Diyarbakır’ın özel mutfağına ait olan ve geçmişi çok eskilere dayanan Diyarbakır Gevre’si yaygın olan yemeklerden bir çeşittir. Diyarbakır’da eskiden kuzine sobalarda pişirilen ve bir börek çeşidi olan Gevre, katmer böreği ismiyle de anılmaktadır. Yapılışı bilinen böreklere göre daha zahmetli ve uğraşmalı olduğu için eskiden Diyarbakır evlerinde sadece bayramlarda misafire ikram edilmek için yapılırdı.

Dara görüntüleri Amerika’da: Narin’in son anları ortaya çıkacak! Dara görüntüleri Amerika’da: Narin’in son anları ortaya çıkacak!

DİYARBAKIR’IN GYÖRESEL BÖREĞİ: GEVRE
Gevre, Diyarbakır usulü oldukça yaygın bir börek türüdür. Gevre, katmeri andıran, kavurma ve peynirle doldurulmuş Diyarbakır’a özgü bir börek çeşididir. Diğer bir adı Katmer Böreği olan Diyarbakır usulü Gevre, bazı börek türlerine göre daha uğraştırıcı ve zor yapılan bir tarife sahiptir. Diyarbakır usulü Gevre Böreği, ağızda bırakan güzel tadı ile özellikle kahvaltılarda çokça tüketilen üretilir. Günümüzde ise fırınlarda ve birçok kahvaltılı yerlerde temin edilebilir. 

Diyarbakır Gevre Börek

KUZİNE SOBALARDA PİŞERDİ: BAYRAM BÖREĞİ OLARAK BİLİNİR
Eskiden Diyarbakır Sur evlerinde kadınların bir araya gelerek pişirdiği bu lezzetli börek, harcanan gereken emekten dolayı sadece özel günlerde yapılması nedeniyle Bayram Böreği de denilirdi. Bir dönem sadece daha çok kırsal ve mahallelerde fırınların olmadığı evlerde kuzine sobalarda pişirilen Gevre, odun ateşinde piştiği için daha lezzetli olurdu. Ancak günümüzde kuzine sobaların yerine daha çok sac ve fırınlarda pişiriliyor. 

İşte Diyarbakır Gevre tarifi:
Gevre için malzemeler:

2 soğan
250 gr kavurma
250 gr çökelek
500 gr un
1 cay kaşığı un
1 cay kaşığı hazır maya
200-250 ml su
1-2 çorba kaşığı yağ

Yapılışı:
Unu, tuzu ve mayayı bir kaseye ekleyin ve yavaş yavaş su ekleyerek yumuşak ama yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru ılık bir yerde 30 dakika dinlendirin. Bu sırada soğanları ince ince doğrayın ve biraz sıvı yağ ile yumuşayana kadar soteleyin ve soğumaya bırakın. Hamuru birkaç parçaya ayırıp mümkün olduğu kadar ince açın, soğanı, peyniri ve kavurmayı yayın ve bir kat daha hamurla kapatın. Yapışmaz bir tavada, imkanınız varsa “sac”ta pişirebilirsiniz. Hamurunuz ve/veya iç harcınız bitene kadar tekrarlayın.

Muhabir: Remziye ÇELİK