Tezgahta ‘Can’ Satılmaz!

Bu haftaki yazımı tezgahlarda satılan hayvanlar için yazacağım. Civciv, Ördek, Tavşan vb. Hayvanların tezgâhlar da satılıyor olması beni şaşırtıyor. Onların görünce bu durumun normal bir görüntü olması bile beni hayrete düşürüyor. Satıcıyı anlamaya çalışıyorum mesela neden bu işi yapıyor? Yada hayvan haklarını ne kadar biliyor. Onun gözünde hayvanlar nedir diye merak da ediyorum. 

 

Çevredeki insanların o hayvanları görünce çoğunun bu durumu normal görmesi hatta kimisinin gidip “Ne kadar tatlı” deyip hayvanları sevmesi bana anormal geliyor. O hayvanların canlı olduğunu görmezden gelinip tezgahta satılıyor olmasını sorgulamadan sevmek ne fayda!

 

Yetkililerin bu duruma müdahale etmemesi de beni ayrıca düşündürüyor. O hayvanlar hangi koşulda bakıldığı neden sorgulanmıyor? Yada bu çok normal bir durumda ben mi abartıyorum?

 

Geçen sene Ofis semtinde ‘renkli civciv’ satan bir tezgahın haberini yapmıştım. “Diyarbakır’da bu vahşete kim dur diyecek” diye. Haberde hayvanların tezgahlarda satılmasında çok civcivlerin çocukların gözünde şirin gözüksün diye gıda boyasıyla renklendirilmesiyle ilgiliydi. Neyse ki haberde sonra artık renkli civcivler satılmadı. Civcivleri satan şahıs gazeteyi arayıp fotoğrafımı silin demişti ve ben şahsın yüzünü bulanıklaştırmıştım. Çünkü benim hedefim satıcı değil, civcivlerin renklendiren sistemin kendisiydi. Buna Diyarbakır’da bir faydamız olduysa ne mutlu civcivler adına.

 

Şimdi de yine aynı tezgahta tavşan ve ördek satılıyor. O tezgahı her gördüğümde hem üzülüyor hem de sorguluyorum. Hayvanların tezgahta satılması gerçekten normal bir şey mi yoksa ben mi abartıyorum?

 

Gazete olarak her daim hayvanlar konusunda duyarlı olmaya çalışıyoruz. Hayvanlarla ilgili iki köşe yazarımız da her hafta yazıyorlar. Bizde sokak hayvanlarıyla birlikte yaşadığımızın bilincini oluşturmak adına her zaman haber yapmaya çalışıyoruz.

 

Umarım öncelikle tezgahlar da hayvanların satılması insanlar için normal olmaktan çıkar ve yetkililer bu konuda bir çalışma yapar da hayvanlar sadece tezgahlarda değil, petshoplar da bile satılması yasaklanır…

 

Bu yönde örnek bir imza atan Aydın’ın Didim ilçesi evcil hayvan satışını belediye meclisi kararıyla yasaklandı. Bu kararı yürekten kutluyor, Diyarbakır ve bölge illeri için de örnek olmasını diliyorum.

 

“Tezgahta 'Can' Satmak!” başlığıyla geçen hafta bugün manşetten haberini de yapmıştım. Haberde desteği olan, bu duyarlılığa sahip çıkıp paylaşan herkese de teşekkür ederim.

 

Ve bir kez daha sesleniyoruz: #HayvanHaklarıYasasıHemen