Musk, Twitter’dan şunları yazdı: “Aşırı düzeyde veri kazıma ve sistem manipülasyonu için aşağıdaki geçici sınırları uyguladık:
Doğrulanmış hesaplar günde 6 bin gönderi okuyabilecek.
Doğrulanmamış hesaplar günde 600 gönderiye kadar okuyabilecek.
Yeni ve doğrulanmamış hesaplar günde 300 gönderiye kadar okuyabilecek.
Musk, daha sonra başka bir tweet’le limitlerin ‘yakın zamanda’ mavi tikli hesaplar için 8 bin, mavi tiksiz hesaplar için 800, yeni ve mavi tiksiz hesaplar için 400’e çıkarılacağını söyledi.
Kısıtlamaların ‘geçici’ olduğunu iddia eden Twitter CEO’su herhangi bir süre vermedi.
Bugün akşam saatlerinde Twitter’da akışlarını yenilemek isteyen kullanıcılar “Bir sorun oluştu. Yeniden yüklemeyi dene” ve “Kullanım limiti aşıldı” uyarılarıyla karşılaşmıştı.
Musk’ın bu duyurusunun söz konusu erişim sıkıntısıyla ilgili olup olmadığı henüz belli değil.
Musk, Twitter’a kayıtlı olmayanların artık tweet’leri görememelerine yine ‘veri kazıma ve sistem manipülasyonu’nu gerekçe göstermişti.
ANLAMINI YİTİREN ‘DOĞRULAMA İŞARETİ’
Twitter’da, kullanıcının hesap adının yanında mavi bir onay işaretiyle gösterilen doğrulama işareti 2009 yılında kullanılmaya başlamıştı.
Twitter’ı 27 Ekim 2022’de 44 milyar dolara satın alan ABD’li iş insanı Musk, doğrulama için kullanılan onay işaretini paralı hale getirmişti.
Twitter Blue adındaki bu abonelik sisteminde aylık 8 dolar (208 TL) ödeyerek mavi tik sahibi olunabiliyor. Twitter, doğrulama anlamına gelen son mavi tikleri de Nisan 2023’te kaldırmıştı.
Para karşılığı satılmadan önce mavi tikin amacı, Twitter’da başta ünlü kişiler ve gazeteciler olmak üzere bilgi kirliliğini önlemek ve doğrulama sağlamaktı. Musk aksini iddia etse de mavi tik birçok kişi ve kuruluş için ‘statü sembolü’nden daha çok dezenformasyonla mücadeleye yardımcı olan bir araç özelliği taşıyordu. (Haber Merkezi)