UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır Surları’nda 3 yılı aşkındır Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restorasyon kapsamında içinde burçların da yer aldığı surların büyük bir bölümünde çalışmalar tamamlanırken geri kalan bölümünde ise onarım çalışması sürüyor.

Diyarbakır'daki bu yer dünyanın en iyi korunmuş kalesi! Diyarbakır'daki bu yer dünyanın en iyi korunmuş kalesi!

Diyarbakır Surlarının Urfa Kapı bölgesi ve Urfakapı yaya geçidinde başlatılan restorasyon çalışması geçtiğimiz ay tamamlandı.

YAYA GEÇİDİNDE ÇATLAKLIK OLUŞTU
Restorasyon öncesinde yaya geçişlerine açık olan ancak restorasyon sonrasında kapatılan Urfakapı yaya geçidi girişinin üstündeki bazalt taşlı taşıyıcı lentoda herhangi bir destek bulunmadı için çatlakların oluştuğu görüldü.

YAYALAR İÇİN HAYATİ TEHLİKE
Büyük çapta çatlaklar oluşan ve düşmesi an meselesi olan bazalt taştan yapılı devasa ağır lento, yayalar için hayati tehlike teşkil ediyor.

YETKİLİLER ACİLEN GÖREVE ÇAĞIRDI
Urfakapı bölgesindeki esnaf ve oradan geçen vatandaşlar, çatlakların oluştuğu taşıyıcı lentonun düşmesinin an meselesi olduğunu belirterek, büyük hayati tehlike arz eden lentonun bulunduğu Urfakapı yaya geçidi girişinde bir an önce önlemin alınması için yetkilileri acilen göreve çağırdı.

Öte yandan restorasyon çalışması öncesinde tarihi Urfakapı yaya girişinde bazalt taştan yapılı herhangi bir lento bulunmazken, söz konusu lentonun geçtiğimiz ay sona eren restorasyon sırasında konulduğu ve altına da demir ya da çelikten herhangi bir destek bulunmadığı için devasa ve ağır lentoda büyük çatlakların meydana geldiği tahmin ediliyor. 

Bu arada Urfakapı yaya geçidi girişinin bir tarafı söz konusu restorasyon çalışması sırasında kapatıldığı, Sur ilçesine bakan tarafının ise açık bırakıldığı görüldü.

Muhabir: Orhan YALÇIN