Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Gelecek Partisi İl Başkanı Aydın Altaç ve Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan hükümet tarafından Bağlar’ın Kaynartepe Mahallesi’nde başlatılacak olan kentsel dönüşüm projesine ilişkin açıklama yaptı.

 

Diyarbakır Gelecek Partisi İl Başkanı Aydın Altaç, Bağlar ilçesinde çarpık kentleşmeyi sona erdirecek ve ilk etabı Kaynartepe Mahallesi’nde başlatılacak olan kentsel dönüşüm projesine ilişkin açıklama yaptı. Kentsel dönüşüm projesinin çok eksik yanları olması nedeniyle Kaynartepe Mahallesi’ne pek fayda sağlamayacağını ve gerçek manda bu bölgenin ihtiyaçlarını karşılamayacağını iddia eden Altaç, Bağlar’ın tamamına ilişkin mastır plan çalışmasının yapılması için hükümete çağrıda bulundu. 

 

 

Diyarbakır Gelecek Partisi İl Başkanı Aydın Altaç, merkez Bağlar ilçesindeki çarpık yapıların sona erdirilmesi için hükümetin titizlik ve önemle üzerinde durduğu, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun da “en büyük hayalimdir” dediği ve kurulan irtibat bürolarıyla halka anlatıldığı kentsel dönüşümün 54 dönümlük alanda başlayacağı ilk etap olan Kaynertepe Mahallesi’nde bulunan esnafı ziyaret etti. Burada esnafın sorun ve taleplerini dinleyen Altaç, gelecek yılın ortalarında burada başlayacak olan kentsel dönüşüm hakkında açıklamalarda bulundu.

 

 “KARARNAMENİN KAYNARTEPE’YE FAYDASI OLMAYACAK”

Altyapı sorunu, maliyet belirsizliği, bilgi eksikliği, cevap bekleyen birçok soru ve hazırlığı yapılmayan birçok konunun olması nedeniyle kentsel dönüşüm kararnamesinin Kaynartepe Mahallesi’ne faydasının pek olmayacağını ileri süren Altaç, “Vatandaşların bu konu ile ilgili beklentilerini ve taleplerini almak, olabilecek sıkıntıları konuşmak için ziyaret gerçekleştirdik. Gördüğümüz şu ki bu kararnamenin çok eksik yanlarının olduğunu gördük. Kaynartepe deyip geçmeyeceksin. Çok ciddi bir nüfusu var. Bence bu kararnamenin Kaynartepe’ye faydası olmayacak. Benim gördüğüm ve şuan ki yaşadığımız diyalogdan sonra bunu çok net olarak gördük. Çünkü bunun altyapısı yok. Bütçesi belli değil. Bunun bir filibite çalışması yok. Bu vatandaşın kafasında çok ciddi soru işaretleri oluşturmuş. Önümüzdeki süreçte burada olabilecek bir kentsel dönüşüm çalışmasından sonra vatandaş nasıl geçinip barınacak? Bunlarla ilgili çok ciddi bilgi eksikliği var. Vatandaş inanmıyor” dedi. 

 

“BU PROJE BÖLGENİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK BİR ÇALIŞMA DEĞİL”

Kentsel dönüşüm sürecinde muhatap olabilecek kimselerin olmadığını öne süren Gelecek Partisi İl Başkanı Altaç, “Tabi bir de Sur olayı var. Yaklaşık 4 yıldır bir arpa yolu aşama kaydedemedik. Vatandaşlar halen evlerini alamadılar. Hatta kamulaştırma paralarını alamadılar. En son aldığımız bilgiler. Sur ilçemizde vatandaşın Çevre Şehircilik Bakanlığıyla yapmış olduğu sözleşmenin şartları bile yerine getirilmemiş. Şuan da muhatap yok. Şimdi siz Kaynartepe ile ilgili böyle bir karar aldığınıza zaman onun muhatabı kim olacak, kentsel dönüşüm nereden başlayacak, yıkımlar nasıl olacak, vatandaşa yıkım öncesinde ve sonrasında nasıl bir imkân tanınacak? Bunlar çok ciddi muamma.  Onun için bu proje gerçek manada bu bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak bir çalışma değil. Çok net söylüyorum” iddiasında bulundu. 

 

“HÜKÜMET DİYARBAKIR’A KATKI YAPMAK İSTİYORSABAĞLARIN TAMAMIYLA İLGİLİ MASTIR BİR PLAN ÇALIŞMASI YAPILIR”

Altaç, sözlerine şöyle devam etti“ Eğer burada Diyarbakır’a katkı yapmak istiyorsa hükümet, Bağlar’ın tamamıyla ilgili mastır bir plan çalışması yapılır ve bununla ilgili gerek konut gerek iş yeri gerek geçim gerek kira yardımı bunun bütün hukuki alt yapısı maddi anlamda bütçesi hazırlanır. Ondan sonra karar açıklanır ya da uygulanır. Bu bahsettiğim hiçbir hazırlık yok. Onun için vatandaşımızın bu hususla ilgili mağdur olmasını ya da Sur’da yaşananların burada da yaşanmasını asla kabul etmeyiz. Gelecek Partisi olarak bütün kadrolarımızla bunun önünde duracağız. Burada binlerce insan yaşıyor ve hepimizin çok sağlıklı karar alması gerekiyor. Hiçbir vatandaşımızın burada mağdur olmasına asla izin vermeyeceğiz.”

 

KENTSEL İLK KAYNARTEPE’DE BAŞLAYACAK

Geçen ay geldiği Diyarbakır’da incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamasıyla gündemin önemli maddesi haline gelerek kentte heyecan oluşturan eski Bağlar bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk ayrıntıları ise, 275 bin nüfusluk alanı kapsayan ve çarpık kentleşme ile gündeme gelerek yıllardır şikayet konusu olan eski Bağlar bölgesini modernize etmeyi amaçlayan proje ilk olarak Kaynartepe Mahallesinde 54 dönümlük alanda uygulanarak daha sonra aşamalı olarak diğer mahallelerde yerine getirilecek.

 

 

SAADET PARTİSİ: KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ÇOK DOĞRU VE ÖNEMLİ BİR PROJE

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, merkez Bağlar ilçesinde çarpık yapıların ortadan kaldırılması için  ilk etapta Kaynartepe Mahallesi’nde 54 dönümlük alanda başlatılacak olan kentsel dönüşüm projesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

 

“VATANDAŞLARIMIZ ADINA SEVİNDİK VE MEMNUN OLDUK”

Bağlar ilçesinde hükümet tarafından başlatılacak kentsel dönüşüm projesine onay çıkması kararına vatandaş gibi kendilerinin de çok sevindiğini belirten Bozan, “Bağlar ilçemiz göçlerle, çarpık kentleşmeyle sorunlu bir ilçeye dönüşmüş, herkesin ilk fırsatta başka bir yere göç etmek istediği bir ilçe haline gelmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bağlar Belediyesi tarafından yaklaşık 1 buçuk yıldır devam eden ön hazırlık safhasının ardından,  hazırlanan projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onay vermesiyle Bağlar'da oturan vatandaşları sevindirdiği gibi biz de vatandaşlarımız adına sevindik ve memnun olduk” dedi.

 

“DOĞRU VE GÜZEL BİR PROJE YAPILMIŞKEN, VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMEMELİDİR”

Kentsel dönüşüm projesinin çok ciddi bir ihtiyaç, çok doğru, güzel ve önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Bozan, emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Kısmen de olsa Bağların çehresini değiştirmiş olacaktır. Diğer mahallelerde de projenin devam ettirilmesini bekliyoruz. Ancak bu süreçte bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum. Hak sahibi aileler, evlerini kimseye ucuz fiyata kaptırmasın, devlet bu tür fırsatçılara, fırsat vermesin. Vatandaşın evi bire bir değiştirilsin. Eğer değer farkı alınması düşünülüyorsa vatandaşın maddi durumu göz önüne alınarak, devlet bunu finanse etmelidir. Proje dahilinde olan semtlerde kamulaştırma yapılırken vatandaşların, fiyat konusunda rızası ve proje hakkında görüşü alınmalıdır. Doğru ve güzel bir proje yapılmışken, vatandaş mağdur edilmemelidir” dedi.

 

“KULLANILAN MALZEMELER KALİTELİ OLMALI, 6 AY SONRA YAPILAR DÜKÜLMEMELİDİR”

Kentsel dönüşüm projesi ihalesinin çok şefaf yapılması ve hiç kimseye  peşkeş çekilmemesi gerektiğini belirten Saadet Partisi  İl Başkanı Bozan, Proje kar amaçlı yapılmamalıdır. Bu güzel projenin arka planında, vatandaşın sırtından yeni zenginler meydana getirilmemelidir. Ehil, liyakatlı ve tecrübeli mühendislerle çalışılmalıdır. Kullanılan malzemeler kaliteli olmalı, 6 ay sonra  yapılar dükülmemelidir. Yeşil ve doğal alanlar, dinlenme ve piknik alanları, yürüyüş parkurları ve çocuk oyun alanları ihtiyacı karşılayacak oranda olmalıdır. Belediyeler bütün çalışmalarında karlılık üzerinde değil, hizmet ve sosyal belediyecilik esasları üzerinde çalışmalarını yapmalıdır. Yaşanabilir Bağlar için, benzer projelerin diğer semtler içinde yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

ERKEN SEÇİM

Son günlerde siyasetin gündemini meşgul eden erken seçime ilişkin de konuşan Başkan Bozan, “Ülkenin içinde bulunduğu sıkıntıları göz önüne alındığında erken seçime ihtiyaç olduğu görülmektedir. Fatura gittikçe ağırlaşıyor. Ancak erken seçim kararı alacak merci belli. Ya Cumhurbaşkanı ya da 360 oyla Meclisin karar alması lazım. İktidar Cephesi AK Parti ve MHP seçimi istemezler. Çünkü işsizlik, açlık, fakirlik, döviz ve altın fiyatlarının tavan yaptığı mevcut durumda yapılacak bir erken seçimde her ikisi de oy kaybı edeceklerini biliyorlar.  Dolaysıyla kazanacakları bir ortamda seçime gitmek isteyecekler. Önümüzdeki süreçte, ekonomik değerlerin biraz iyileştirilmesi ve seçim kanunlarını kendilerinin kazanacağı şekilde değiştirmesi durumunda o zaman erken seçim isteyebilirler. Muhalefetin meclisteki sayısı, ülkeyi seçime götürmek için yeterli değildir.  Saadet Partisi olarak ülkenin ekonomik ve idaresinde yaşanan sıkıntıları görüyor ve gittikçe faturanın ağırlaştığını görüyoruz. Bundan dolayı erken seçim bir zarurettir. Biz parti olarak, sürekli çalışıyor ve olası bir erken seçim için kadro ve program olarak hazırız” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim