MÜCADELE HABER- Adliyelerin insan sirkülasyonu bakımından ilk sıralarda yer aldığını, bunun da avukatlar, hakim, savcılar ile adliye personeli açısından ciddi anlamda risk teşkil ettiğini belirten Av. Demir şu açıklamalarda bulundu:

 

“Türkiye genelinde yaklaşık olarak 150.000 Avukat bulunuyor.  Bunların yarısından fazlasını 7/24 saat hizmet veriyor.  Avukatlık mesleğinin insanlarla birebir temas eden, onları dinleyen, adalete ulaşmaları için çeşitli kurumlara gidip gelen, gününü yarısını adliyelerde geçiren bir hizmet sektördür.  

 

Aldığımız haberlere göre bazı adliyelerde Covid-19 vakalarının tespit edildi. Bazı mahkeme kalem personelleri, hakim ve savcıların Covid-19 testleri pozitif çıktı.  Bu durum Adliye personeli kadar Avukatlar açısından da risk teşkil etti.  

 

Mesai saatlerinin saat 16'ya alınması geçici bir çözüm gibi görünse de aslında işlerin daha sıkışık bir zamanda yapılmasına ve yoğunluk oluşturmaya neden olabilecek.  

 

Özellikle 7/24 hizmet veren CMK da görevli meslektaşlarımızın günün her saatinde jandarma ve emniyetin çeşitli birimlerinde ifadelere, adliyelerde nöbetçi mahkemeler ve savcılarla sorguya katılıyor.  Bu nedenle avukatlar yüksek riskli gruplarda yer alıyor.”

 

Demir, kısıtlama süresince avukatların, bu süreci daha az temasla atlatmaları için şu önerilerde bulundu.

 

-Tanıklı ve Tutuklu dosyalar hariç yazılı yargılamaya usulüne tabi mahkemelerin yargılamalarının dosya üzerinde duruşma açmaksızın yapılması,

 

-E. Duruşmanın daha da yaygınlaştırılması,

 

-Avukat marifetiyle takip edilen dava ve işlerde vatandaşların adliyelere alınmaması,

 

-Duruşmalara izleyici alınmaması,

 

-Mahkemeler tarafından gönderilen tebligatların durdurulması ve keşiflerin bu süreçte bayram sonuna kadar ertelenmesini gerektiğini belirtti.

 

Avukatlık hizmetinde bulunan meslektaşlarının bu süreçten ciddi anlamda etkilendiğini, Prim ve KDV ödemeleri yapamadıklarını belirten Demir, en azından kısıtlamaların olduğu bu dönemlerde bu kalemlerde muafiyet veya ertelenmesine yönelik ekonomik tedbirler kapsamına alınmasını gerektiğini söyledi.  Demir, yapılacak bu düzenlemelerin avukatlık hizmetini ifa eden meslektaşlarının rahat bir nefes almasını sağlayacağını söyledi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim