Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da eskiden her kesimden rağbet gören ve banyoların yanı sıra birçok yerde kullanılan sıcak su kazanları, son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve şofben ve özellikle de doğalgazın giderek yaygın hale gelmesiyle son demlerini yaşıyor.  Öyle ki Merkez Yenişehir İlçesi Eskihal semti civarında kazancılık yapan 60 yaşındaki Yahya Şahin, bir zamanlar her kesimin bonyosunda bulundurduğu sıcak su kazanlarının son yıllarda giderek yaygınlaşan doğalgaza yenik düştüğünü dile getiriyor hüzünlü bakışlarıyla.

 

BİR ZAMNALAR OLDUKÇA RAĞBET GÖRÜYORDU

Baba mesleği olan kazancılık mesleğini 40 yılı aşkındır yaptığını anlatan Şahin amca, bu mesleğin yok olmaması için eskihal civarındaki kiraladığı küçük bir atölyede kardeşleriyle birlikte su kazanının yanı sıra su deposu imalatını yapıyor.  Eskiden rağbet olduğu için sipariş üzerine su kazanları yaptıklarını belirten Şahin amca, “Eskiden sıcak su kazanları bulunmaz bir nimetti adeta. Zengin- fakir her kesimin evinde mutlaka bulundurduğu bir  ihtiyaçtı su kazanları. Fişi prize takıp yarım saat içinde sıcak suyun hazır oluyor ve banyo ihtiyacını gideriyordun.  Sadece banyo yapmak için değil çok kullanışlı olduğu için banyoların yanı sıra özellikle de köylerdeki tuvaletlerde ve birçok yede bulunduruluyordu. Bu sıcak suyla çamaşır, bulaşık yıkanıyordu. Ama maalesef bunlar son yıllarda  doğalgazın yagınlaşmasıyla yavaş unutuldu ya da unutulmaya yüz tutuyor” diyerek dile getiriyor o günleri hatırlayarak.

 

DOĞALGAZ GELDİ, KAZANCILIK BİTTİ 

Yeni neslin birçoğunun su kazanlarının ne olduğunu dahi bilmediğini üzülerek anlatan 60 yaşındaki Şahin amca, sobet havasında geçen konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Bizler baba mesleğini ayakta tutmak için canla başla çalıştık, çalışıyoruz, Tam 40 yıldır kazancılık mesleğini yapıyorum. Zamanla  kardeşlerimi  de yanıma alıp birilikte bu mesleği sürdüyoruz. Ama maalesef iş yok ve eskisi gibi su kazanı ve depolarının imalatı pek yapmıyoruz.  Ellerimizdekini bile satamıyoruz bazen. Boyutlarına göre 100-200 rasında değişen su kazanları ile 400-600 arasında değişen su depolarını genellikle köylü kesimi kaç yılda bir gelip alıyor. Malum köylerde doğalgaz olmadığı için köy hayatı şehir hayatına hiç benzemiyor. Herhalde bizler de çocuklarımıza devrederiz bu mesleği. Tabi yeni nesil bunları pek bilmez; su kakazanı nedir, ne işe yarar,  neden vardır? Birçoğu bilmez bunları. Şimdiki nesil doğalgaz, şofben suyuyla ihtiyacını gideriyor ve bundan sonra da hep öyle olacak. Çünkü doğalgazın yagınlaşması bu mesleğin yok olması anlamına geliyor. Doğalgaz sadece biz kazancıları değil aynı zaman da sobacıları da vurdu. Onlar da bizim gibi mesleklerinin son demlerini yaşıyor diyebilirim. Kazancılık mesleğinin, vatandaşların özellikle de zengin kesimin doğalgazlı evlerde yaşamayı tercih etmesiyle tarihe karışıp yok olması çok yakın.”

Editör: TE Bilisim