevenlerine “Sur Halkı Kralı” isimli öykü kitabının müjdesini verdi. Bu çalışmasının uzun zamanını aldığını söyleyen ve yıllardır hikayeler topladığını anlatan Sinanoğlu, kitabın içindeki bir kesitten örnek vererek “Melik Ahmed” hikayesini 120 yaşındaki yaşlı bir kadından dinlediğini anlattı. Kendisini gönül hırsızı olarak tanıtıp, insanların çalmadan başarıya ulaşılamayacağını söyleyen Sinanoğlu, bu misyonla eserlerimi kaleme alıyorum, dedi. Amacının insanlara faydalı olacak bir eseri meydana getirmek olduğunu belirten yazar ve şair Devran Sinanoğlu, “Amacımız toplumun kültürel değerlerine, edebi değerlerine bir şeyler katmaktır.” diye aktardı.İşte, röportaj haberimizde dikkat çeken başlıklar.

 

Yazar Devran Sinanoğlu

 

“EN BÜYÜK ETKEN İNSANLARIN GÖNLÜNE GİREBİLMEKTİR”

Mücadele Haber: Kendinizden bahseder misiniz?

Devran Sinanoğlu: 1987 Diyarbakır’ın Çınar ilçesi doğumluyum. Üniversite tahsilimi Biyolog olarak tamamladım. Yazma feyzi bende orta okulda hasıl oldu. Çocukluk yıllarımda başlayan bu serüven lise tahsilim döneminde de sürdü.  Bu ay çıkacak olan “Sur Halkı Kralı” öykü kitabımın üzerinde çalıştım. İlk kitabımı şiir kitabı olarak üniversite birinci sınıfta, henüz 21 yaşındayken yayınladım. İlk eserim olduğu için de kitabın adını “İlk Duygular” olarak belirledik. İkinci sınıfta ise ilk romanım olan “Aşkın Piri” adlı eserimi yayınladım. İlk köşe yazarlığına da yine bu tarihlerde başladım.Yazmamdaki en büyük etken, insanların gönlüne girebilmektir. Daha açık konuşmak gerekirse hırsızlık yapıyorum, ben gönül hırsızıyım. İnsanların kalbini çalmadığınız sürece, siz başarılı değilsiniz. Ben buna inanıyorum ve bu misyonla eserlerimi kaleme alıyorum. Amaç bu olunca eserlerimiz kalemin dilinden önce, gönül dilimizden, insana sevgi ve saygı pınarından akıp gelir. Bir başka etken de insanlara faydalı olacak bir eseri meydana getirmektir. Amacımız toplumun kültürel değerlerine, edebi değerlerine bir şeyler katmaktır.

 

“KİTAPLARIMIN ANA TEMASINI ÖZETLERSEK İNSANDIR, HAYATTIR”

Mücadele Haber: Eserleriniz hakkında bilgi verir misiniz, kitaplarınızın ana temaları nelerdir?

Devran Sinanoğlu: Hali hazırda 7 kitabımız yayınlandı. Bu ilk şiir kitabımdı, bunun haricinde 3 şiir kitabım daha yayınlandı. Bunlar haricinde bir özlü sözler ve iki de roman olmak üzere toplamda 7 eserimiz yayımlandı. En son kitabım ise Ocak 2021’de çıkan Aşkın Sultanı Abdulkadir-İ Geylani isimli biyografik romanımız oldu. Kitaplarımın ana temasını özetlersek insandır, hayattır. Mesela kitaplarımızda aile, dostluk, aşk, memleket, ayrılık, ilahi sevgi, vb. gibi birçok konuyu işleyen şiirlerimi görebilirsiniz. Romanlarımıza gelince topluma mal olmuş, toplumumuzun değeri olan güzel insanların hayatlarını kaleme aldık. Bundan sonraki çıkacak kitaplarımdan biride destansı bir aşk hikayesidir. Yakın tarihte çıkacak olan öykü kitabımızdaki ana tema ise ders alma, öğüt üzerinedir. Yine yakın tarihte çocuk kitabını piyasaya süreceğiz. Yani şunu demek istiyorum, kendimi ve eserlerimi belli bir kalıba hapsetmek istemiyorum. İnsanı ilgilendiren konularda bir şeyler yapmanın derdindeyiz.

 

“ÇIKACAK YENİ ESERİMİZİN ADI SUR HALKI KRALI’DIR”

Mücadele Haber: Yeni kitap çalışmalarınız var mı?

Devran Sinanoğlu: Evet yeni kitap çalışmamız var. Şuan yayında olan ve bir kaç haftaya kadar çıkacak olan öykü kitabımızın hazırlığı içindeyiz. Çıkacak yeni eserimizin adı Sur Halkı Kralı’dır. Kadim kentimize ait tarihi ve öğüt verici, ders çıkarıcı hikayeleri bir araya getirdik. Bu çalışma uzun zamanımı aldı. Yıllardır hikaye topluyorum. Kitabın içindeki bir kesitten örnek vermek istiyorum. “Melik Ahmed” hikayesini 120 yaşındaki bir ninemizden dinledim.  Bunun dışında 8 dosyamız daha yayına hazır bir vaziyette beklemektedir.

 

GENÇ YAZARLARIMIZ HER TÜRLÜ ELEŞTİRİYE AÇIK OLSUNLAR”

Mücadele Haber: Genç yazarlara neler tavsiye edersiniz?

Genç kardeşlerimiz eserler yazmakta ve kitap yayınlamakta acele etmesinler. Çok okusunlar ve kulaktan doğma bilgilerle hareket etmesinler. Araştırsınlar, kaynağına insinler. Dosyalarını bitirdikten sonra çevresindeki edebiyatçı ya da iyi bir okura okutsunlar. Beli bir zaman beklesinler ve tekrar dosyalarını incelesinler. Yanlışlarını, eksik ve fazlalıklarını emin olsunlarve her türlü eleştiriye açık olsunlar. Ben bilirim, en iyisi benim, düşüncesine kapılmasınlar. Zira siz balonu ne kadar çok şişirirseniz, o kadar erken patlatırsınız. Alçak gönüllü olsunlar ve egoist olmasınlar.

 

“NEFES ALDIĞIMIZ SÜRECE UMUT VAR DEMEKTİR”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Devran Sinanoğlu: Bu kadim kentin, aziz ve yüreği engin insanları çok okusunlar, araştırsınlar ve az konuşup, çok dinlesinler. Şartlar ne kadar zor olursa olsun, umutlarını asla ama asla kaybetmesinler. Yürekleri cemalinden güzel olan okurlarımız unutmasınlar ki, “Nefes aldığımız sürece umut var demektir.” Toplum olarak birçok manevi özelliklerimizi kaybediyoruz. Bunlardan biri de birbirimize duyduğumuz saygıdır, karşılıklı nezakettir. Karşılarındaki insan kim olursa olsun, lütfen ama lütfen saygı göstersinler. Olaylara pozitif baksınlar. Nezaket kurallarını bertaraf etmesinler. Muhataplarıyla sağlıklı iletişim kursunlar, kültürlerine sahip çıksınlar. Bakınız, dünyanın hiç bir yerinde bizim sahip olduğumuz kültür ve manevi hazine yoktur. Diyarbakır insanı merttir, saygılıdır, naziktir, yiğittir, cesurdur. Kolay kolay haksızlık etmez ve haksızlığa da gelmez, zulmü kabul etmez.Kitapla kalın, umutla kalın...

Editör: TE Bilisim