TÜRK-İŞ araştırmasının Haziran ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 1.714,35 TL, yoksulluk sınırının ise 5.584,20 TL olduğu belirtildi. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), çalışanların geçim şartlarını 31 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması ile ortaya koyuyor. Bu kapsamda TÜRK-İŞ araştırmasının 2018 Haziran ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 1.714,35 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarının ise (yoksulluk sınırı) 5.584,20 TL olduğu belirtildi. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 2.121,66 TL olarak hesaplandı. TÜRK-İŞ'ten yapılan açıklamada, "Asgari ücret ile emekli maaşlarının yetersizliği, özellikle açlık ve yoksulluk verileri üzerinden kıyaslama yapılarak açıklandı. Bekar bir işçinin net bin 603 TL/Ay tutarındaki ücreti dikkate alındığında, işçinin sadece kendisi için yapması gereken 2 bin 122 TL tutarındaki harcama gereği, ücretli çalışanların geçim koşullarının olumsuzluğu ortaya koydu. Ekonomide sağlanan ekonomik büyümenin, örneğin asgari ücretlinin refahını artırmadığı da dikkate alındığında, sağlanan ekonomik büyümenin kapsayıcı olmadığının ve geniş kesimlerin refah artışına yol açmadığı yorumlarına neden oldu. Elde edilen gelir ile yapılması gereken harcama arasındaki fark asgari ücret alan bir işçi açısından aylık net 519 TL’ye ulaştı. Bir başka ifadeyle, asgari ücretli bir işçinin eline geçen gelir sadece 22 günlük harcamayı karşılamaya yetmektedir. Asgari ücret, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı tutarı için bile yetersizdir. Geçen yılın aynı ayında gıda harcaması için aylık bin 508 TL bütçe ayırması gereken bir çalışan, aradan geçen bir yılın sonunda bin 714 TL harcamak durumundadır. Yapılması gereken toplam harcama dikkate alındığında son bir yılda 671 TL aile bütçesine yeni yük olarak gelmiştir. Bu kapsamda, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,67 oranında arttı. Yılın ilk yarısında fiyatlardaki artış yüzde 6,61 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 13,66 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 10,65 olarak hesaplandı" denildi. TÜRK-İŞ'in paylaştığı verilere göre gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları Haziran 2018 itibariyle şu şekilde değişim gösterdi: "Kuru soğan ve patates fiyatı, ayın ilk haftalarına nazaran son hafta yüksek oranda artış gösterdi. Türk Mutfağında sıklıkla kullanılan bu ürünlerdeki fiyat artışı, seçim dönemi gündeminin de en fazla tartışılan konularından oldu. Geçtiğimiz ay 4,52 TL olan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 5,02 TL’ye yükseldi. Ortalama kilogram fiyatı 4,19 TL olan sebze 4,87’ye yükselirken, meyve ortalama kilogram fiyatı 4,96 TL iken 5,23 TL oldu. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazarda yaygın bulunan mevsim ürünleri esas alındı. Bu ay 15 sebzenin fiyatındaki değişim kapsanırken, meyve sayısı 11 ürün oldu. Araştırmada -her zaman olduğu gibi- ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebze tüketiminin toplam miktarından hareket edildi. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek fiyatı yine 200 gramı 1,00 TL tutarında olurken, bulgur fiyatı biraz gerilemiş, irmik fiyatında ise artış görülmüştür. Siyah ve yeşil zeytinde, siyah zeytin fiyatındaki artış ortalama fiyatı yükseltti. Şeker fiyatı arttı, tuz, reçel, bal, pekmez fiyatı ile çay, ıhlamur ve salça fiyatı aynı kaldı."
Editör: TE Bilisim