Fatih SURUÇ

 

İlk Bahar ayının gelmesi ile ortaya çıkan çağla bademi tezgahlardaki yerini alarak müşterisini bekliyor. Vatandaşların vazgeçilmez bahar meyvesi olan çağlanın fiyatı ise adeta dudak uçuklatıyor.  Çağla bademi satan Murat Han, kilosu 35 liradan satışa çıkardığımız çağlanın havaların ısınmasıyla birlikte fiyatının da düşeceğini söyledi. Vatandaşların, çağlayı tadımlık aldığını belirten Han, “Kış ayları soğuk, yağışlı ve rüzgarlı geçtiği için çağla ağaçları çiçek döktü.  O yüzden bu sene çağla ağaçları pek ürün vermedi. Yeni çıktığı için çağlanın fiyatını şimdilik 35 liradan satışa sunduk. Fiyatı pahalı olduğu için şimdilerde pek alıcısı yok. Çünkü koronavirüs nedeniyle vatandaşlar evlerinden çıkmıyor. Bu da, tüm esnaflarda olduğu gibi ister istemez bizim satışımızı da olumsuz etkiliyor. Ama havaların ısınmasıyla birlikte ilerleyen günlerde fiyatlarda düşüş olacak” dedi.


 Çağla bademin kentin yanı sıra Akdeniz Bölgesi’nde üretildiğini ve kaydeden çağla satıcısı Han,  havaların ısınmasıyla nisan ayında diğer ürünlerin de tezgahlardaki yerini alacağını sözlerine ekledi. 

 

Çağlanın faydaları

  Yıl boyunca sadece 20 gün bulunabilen çağla, bahar aylarının müjdecisidir. Çoğu kişi keyifle tüketse de çağlanın aslında ne olduğunu bilmez. Badem, erik ve kayısı çekirdeği sert meyveler veren ağaçlardır. Çağla ise bu ağaçların olgunlaşmamış ama yenilebilecek durumdaki ham meyveleri, yani çekirdekleri sertleşmeden önceki halleridir. Çağla hem meyve olarak çiğ tüketilir, hem de mayhoş tadı ile tencere yemeklerine ve salatalara çok yakışır. Bazı yörelerde salamurası, hatta turşusu bile yapılır. Çağla B, C ve E vitaminleri, protein, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve selenyum açısından çok zengindir. Zeytinyağının da içerdiği tekli yağ asitlerine de sahiptir.

Editör: TE Bilisim