MÜCADELE HABER- DÜ önünde yapılan açıklamayı okuyan Ses Amed Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, “DÜ’de mesai saatleri içinde hastaların muayenesi ve ameliyatları için ücret alınması kanunen yasak olmasına rağmen, işlemleri ücretli yapmaya devam etmektedirler” iddiasında bvukunarak  şunları söyledi:

 

“Dicle Üniversitesi Hastanesinde hastaların mağdur olmasıyla ayyuka çıkan, MDÖ (Mesai dışı ödeme) ile sağlığa ulaşımın daha da güçleştiği ortaya çıkmıştır. Dicle Üniversitesi Hastanesi her ne kadar Diyarbakır’da olsa da, bütün bölgeye hizmet veren bir hastanedir. Çevre illerden bu hastaneye yoğun talepler olduğu herkesçe bilinmektedir.10 milyonu aşkın nüfusa hizmet vermektedir.  Kamu hastanesi statüsünde bulunmasına rağmen sunulan sağlık hizmeti özel hastane işleyişinden farksız değildir. Dicle üniversitesi hastanesindeki öğretim üyelerinin %90’ından fazlası ücretsiz hasta bakmamakta ve ameliyat etmemektedir. Buna neden olan sağlık bakanlığının çıkardığı MDÖ yasasının ta kendisidir. 

 

Hastaneye başvuran hastalar sadece asistan hekimlerin aktif olarak görev aldıkları polikliniklerde muayene olmakta, ilgili öğretim görevlileri sorumlulukları içerisinde olan poliklinik hizmetlerine dahil olmayıp asistan hekimleri yalnız bırakmaktadırlar. Hastalar ameliyat için aylarca beklemektedir. Ancak MDÖ adı altında ödeme yaptıkları takdirde hem öğretim görevlisine muayene olabilmekte, hem de bir hafta içerisinde ameliyatı ve girişimleriyapılabilmektedirler. Mesai saatleri içinde hastaların muayenesi ve ameliyatları için ücret alınması kanunen yasak olmasına rağmen, işlemleri ücretli yapmaya devam etmektedirler. Mesai saatleri içinde ücretli hastalara öncelikli işlem yapılması, ücretsiz hastalar için büyük mağduriyetler oluşturmaktadır. Hem vatandaş hem de sağlık çalışanlarınaoluşan mağduriyetleri şöyle sıralayabiliriz;

-Hastalar öğretim üyelerine ücretsiz muayene olamamaktadırlar.

-Mesai saati dışında yapılması gereken ücretli ameliyatlar, mesai saatleri içinde yapıldığından ücretsiz ameliyatlara verilen randevular 6 ayı bulmakta, 6 ay sonunda bile randevusu sonraki tarihlere ertelenebilmektedir.

-Üniversitelerin öncelikli hedefi olan akademik eğitimdir. Ama bu tutum nedeniyle akademik eğitimağır aksak işlemekte, Araştırma görevlileri(asistan hekim) kendi çabalarıyla akademik süreçlerini tamamlamaktadırlar.

-MDÖ uygulamasından ötürü sağlık çalışanlarının iş yükü artmaktadır. MDÖ düzenlemesinin kanuna göre uygulanmasını isteyen sağlık çalışanlarımobinge ve tehditlere maruz kalmaktadır. Hastane yönetimi bu MDÖ uygulamasına tam biat edenlere,  sorumluluk ve çeşitli yetkiler vermesi ile liyakatıortadan kaldırmıştır.

-Bakanlık, CİMER ve hastane yönetimininolanlardan haberdar olmasına rağmen bu işleyiş hala devam ettirilmekte ve herhangi bir tedbir alınmamaktadır.

Bizler; halkımızın parası kadar sağlık hizmeti aldığı bir sağlık sistemini kabul etmiyoruz. 

Yetkilileri bu yanlış uygulamadan bir an önce dönülmesi konusunda uyarıyoruz. 

Ücretsiz, ulaşılabilir ve anadilde sağlık hizmeti almak herkesin hakkıdır.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim