Tarihte bilinen ve her geçen gün kaybolmaya yüz tutan bazı gelenekler halen Diyarbakır’da yaşatılıyor. Bunlardan biri de Diyarbakır’ın Dicle, Hani ve Eğil ilçelerini bağlayan bölümde bulunan Terkan bölgesinde oynanan kamçı oyunudur. Festival havasında geçen bu etkinliklerin 600 yıllık bir geçmişi olduğu söyleniyor.
Fotoğraflar: Sputnik / Sertaç Kayar
ZİYARETE GİDENLER ADAK ADAR, DİLEK TUTARLAR
İlkbaharın gelişiyle birlikte çevre ilçeler ve köylerden gelen binlerce kişi bölgede bulunan ziyarete giderek adaklar adar, dilekler tutar. Festival havasında geçen etkinliğin ardından çevre köylerden gelen binlerce genç belirledikleri alanda kamçı oyunu oynar.
ÇEMBER KURAN GENÇLER SIRANIN KENDİLERİNE GELMESİNİ BEKLER
Köyün ileri gelenleri bezleri örgü haline getirerek kamçıyı hazırlar. Çember kuran gençler sıranın kendilerine gelmesini bekler. Önce çocuklar ortaya çıkarak oynar. Ardından gençler ve son olarak da yetişkinler ortaya çıkarak oynar. Oyunda köyün ileri gelenleri hakemlik yapar. Oyunun önemli bir kuralı da ortaya çıkan kısa zayıf birinin karşısına güçlü biri çıkmaz veya kısa olan birinin karşısına uzun kimse çıkmaz. Ortaya çıkan kişinin rakibi, fiziki olarak ona eşit olan biri olur.
TEHLİKELİ YERLERE ASLA VURULMAZ
Kamçı oyununda genelde bel ve ayak kısmına vurulur, kafa ve yüze vurulmaz, bu bir kuraldır. Tehlikeli yerlere asla vurulmaz. Kamçı bel ve ayak kısmına gelir.