MÜCADELE HABER- Ameliyathane Teknikerliği platformu yaptığı açıklamada, 20 bin Ameliyathane Teknikeri mezunu olarak 2 yıl boyunca teorik ve pratikte ameliyathane eğitimi aldık. Hastalar pandemi dönemindeki sıkı tedbirlerden dolayı ameliyat olamadılar bu yüzden ertelemek zorunda kaldılar(acil olanlar hariç). Bu sebepten dolayı binlerce ameliyatlar birikmiş durumda şu an. Ülkemizde normalleşmeye başlandığı için bu ertelenen ameliyatlar alınmaya başlandı ama sahada scrup/sirküle olarak vakaya giren Ameliyathane Teknikerleri personel sayısı oldukça az durumda. Aynı zamanda filyasonda da çalışan Ameliyathane Teknikerleri alım sayılarının arttırılmasını ve böylece sahadaki meslektaşlarının yüklerini hafifleşmektirmek istiyor.” Denildi.

 

Ameliyathane Teknikerliği platformu’nun açıklaması şöyle, Cerrahide Dünya standartlarına ulaşmak ve branşlaşarak, sağlıkta kaliteyi daha da artırmak için 2002 yılında kurulan Ameliyathane Teknikerliği bölümünün amacı; ölüm sakat kalma ve uzun iyileşme dönemini en aza indirerek, cerrahide memnuniyet ve güveni en üst seviyeye çıkarmaktır. Ameliyathane teknikerliğinden başka cerrahi teknikerliği adıyla da eğitim veren okulların isimleri 2008 yılında değiştirilerek “Ameliyathane Hizmetleri” olmuştur. KKTC ve Türkiye’de yaklaşık 50 üniversitedeki Ameliyathane Hizmetleri bölümünden mezun olan öğrenciler “Ameliyathane Teknikeri” unvanı almaktadır.

 

PANDEMİ DÖNEMİNDE AMELİYATHANE TEKNİKERLERİ ÖNEMİ

Hastalar pandemi dönemindeki sıkı tedbirlerden dolayı ameliyat olamadılar bu yüzden ertelemek zorunda kaldılar(acil olanlar hariç). Bu sebepten dolayı binlerce ameliyatlar birikmiş durumda şu an. Ülkemizde normalleşmeye başlandığı için bu ertelenen ameliyatlar alınmaya başlandı ama sahada scrup/sirküle olarak vakaya giren Ameliyathane Teknikerleri personel sayısı oldukça az durumda. Aynı zamanda filyasonda da çalışan Ameliyathane Teknikerleri alım sayılarının arttırılmasını ve böylece sahadaki meslektaşlarının yüklerini hafifleşmektirmek istiyor.

 

ATANMAK İSTİYORUZ

20 bin Ameliyathane Teknikeri mezunu olarak 2 yıl boyunca teorik ve pratikte ameliyathane eğitimi aldık. Stajlarda çoğunlukla scrub ve bunun yanında sirküle olarak gerekli donanıma sahip bir şekilde mezun olduk. 2015 iş gücü ve hedeflerinde en çok ihtiyaç duyulan bölüm %72 ile Ameliyathane Hizmetleri olmuştur. 2023 hedeflerine oranla 13000 alım söz konusuyken Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son 3 sağlık personeli alımında "36,0 ve 10" rakamları verildi ve sağlık teknikerleri arasında en yüksek puanla kapatan bölüm oldu(91,63) hastanın güvenliği için bize daha çok ihtiyaç duyulması, her Ameliyathane odasına 1 teknikerin olması gerekir.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim