MÜCADELE HABER- Vali Karaloğlu, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Mezopotamya’nın yıldızı Diyarbakır’ın Tarım ve Hayvancılığın anavatanı olduğunu söyledi. Buğdayın, arpanın toprakla ilk buluştuğu, hayvanların ilk defa bu bölgede evcilleştirildiğini ifade eden Karaloğlu, bölgenin en önemli sektörünün bugün de tarım ve hayvancılık olduğunu belirtti.

 

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle son bir yıldan beri fuar yapılamadığını kaydeden Karaloğlu, bölgedeki ticaretin sekteye uğramaması için fuar katılımcılarına ve vatandaşlara maske, mesafe ile temizlik konusunda uyarılarda bulundu.

 

Karaloğlu, Diyarbakır’da 2021 yılını sert kabuklu meyveler yılı olarak ilan ettiklerine dikkati çekerek şu şekilde konuştu:

 

“BU FUAR HEM ŞEHRİMİZ İÇİN HEM ÜLKEMİZ İÇİN HEM DE BÖLGE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

“Gerçekten tarım ve hayvancılığın anavatanındayız. Mezopotamya’dayız. Yukarı Mezopotamya’dayız. Mezopotamya’nın incisi yıldızı Diyarbakır’dayız. Elbetteki bu şehirde tarımda, hayvancılıkta çok önemli kadim meslekler bunlar. İşte buğdayın, arpanın ilk toprakla buluştuğu, evcil hayvanların koyunun, keçinin, sığırın ilk defa evcilleştiği mübarek topraklar buralar. Bugün de hala en önemli geçim kaynağımız şehrin en önemli sektörü tarım ve hayvancılık. Onun için bu fuar hem şehrimiz için hem ülkemiz için hem de bölge için çok önemli.

 

“DİKKAT EDERSEK TEKRAR MAVİYE DÖNME ŞANSIMIZ VAR”

Son bir senedir fuar yapamıyorduk pandemi dolayısıyla, bugün pandemiden sonraki ilk fuarımız. Diyarbakır’ımız mavi zondaydı, çok gururlanıyorduk ama maalesef dün yenilenen haritayla sarı zona geldik. Ben hemşehrilerimden ne olur pandemi kurallarına dikkat ederek, hem bu fuarda, hem yaşantımızda pandemi kurallarına maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat edersek tekrar maviye dönme şansımız var, en azından sarıda kalma şansımız var. Ama dikkat etmezsek nasıl ki maviden sarıya döndüysek, oradan turuncu ve kırmızı ya da döneriz ki Allah vermesin o zaman bu fuarları da sosyal etkinliklerimizide tekrar yapamaz hale geliriz bunu arzu etmiyoruz.

 

“2021 YILINI DİYARBAKIR’DA SERT KABUKLU MEYVELER YILI İLAN ETTİK”

Sevgili hemşehrilerimiz onun için ne olur hem bugün bu fuarda, hem de fuar dışındaki yaşantımızda pandemi kurallarına dikkat edelim. Sayın Bakanım biz tarım ve hayvancılıkla ilgili şehir olarak da Valilik, Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Orman Bakanlığı’mızda, Bakanlığınızda, Gap Kalkınma Ajansıyla, Bölge Kalkınma Ajansımızla önemli projeler yürütüyoruz. 2021 yılını Diyarbakır’ da Sert Kabuklu Meyveler Yılı ilan ettik Sayın Bakanım. 16 milyonluk bir bütçe ile inşallah özellikle Diyarbakır’ımızın kuzey ilçeleri, arazisi daha müsait olan taban arazisi az olan bölgelerde ceviz, badem ve fıstık yetiştiriciliği konusunda çiftçilerimizle işbirliği yaparak bakanlığımızın önderliğinde böyle bir projeyi başlattık. İnşallah bölgeyi bademin, cevizin ve fıstığın merkezine dönüştüreceğiz. İşleme tesisleri ile ilgili de yine Gap İdaremizin desteğiyle Dicle ilçemizde bir tesisin temelini attık. İnşallah bunlar tamamlandığında bahçecilikte de Diyarbakır önemli bir noktaya gelmiş olacak.” Dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim