Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık desteği sağlayan Yeşilay, ikinci Yeşilay Danışmanlık Merkezini açmaya hazırlanıyor. Diyarbakır’ın Merkez Kayapınar ilçesinde bir Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) bulunan Yeşilay, ikinci YEDAM’ı Diyarbakır Valisi Sayın Münir Karaloğlu’nun destekleriyle Büyükşehir’in tahsis ettiği 3 katlı merkezini ise Sur ilçesinde açıyor.

 

Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinin tamamı bağımlılık alanında uzman psikologlardan oluşan ekibi, alkol, tütün, kumar, madde ve internet bağımlılıkları ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayarak, yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyor. Aynı zamanda aile ve yakınlarına da destek vererek bozulan yaşam düzeninin onarılmasını ve ilişkilerin sağlıklı devam etmesini destekliyor. Bağımlılıklara karşı yardım almak isteyenler 115 YEDAM Danışma Hattı’nı arayarak randevu oluşturabilir.

 

1920 yılında kurulan ve bir asrı aşkın süredir bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay, Dünya genelinde 81 ülkede, Türkiye’de ise 120 YEDAM bulunuyor.  Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından olan Yeşilay, Diyarbakır’da maddeye veya her hangi bir bağımlılığa bulaşmış herkesin elinden tutarak tedaviye ikna etmeyi amaçlıyor. Diyarbakır’da bağımlı birey ve ailelerine Psikososyal destek sağlayıp ayrıca bireylerin ilgi alanlarına göre atölyelerde düzenliyor.

 

Muhammed Ay

 

Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı ve Yeşilay Bölge Koordinatörü Muhammed Ay, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı;

 

“DÜNYA GENELİNDE 81 ÜLKEDE, TÜRKİYE’DE İSE 120 YEDAM VAR”

Mücadele Haber: Yeşilay’ı kısaca anlatır mısınız?

Muhammed Ay: 1920 yılında kurulan Yeşilay’ımız, bir asrı aşkın süredir bağımlılıklarla mücadele ediyor. Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olarak; alkol, tütün, kumar, madde ve internet bağımlılıkları ile ilgili bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak araştırma, geliştirme faaliyetleri yürütüyoruz. Sanattan spora kadar farklı alanlarda yürüttüğümüz çalışmalarla, 7’den 70’e herkesin bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam sürmesine katkıda bulunuyoruz. Dünya genelinde 81 ülkede, Türkiye’de ise 120 şubemizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

“DİYARBAKIR’DA İKİ YEDAM ŞUBEMİZ BULUNMAKTADIR”

Mücadele Haber: Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) hakkında bilgi verir misiniz?

Muhammed Ay: Yeşilay ailesi olarak hayata geçirdiğimiz projelerle Türkiye’nin her ilinde vatandaşlarımızın hayatlarına dokunmayı; iyi ve sağlıklı yaşam bilinci oluşturmayı hedefliyoruz. Diyarbakır’da Kayapınar ilçesi Medya Mahallesinde Kayapınar Belediyesi tahsisli bir tane YEDAM merkezim bulunuyor. Diğeri ise bu hafta içerisinde Büyükşehir Belediyesi tahsisli olup Sur ilçesi Hz. Süleyman Caddesinde açılışını yapacağız. Kayapınar’daki YEDAM, Kayapınar Belediyesi tahsis etti. Sur’daki yeni açacağımız YEDAM’ı ise Büyükşehir Belediyesi tahsis etti.  Yani Diyarbakır’da iki YEDAM şubemiz bulunmaktadır.  

 

“YAPTIĞIMIZ YAPACAĞIMIZ BÜTÜN HİZMETLER ÜCRETSİZDİR”

YEDAM; madde, alkol, tütün, kumar ve internet bağımlısı olan bütün bireylere ve ailelerine özel ayaktan Psikososyal destek tedavi merkezidir. Amacımız insanları bağımlılık illetinden kurtarmak onlara bir tedavi yolu göstermek ve burada kendilerine danışmanlık hizmeti vermektir. Yaptığımız yapacağımız bütün hizmetler ücretsizdir. YEDAM merkezlerimizde ayrıca atölyemiz var. Herkes ilgi alanlarına göre resim, müzik ve takı tasarımı gibi çalışmalarda yapıyoruz.

 

“TÜTÜN, ALKOL, MADDE, KUMAR VE İNTERNET KONUSUNDA ÜCRETSİZ DESTEK”

Mücadele Haber: Bağımlı birey Yeşilay’a nasıl başvuruda bulunabilir?

Muhammed Ay: Bağımlılıklara karşı yardım almak isteyenler; 115 YEDAM Danışma Hattı’nı arayarak veya merkezimize gelerek randevu oluşturabilirler. 115 YEDAM Danışma Hattı’ndan; tütün, alkol, madde, kumar ve internet bağımlılığı konusunda destek almak ya da tedavi olmak, aileleri ve bağımlı kişileri tedaviye yönlendirmek isteyen tüm vatandaşlarımız danışmanlık alabiliyor. Biz kendilerine bağımlılıkla nasıl mücadele edilebileceği tedavi yollarını bununla ilgili Psikososyal tedavi hizmetlerini ve en nihayetinde klinik tedaviye yönlendirme süreçlerini beraber yürüyor, takip ediyoruz ve neticelendiriyoruz. Amacımız hiçbir gencin, annenin ve babanın bu bağımlılıkla ilgili aklında şüphe kalmayacak şeklide onlara destek olmak. Kayapınar’daki YEDAM’da 3 klinik psikolog uzmanımız, bir halkla ilişkiler uzamanı ve sosyal hizmet uzmanı bulunmaktadır. Diyarbakır inşallah bu konuda istihamı da artırarak bağımlılıkla mücadeleyi en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz.

 

“OKULDA BAĞIMLILIĞA MÜDAHALE PROGRAMI YÜRÜTÜYOR”

Mücadele Haber: Yeşilay bağımlılık alanında ne gibi hizmetler veriyor?

Muhammed Ay: Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) ile bağımlı olmayan bireylerin bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirmek için 2014 yılından beri eğitimler veriyoruz. Bağımlılık türleri ile ilgili başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde farkındalığın artırılması ile bağımlılığın önüne geçilmesini amaçlıyoruz. Rehber öğretmenlerin eğitilmesine yönelik 2017 yılından beri Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı’nı (OBM) yürütüyor, okullarda bağımlılıkları oluşmadan önlemeyi hedefliyoruz.

 

“SAĞLIKLI NESİL, SAĞLIKLI GELECEK YETENEK YARIŞMASI”NI DÜZENLİYORUZ

2011 yılından bu yana T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ile birlikte “Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması”nı düzenliyoruz. Bağımlılık konulu yarışmaya ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri edebi ve görsel eserler kategorilerinde katılıyor. Bu yarışma ile çocukların ve gençlerin zararlı alışkanlıklara karşı bilinçli bir şekilde yetişmelerini, bağımlılığın her türlüsünün olumsuz ve yıkıcı etkilerini kavramalarını hedefliyoruz. Diyarbakır’dan yarışmamıza her yıl yoğun bir katılım oluyor. Hatta Türkiye genelinde en çok başvuru yapan ilk 3 ilimizin arasında Diyarbakır yer alıyor.

 

“BAĞIMLILARA VE YAKINLARINA ÜCRETSİZ PSİKOLOJİK DESTEK”

Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması ile gençlerin ve kamuoyunun bağımlılıklara karşı dikkatini mizahın gücüyle çekmeyi hedefliyoruz. Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması ile de gençleri bağımlılığın yıkıcı etkilerini sinemanın diliyle anlatmaları için teşvik ediyoruz. Önleyici çalışmalara ek olarak; 2013 yılından bu yana rehabilitasyon hizmeti de veriyoruz. Sayıları 84’e ulaşan Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimiz (YEDAM) ile bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteği sağlıyoruz.

 

“SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN AZİMLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Muhammed Ay: Yeşilay olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana her zaman insan sağlığını ve onurunu düşünerek toplumu bağımlılıkların zararlarından korumak amacıyla faaliyet gösteriyoruz. Bugün beş farklı bağımlılık türüyle aynı anda mücadele ederken; bu mücadelenin en önemli kısmının önleyici çalışmalar olduğuna inanıyoruz. Bağımlılıkları ortaya çıkmadan engellemek için çocuklarımıza, gençlerimize iyi ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmak için aralıksız çalışıyoruz. Her bir gencimiz, bizim geleceğe inancımızı ve gücümüzü daha da artırıyor. Sağlıklı nesiller için çalışmaya aynı heyecan ve azimle çalışmaya devam edeceğiz. Amacımız Diyarbakır’da maddeye veya her hangi bir bağımlılığa bulaşmış her kim var ise bir şeklide ellerinden tutarak tedaviye ikna etmek.

 

Ayrıca bize destek veren paydaşlarımız var. Mesela, Valilik, belediyeler,   Dicle Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik Spor Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ile İş birliği sağlayarak bize destekleri oluyor. Yeşilay’ya her daim yardımda bulunup Yeşilay Danışmanlık Merkezini Sur ilçemize kazandıran Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Başkan V. Münir Karaloğlu’na ve ilk YEDAM merkezimizi ilimize kazandıran Kayapınar Kaymakamı ve Kayapınr Belediyesi Başkan V. Ünal Koç’a çok teşekkür ederiz.

Editör: TE Bilisim