Dünya kamuoyunda geniş yankı uyandıran mektup sonrası Diyarbakır Barosu Başkanından Kürt meselesi, yeni Anayasa, genel af ve barış sürecinin devamlılığı vurgusu.

“TEK MEKTUPLA BARIŞ OLMAZ”

Diyarbakır’ın ilçesi yağmura doydu: Türkiye’nin zirvesi belli oldu! Diyarbakır’ın ilçesi yağmura doydu: Türkiye’nin zirvesi belli oldu!

Öcalan mektubunun okunması üzerinden sayılı zaman geçse de hala ülke gündeminin en başında okunan mektubun içeriği ve sonrasında neler olacağı tartışılıyor. Diyarbakır ve Van’da dev ekranlardan okutulan mektubun ardından Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Abdulkadir Güleç’te Mezopotamya Ajansı’na gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

“Öcalan’ın mektubu uluslararası arenada ciddi bir kabul gördü. Halkın barış umudu büyüdü diyebiliriz” diyen Başkan Güleç, şu ifadelere yer verdi; “Tek bir mektupla barışın gelmeyeceği bilincindeyiz ama bu çağrı bir başlangıçtır, bir son değil. Umarız ki bunun siyasi örgüt ve askeri alanda karşılığı olsun. Bu açıklama hukuksal ve siyasal tartışmalara olumlu zemin hazırlayacak. Kürtler meselelerini tartışarak, çözüm önerilerini dile getirerek sunabilir.

“KÜRTLERİN ANADİL HAKKI DEMOKRATİKTİR, YENİ ANAYASA GÜNDEME GELMELİDİR”

Bu demokratik zeminde Kürtlerin anadil hakkı, Kürt meselesinin çözümü ve çözüm önerilerinin hükumet ve yetkililer tarafından tartışılmalıdır. Bunların gerçekleşmesinin en temel dayanağı toplumsal uzlaşıya dayalı yeni anayasa gündeme gelmelidir ve Kürt meselesinin anayasal bağlamda ele alınarak tartışılması gerekir.”

Cezaevlerinde halen tutuklu bulunan siyasetçi, gazeteci ve hukukçuların olduğunu dile getiren Diyarbakır Barosu Başkanı “Kürt meselesinin çözümsüzlüğünden kaynaklı cezaevlerinde yüzlerce, binlerce siyasi mahkûmlar var bunlar tekrar toplumsal hayata nasıl dâhil olacak?

Bu afla mı olacak yoksa infaz yasasındaki bir düzenleme ile mi sağlanacak?

Bu süreci hep beraber yaşayacak ve göreceğiz. Bu başlangıç esas alınarak sürece devam edilmelidir. Sayın Öcalan’ın sürece katkısı devam etmelidir. Öcalan için uygun koşullar sağlanmalıdır. Çatışma önlenmeli ve bu süreç vatandaşlar tarafından benimsenerek sahip çıkılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

DİYARBAKIRLI STK’LAR KÜRT MESELESİ ÇALIŞTAYINDA BİRLEŞECEK

Güleç sözlerinin sonunda “Kent Koruma ve Dayanışma Platformundan bahsedecek olursak bu mesele tam da bizim meselemizdir. Kürt meselesi tam da Diyarbakır’da kurulan sivil toplum örgütlerinin meselesidir. Bölgedeki STK’lar ile bir Çalıştay yapmayı ve burada konuşmayı planlıyoruz. Barış topluma yansıtıldıkça başarı şansı elde eder” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi