1946 yılında doğan DiyarbakırKenan Temiz yedi çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğuydu. 1972 yılında ilk kez bant yapıp plak dönemine son verdi. Ailesi ses sanatçısı olmasına karşı idi. Çevresinde müzikle uğraşanları hor görüyorlardı. Bu nedenle, babası onu adım attığı yoldan vazgeçirmeye çalıştı. Çıkardığı tüm engellere azimle direndi. Hiçbir çaba onu, ideali olan ses sanatçılığından koparamadı. İlk müzik çalışmalarına 1962'de başladı. Celal Güzelses'in kurmuş olduğu Halk Müziği Cemiyeti'ne girdi. 1967'lerde "Aç kapını sana geldim" adlı ilk plağını yaptı.

ERKEN YAŞTA HAYATA VEDA ETTİ
Arabesk müziğin filizlenmeye başladığı yıllarda bu müziğin temellerini atan ustalardan biridir aslında. Gencecik yaşta vefat etmeseydi belki de ismi hep akıllarda kalacak, konserleri tıklım tıklım dolacak, günümüzün üstadları gibi efsaneler listesine girecekti. Öyle ki harika şarkılarına rağmen hakkında bilgi bulmak bile imkansız neredeyse. Bu da internetin popüler olmadığı zamanlarda hayatını kaybetmesinden olsa gerek. Şimdi kısacık hayatına neler sığdırmış Kenan Temiz birlikte bakalım…

Çoban tesadüfen bulmuştu! Turistler akın ediyor Çoban tesadüfen bulmuştu! Turistler akın ediyor

KENAN TEMİZ KİMDİR?
Yedi çocuklu bir çiftçi ailesinin üçüncü çocuğu olarak 1946 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi. Müziğe olan aşırı tutkusu nedeniyle Ali Emiri Ortaokulu 2. sınıfından ayrılarak çalışma hayatına atıldı. İlerleyen yıllarda “Temiz Ekmek Fabrikası” isimli fabrikayı kurdu. Ailesi Kenan Temiz’in müziğe olan tutkusunu hor görüyordu ve onu engellemek için ellerinden geleni yapmışlardı. Ancak bu çabalar onu engellemeye yetmedi ve ilk müzik çalışmalarına 1962’de başladı. Celal Güzelses’in kurduğu Halk Müzik Cemiyeti’ne girdi. 1967 yılında ilk plağı olan “Aç Kapını Sana Geldim”i çıkardı. 1972’de Türkiye’deki ilk bant kaydını yaparak birçok müzisyen için plak devrinin kapanmasını sağladı. Bu kayıt tekniği o dönemden sonra yaygınlaşmaya başladı. 1975’te Ankara’ya yerleşti ve müzik çalışmalarının yanı sıra müteahhitlik yapıyordu. 1977’de ilk televizyon programını yaptı. Bir süre bu programlara devam ettikten sonra 1980’de İstanbul’a taşındı. İstanbul’da bir benzin istasyonu ve bir araba bakım servisi açtı. 24 Ekim 1993’te vefat eden sanatçının Uzelli’den yayınlanmış 8 albümü bulunmaktadır.

Muhabir: Abdullah AKYOL