12 bin yıllık tarihiyle göz kamaştıran Diyarbakır, tarihi, mimari ve kültürel yapısıyla ilgi çekiyor. ilk yerleşim yeri olan ve geleneksel kent alanını oluşturan Sur İlçesinin her bir adımında tarihi yapılara rastlamak mümkün.  Bu yapılardan biri de 500 yıllık tarihiyle Deva hamamı'dır. Gelin yarım asırlık bu hamamı birklikte inceleyelim. 


YABANCILAR, HAMAMA GİRDİKTEN SONRA ŞEHRE GİRİŞLERİNE İZİN VERİLİYORDU
İlçedeki önemli tarihi yapılardan biri de hamamlar. Kentte ve çevresinde 30 tarihi hamamın olduğu biliniyor. 30 hamamdan 16’sı yıkılırken, kalanların çoğu ilgisizlikten harabeye döndü. Osmanlı döneminde salgın hastalıkları önlemek ve kentte yaşayanları korumak için kente gelen yabancıların hamama gitmesi zorunluydu. Yabancılar, hamama girdikten sonra şehre girişlerine izin veriliyordu. Bu nedenle kente girişi sağlayan sur kapılarına yakın hamamlar bulunuyor. Bunlardan biri de Deva Hamamı.


 
YARIM ASRILIK DEVA
Sputnikten Sertaç Kayar’ın haberine göre; Kentte girişi sağlayan sur kapılarından biri olan Mardin Kapı’da tarafından bulunan Deva Hamamı, 1520-1540 yılları arasında yapıldığı biliniyor. Aynı zamanda bölgenin en büyük hamamlarından biri olma özelliğine sahip. Söylentiye göre, kente gelen kervandan bir deve kayboluyor ve birkaç gün sonra bu hamamda bulunuyor. Bu nedenle ‘Deve Hamamı’ olarak da biliniyor. 40 yıl boyunca kapalı kalan hamam, bir dönem definecilerin talanına uğradı. Madde bağımlıları tarafından da işgal edilen hamam, çöp yığınıyla dolup taşmıştı.


 
 ‘RESTORE EDİLİP TURİZME KAZANDIRILMALI’
Tarihi yapıyı koruyarak turizme kazandırmak istediğini ifade eden Akgün, “Çöple dolmuştu. Uyuşturucu bağımlıları giriyordu. Bu tür mekanlar bizim kültürel mirasımızdır. Korumamız gerekiyor. Tescilli bir yapıdır. Yetkililerin buraya gelip görmesini istiyorum. Restore edilip turizme kazandırılmalı. Memleketimize büyük bir katkımız olmuş olur” dedi.
 
DEVA’NIN ‘DEVE’ HİKAYESİ
Sputnik’e konuşan Akgün, “Deva ‘şifa’ anlamındadır. Halk arasında ‘Deve’ olarak bilinir. Mezopotamya’nın en büyük hamamıdır. Sekizgen bir kubbeye sahiptir. 40 yıl kapalı kaldı. Bu süre içerinde bir taraftan defineciler bir taraftan da içine atılan çöpler nedeniyle harabeye döndü. Eski Sur Belediye Başkan Vekili Ahmet Aydın’ın da desteğiyle 40 traktör çöp çıkardık. 4 yıl boyunca buranın temizliği ile uğraştım. Bu süre içinde içerideki çöpten dolayı hastalandım. Temizledim bu hale getirdim” diyor.


 
4 YILDA 40 TRAKTÖR ÇÖP ÇIKARILDI
Dört yıl boyunca hamamdaki çöpleri çıkararak temizleyen 62 yaşındaki Cuma Akgün, hamamdan 40 traktör çöp çıkardığını söylüyor. Özel mülk olan hamamı şuan kafe olarak işleten Akgün, hamamın restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyor. Temizlendikten sonra hamama gelen ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor. Akgün, gelen ziyaretçilere hamamın tarihi ile ilgili bilgi vermeyi de eksik etmiyor.


 
‘ZİYARETÇİLER HAMAMA HAYRAN KALIYOR’
Hamamın yazın serin kışın da sıcak olduğunu söyleyen Akgün, hamamın mimari yapısı ve aydınlatma sisteminin özellikle fotoğraf meraklılarının ilgisini çektiğini belirtiyor. Akgün “Temizledikten sonra buraya ziyaretçiler gelmeye başladı. Gelen herkes hayran kalıyor. Fotoğraf çekiyorlar. Özellikle aydınlatma sistemi ile oluşan ışık fotoğrafçıların ilgisini çekiyor” şeklinde konuştu.

HAMAMDA GÖRSEL ŞOV
Zengin bir görselliğe sahip hamamda, özellikle öğle saatlerinde içeri giren güneş ışınları görsel şov oluşturuyor. İşletmeci Cuma Akgün, Kafeste beslediği iki güvercin ile poz vererek fotoğrafa renk katıyor.

Editör: Mücadele Gazetesi