Devrim AKTÜRK- Özel Haber

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen 2022-2023 eğitim öğretim yılına bugün başladı. Ancak, Diyarbakır'da yeni eğitim-öğretim döneminde ikili eğitim sistemi veren okullarda öğrenciler sabahları henüz güneş doğmadan okula gidiyor, akşamları ise zifiri karanlıkta eve dönüyor. Bu durumdan rahatsızlık duyduklarını söyleyen öğrenciler, veliler ve eğitimciler ders saatlerinin yeniden gözden geçirilmesini talep etti.

Türkiye'de 2022-2023 eğitim-öğretim dönemi için yaklaşık 19 milyon öğrencinin ders zili dün itibariyle çaldı. Bu yıl Diyarbakır'da yapılacak olan ikili eğitim sistemi sürecinde öğrencilerin sabah saat 07.00'de derslerine başlanacağı ve 12.50'de sona ereceği öğrenildi. Yine öğlenci grupların da okul ders saatlerinin 13.00'de başlanacağı ve 18.30'da sona eriyor.

Veliler özellikle gün ışığında çocuklarını gönderirlerken korku ve endişe duyacaklarını, evlatlarını karanlıkta gönderirken herhangi bir taciz ya da sokak hayvanı saldırısına maruz kalabileceğini belirtiyor. Bazı veliler ise böyle bir uygulama devreye sokulduğunda çocuklarını anca 05.00’de kaldıracaklarını, en geç 06.00 veya 06.30’da yola çıkartacaklarını anlatarak, böyle olması durumunda çocuklarının uykusuzluk çekeceklerini, derslerde zorluk yaşayacağı ve karanlıktan korkan çocuklarının ürkeceklerini aktarıyor.

VELİLER HİJYEN VE SAĞLIK KONULARINDA DA ENDİŞE DUYUYOR

Veliler, ikili eğitim sistemindeki okullarda öğlencilerin okul saatlerinin 18.30'da bitmesini hijyen ve sağlık koşulları altında risk görüyor. Çünkü okul personelleri saat 08.00'de mesaiye başlarken, 17.00'de ise mesaileri sona eriyor. Bu sayede personeller okul ders zili bitmeden önce okuldan çıktıkları için, hijyen olması gereken yerlerin temizliği sona ermemiş oluyor. Veliler sabahçıların ders zilinin 12.50'de sona erip, öğlencilerin 13.00'de başlamasıyla 10 dakikalık ara yaşandığını ve bu durumda sınıfların temizliği konusunda korku ve endişe duyduklarını söylüyor. Sınıfların havalanıp, masaların temizlenip, personellerin de öğlencilerle beraber çıkması gerektiğini belirten veliler, bu konuda personel sayısındaki sıkıntılara karşın personel alımlarının artması ve bu konuda istihdamların sağlanması gerektiğini aktarıyor.

"SABAH UYKUSUNU ALAMAYAN ÖĞRENCİLERİN MOTİVE OLMA DURUMU ZORLAŞABİLİR"

Bu dönem özellikle ikili öğretim sisteminin yaşanacağı okullardaki ders saatlerinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin, "Eğitim programlarının çocukların ruh sağlığına, beden ve fizyolojik bütünlüğüne göre planlanmalıdır. Sabah uykusunu alamayan öğrencilerin derste motive olma durumu zorlaşabilir. Yine aynı şekilde akşam geç saatlere kadar öğrencinin okulda kalması beden ve psikolojik yorgunluğa neden olabilir. Bizler, eğitimi öğrencilerin ihtiyaçları üzerinden, öğrenciye olumlu etkisi olacak, okulla bağını güçlendirecek uygulamalarla düzenlemeliyiz. Gün içinde saatlerce okulda zaman geçiren öğrencilerin, okulda kaldıkları süre içerisinde akademik dersler dışında kendilerine pozitif alışkanlıklar, davranışlar kazandıracak,  yeteneklerini ve becerilerini geliştiren eğitim programlarının oluşturulması gerekmektedir. Ne sabah erken saatlerde, ne de akşam saatlerinde yapılan derslerin verimlilik noktasında herhangi bir etkisinin olmadığını düşünüyoruz. Öğrenciler sabah uykusunu almış ve kahvaltılarını yapmış bir şekilde okula gitmelidir. Öğrenciler gün içinde zamanlarının büyük bir kısmını okulda geçirmektedirler. Bu nedenle hem akademik, hem sosyal, hem de psikolojik anlamda kendilerini her alanda ve anlamda geliştirme ortamı sağlanmalıdır." dedi.

"DERS SAATLERİNİN 30 DAKİKADA SABİTLENMESİ DAHA YARARLI OLACAKTIR"

Diyarbakır'da karanlık zamanlarda okullara hem gidişin, hem de gelişin doğru olmayacağını belirten Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, "İlimizde onarımı devam eden onlarca okulumuz var. Önceki yıllarda yık-yap kapsamında okulu yıkılan 19 okulumuz vardı. Bu okullarımızda ihale aşamasında olan var, sözleşme aşamasında olan var. İhalesi bitmiş ve yapımı devam eden okullar var. Bir de henüz durumu netleşmeyen okullar var. Bir an önce bu okulların tamamlanması gerekir. Bu okullar tamamlanınca ilimizdeki öğrenci yoğunluğu bir miktar rahatlayacaktır. Tabi bu sene bahsettiğim okullar nedeniyle ders saatlerinin 30 dakikada sabitlenmesi daha yararlı olacaktır. Çünkü ikili eğitim yapan okullar var ve buralarda dersler erken başlayıp geç sona erebiliyor. Özellikle derslerin geç saatlerde sona ermemesi gerekiyor. Çocukların bu noktada gündüz aydınlığında okula başlayıp, akşam karanlığı yaşanmadan eve dönmesi önemlidir." diye konuştu.

Editör: Mücadele Gazetesi